Review: Devil May Cry 5 Special Edition

Devil May Cry 5 is helemaal de shit en wie Gamersnet het afgelopen jaren nauwlettend gevolgd heeft, weet dat natuurlijk al lang. Onze eigen Mikey Mike Gevers gaf Capcoms zouteloze over-the-top epos een welverdiende 8.8 in zijn review. Dit eindcijfer suggereert dat er nog wel wat te verbeteren valt en wat denk je… BAM! Capcom smijt er gewoon een speciale editie voor de PlayStation 5 en Xbox Series X uit, welke simpelweg Devil May Cry 5 Special Edition heet. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

Maar wat is er nou echt aan veranderd en is dat ook significant beter? Nou… laat ik het zo zeggen, het cijfer gaat er niet grandioos van omhoog. Sterker nog, ik laat het cijfer voor wat het is. De veranderingen in Devil May Cry 5 Special Edition zijn absoluut merkbaar, maar de meeste daarvan zijn vooral grafisch, en dat was toch al top-notch. Tot overmaat van ramp is er zelfs een minpunt bij gekomen, maar die is ook weer niet zo erg dat het de duivel laat janken.

Van SSS naar raytraced KKKK

Zoals het iedere heruitgave op de nieuwste generatie consoles betaamt, speelt Devil May Cry 5 Special Edition nu dus soepeltjes op 4K, en dat inclusief raytracing nog wel. Jazeker, als je dacht dat het er allemaal al pico bello uitzag toen je de game voor het eerst speelde, ga je na het inschakelen van raytracing helemaal een bobbel in de broek krijgen. Voor sommige spelers gaat de gameplay misschien net allemaal eventjes te snel om er echt tijd voor te hebben, maar met raytracing aan stikt het zo hard van de shinies dat je soms gewoon even stil wilt staan om ervan te genieten.

Wie zo min mogelijk concessies wil maken en liever een zo strak mogelijke performance geniet, kan er ook voor kiezen om gedeeltelijke raytracing aan te vinken in het keuzemenu. Hierdoor heb je nog steeds raytracing, maar haalt Devil May Cry 5 Special Edition niet alles door de hoogglans. Mocht een hoge framerate voor jou meer prioriteit hebben dan al dat glimmend spul, dan kun je raytracing ook uit zetten. Je hebt dan nog steeds 4K beeldkwaliteit, alleen zonder de toegevoegde lichteffecten. Wat je dan wel hebt…

UNLIMITED FRAMERATES!!!

Nou ja, unlimited is misschien een beetje overtrokken, maar het aantal beeldjes per seconde is – voor een console dan – wel ontiegelijk veel wanneer je raytracing laat voor wat het is. Anno 2020 kan 30fps echt niet meer en 60 frames per seconde moet toch wel een beetje de gouden standaard worden. Toch is meer altijd prettig, vooral in een chaotische hack-’n’-slasher als Devil May Cry 5 Special Edition.

Weet je wat, gooi er gewoon 120 frames per seconde uit ofzo. Doe eens gek, Capcom! Devil May Cry 5 Special Edition doet het gewoon, mits je een monitor of tv aansluit die deze framerate ondersteunt uiteraard. Het resultaat is om een duivels traantje bij weg te pinken. Van geluk, natuurlijk. PC-spelers halen er wellicht de schouders voor op en zullen het rookie numbers noemen, maar wij – het console-plebs – mogen in onze handjes wrijven met 120fps.

Van vervelende V naar verduivelde Vergil

Okay, de volgende sectie is misschien niet helemaal nieuw, maar het is zeker noemenswaardig. Last-gen console bezitters kregen eerder ook al de mogelijkheid om voor een paar ekkermannen het personage Vergil aan het verhaal toe te voegen, maar in Devil May Cry 5 Special Edition zit die andere koter van Sparda dus gewoon inbegrepen. Dat klinkt misschien allemaal lauwtjes, maar Vergils gameplay vormt wel een lekkere toevoeging aan de toch al puike movesets van Dante en Nero (en V, maar daar praten sommige mensen liever niet meer over).

De hoofdstukken die je met Vergil doorloopt zijn alleen niet echt baanbrekend te noemen. Vergils episodes zijn niet verkeerd hoor – even voor de goede orde – maar om nou te zeggen dat ze het niveau van het hoofdverhaal evenaren zou ook weer niet kloppen. Gelukkig wordt dit allemaal ruimschoots gecompenseerd door Vergils speelwijze, welke toch weer een nieuwe twist geeft aan de geijkte formule. Het draait nog steeds om het snoeihard afslachten van demonisch gespuis, maar met Vergils unieke wapentuig en vaardigheden voelt het toch allemaal weer wat frisser.

Welke laadtij…

Het mooiste van alles is misschien nog wel dat je amper tegen een laadscherm aan hoeft te kijken. Waar je voorheen misschien nog een korte sanitaire stop kon plegen – mits je heel snel kon pissen – zul je vanaf nu toch echt even de game op pauze moeten zetten om je op de keramische troon te zetelen. Devil May Cry 5 Special Edition laadt namelijk rete-snel in. Dat is natuurlijk wel zo prettig, want er is niets wat je zo uit je hypersonische killing spree haalt, dan een laadscherm met tips die je echt niet meer nodig hebt. Om je een idee te geven, de laadtijden zijn vele malen korter dan deze alinea…

De smet op het Devil May Cry 5 Special Edition-blazoen

Maar… er kleeft ook een flink nadeel aan Devil May Cry 5 Special Edition. Wie de game al op de PlayStation 4 of Xbox One bezit, komt niet onder een nieuwe aanschaf uit. Devil May Cry 5 Special Edition biedt namelijk geen optie tot upgraden en kost voor iedereen het volle pond. Nou ja, 2/3e pond. Devil May Cry 5 Special Edition gaat namelijk voor een gereduceerd tarief van €39,99 van de hand. Voor de nieuwkomers is dit een megadikke deal, maar voor iedereen die het verhaal al kent, kan dit een bittere pil zijn.

Je dient jezelf dus af te vragen of de toevoegingen het prijskaartje rechtvaardigt. Nogmaals, Devil May Cry 5 was op de PlayStation 4 en Xbox One ook al een uitstekende game en als de toevoeging van Vergil voor jou het enige is wat er echt toe doet, kun je die ook als DLC binnen harken. Maar, mocht je – net als velen – kwijlend voor je beeldscherm zitten omdat je Devil May Cry 5 nu ook met raytracing of 120fps op je console kunt spelen, dan zul je in de buidel moeten tasten.

Conclusie

Wie denkt dat Devil May Cry 5 niet heel veel beter kon worden, krijgt middels Devil May Cry 5 Special Edition zijn ongelijk bewezen. De verbeteringen zitten hem voornamelijk in de grafische hoek, maar ook de extra content maakt van Devil May Cry 5 Special Edition een meer complete versie van het origineel. Het is voor de bezitters van dat origineel alleen zuur dat Capcom geen optie tot upgraden aanbiedt en dat ook zij gewoon 40 piek mogen schuiven voor deze Special Edition. Het is dan ook maar de vraag of 4K ray-traced visuals of de optie tot 120fps dat rechtvaardigt. Heb je het origineel nog niet gespeeld en zat je te wachten op een mooie deal? Mooier gaat ‘ie voorlopig niet worden.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Hakken met Vergil
  • 4K met raytracing
  • 120pfs mogelijk (zonder raytracing)
  • Schappelijke prijs

Wat is NOT

  • Geen optie tot upgraden

.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren