Review: Ary and the Secret of Seasons

Het is tijd om de wereld te redden door middel van… seizoenen? In Ary and the Secret of Seasons ga je aan de slag om de orde te herstellen in jouw woonplaats. Dit doe je door gebruik te maken van de seizoenen. Vergezocht, raar of juist origineel en vernieuwend? We gingen op onderzoek. Onze beoordeling? Lees het hieronder!

Zelda, anyone?

Wie trailers van Ary and the Secret of Seasons bekijkt ziet een vrolijk gekleurde wereld vol geklauter en gespring. De wereld van dappere, kleine meid Aryelle is echter niet zo vrolijk als het lijkt. Ze moet haar wereld weer in balans brengen omdat dorpen zich in het verkeerde seizoen bevinden. Zo is een badplaats opeens bedolven onder een flink pak sneeuw. Het is aan Ary om dit allemaal recht te breien, en hopelijk onderweg haar vermiste 16-jarige broer Flynn te vinden.

De gehele game doet denken aan de pas aangekondigde Kena: Bridge of Spirits. Natuurlijk was Ary and the Secret of Seasons er eerder, maar ook de ontwikkelaars van Ary lijken inspiratie opgedaan te hebben van een andere game. De gehele game doet namelijk zeer denken aan Breath of the Wild. De animatie-stijl, de vijanden, de tempels – Het lijkt erop dat de ontwikkelaars goed hebben gekeken naar hét succesverhaal van de Nintendo Switch. Beter goed gejat dan slecht bedacht, zullen we maar zeggen.

Hints

De gameplay doet hier en daar ook een klein beetje denken aan de laatste Zelda. Er moet logisch worden nagedacht om jou van hier naar daar te brengen. Hendeltjes overhalen, maar ook tandwielen voorzien van een bepaald seizoen; de game verlangt veel denk- en soms ook giswerk. Moet ik de hendel vastvriezen door Winter te gebruiken? Of moet ik hiervoor de lente gebruiken? De regen in de herst dan maar…?

Hier en daar had ik echt behoefte aan een hint-systeem. Op je map ben je wel voorzien van een pijl die je in de goede richting wijst, maar in een tempel of iets dergelijks is er niets of niemand die jou af en toe een duwtje in de goede richting geeft. Dit is vervelend, omdat ik soms niet wist of ik iets niet begreep of over het hoofd zag, of dat een stuk van de game een bug bevatte. Want ook dat was een reëel probleem.

Ary and the Secret of the Bugs

Ary wordt namelijk bedolven onder technische mankementen en bugs. Hoe origineel de game op zich ook is, de fouten kunnen deze plooi niet glad strijken. Regelmatig moest ik een vorige save laden om weer aan de slag te kunnen. Het ergste was de gebugde vijand in een kathedraal. Wanneer ik in bepaalde omstandigheden het loodje legde, kwam ik terug in de game met een vijand die door een bug niet verslagen kon worden. Het duurde echter even voordat ik dit doorhad, waardoor de frustratie alleen maar groeide.

Onzichtbare vijanden, enorme trage reactie, vrij lage FPS, twee totale crashes, visuele fouten waar iemand met een epilepsie ongetwijfeld een aanval van had gehad; ik kan me goed voorstellen dat het voor bezitters van de game een beetje voelt alsof je een defect product hebt aangeschaft.

Conclusie

Het concept van Ary and the Secret of Seasons is een origineel en leuk idee. Het feit dat de game een beetje doet denken aan Breath of the Wild is, wanneer het goed uitgevoerd zou zijn, niet echt een probleem. Het goede concept wordt echter bedolven onder technische mankementen en irritante bugs, waardoor ik met enige regelmaat een ragequit deed of een controller door de kamer gooide. Ik kan me goed voorstellen dat mensen zich bekocht voelen, aangezien ze hier toch geld hebben neergeteld voor een product dat in feite defect is. Fingers crossed voor de bezitters van deze game dat deze problemen nog kunnen worden opgelost.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Origineel concept
  • Doet een beetje denken aan Breath of the Wild

Wat is NOT

  • Bugs!
  • Technische mankementen
  • Mist een hint-systeem

4.8

Meer Ary and the Secret of Seasons

  1.   
    MaTriXX's avatar

    Ow das wel wat magertjes, heb hem net gekocht en vermaak me er prima mee.