Review: Anno 1602 History Edition

De Anno History Collection was voor mij één van de hoogtepunten van het coronatijdperk: zou ik ein-de-lijk Anno 1602 kunnen spelen zonder dat de boel crasht als er een explosie op het scherm verschijnt? Maar ook rees de vraag: zou het dan nog steeds zo leuk zijn? Zou mijn nostalgische bril kunnen verbloemen hoe gedateerd de gameplay is? Laat me het antwoord direct maar geven: hell yeah!

In de wanten!

Man, wat was mijn eerste potje Anno 1602 in jaren nostalgisch. De game ziet er nog precies zo uit als ik me herinner, en ook de Nederlands/Vlaamse verteller keert terug. Ik had nooit gedacht dat ik dit ooit nog zou zeggen na het debacle dat God of War 3 in het Nederlands was, maar ik ben blij dat de voice-over in het Nederlands beschikbaar is. Anno 1602 was namelijk mijn gateway drug als het om pc-games gaat. Ik speelde het voor het eerst toen ik ongeveer 8 jaar oud was, toen ik net genoeg Engels kende om een simpele Pokémon-game te volgen – met hier en daar hulp van mijn ouders. Destijds kon ik de Nederlandse vertaling van Anno 1602 dus wel waarderen – en dus is deze een substantieel onderdeel van mijn nostalgie geworden.

Maar het is belangrijk om te weten dat het niet om een remaster of remake gaat; de games zijn alleen speelbaar en schaalbaar gemaakt voor moderne systemen. Dat wil zeggen: de interface schaalt mee met je schermresolutie en je hoeft niet meer te klooien met dingen als compatibility mode. Verder is er geen enkele upgrade gedaan ten opzichte van de originele games. Dat zorgt ervoor dat de nostalgie bij mij des te sterker wordt, maar ik kan me heel goed voorstellen dat je de isometrische graphics minder kunt waarderen als je pas later bent ingestapt.

De kleine dingen

De camera kent slechts vier kijkhoeken, de gebouwen zien er naar moderne maatstaven absoluut niet uit en de combat is nooit het sterkste punt geweest van Anno, laat staan in het allereerste deel. De soundtrack is kort en bestaat veelal uit klassieke muziek van componisten als Vivaldi en de Engelse koning Henry the Eighth. Klinkt in 2020 niet bepaald als een topgame, toch? En tóch geniet ik van elke minuut Anno 1602: History Edition, juist omdat het spel me terugbrengt naar dat oude gevoel.

Overigens zijn er wel (kleine) aanpassingen gedaan. De main themes van alle vier de games uit de History Collection zitten in de soundtrack verwerkt, maar op zo’n manier dat de boel nog steeds bij elkaar past. Ook zijn de oorspronkelijke cut scenes af te spelen in een klein sub-schermpje, in plaats van je hele scherm over te nemen als je bijvoorbeeld een ertslaag vindt op een eiland. Dit soort kleine tweaks zijn fijn, en doen ook niet af aan het nostalgische gevoel.

Mocht je de soundtrack overigens écht niet uit kunnen staan, een tip: de muziek staat in aparte mp3-bestanden op je harde schijf, dus je kunt ze heel makkelijk vervangen door je eigen mp3’tjes de naam van de soundtracks te geven en in die map te plaatsen. Zoals ik al zei: Anno 1602 was mijn gateway drug voor pc-gaming, onder meer omdat het mijn eerste keer was dat ik “mods” installeerde. Dat zelfs deze bestandsopzet bewaard is gebleven, doet mij des te meer goed.

Maar ik ben niet oud!

Maar ik hoor het je al zeggen: je hebt het origineel nooit gespeeld, dus raad je me het spel dan aan? Nou, nee. Ik heb hierboven al een aantal redenen opgesomd, waaruit blijkt dat Anno 1602 wel degelijk verouderd is. De eerste game in de serie was natuurlijk ook de minst gepolijste van het stel, zowel door technische beperkingen anno 1998 als door nieuwe ontwikkelingen in game design. Heb je dus geen nostalgische bril met sterkte +10, dan ga je daar écht niet overheen kunnen kijken.

Mocht je overigens de History Collection kopen voor de andere games en/of de goodies in Anno 1800, dan kun je Anno 1602 misschien aanslingeren. Maar zelfs de losse History Editions van 1503, 1701 en 1404 zijn samen goedkoper te krijgen dan de prijs van de History Collection. Dit maakt het tientje voor Anno 1602: History Edition moeilijk te rechtvaardigen als je zelf niet, zoals ondergetekende, drie exemplaren van het origineel hebt liggen omdat je het spel letterlijk kapot hebt gespeeld.

Conclusie

Anno 1602: History Edition is voor mij een heerlijke ontsnapping aan de hedendaagse wereld, omdat het spel me terugbrengt naar mijn eerste dagen als gamer. Voor mij zou het dus de beste 10 euro zijn die ik dit jaar zou kunnen besteden. Echter, voor mensen zonder zo’n bijna ziekelijke nostalgie, kan ik het spel niet oprecht aanraden, tenzij je écht geïnteresseerd bent in hoe Anno ooit begon. Je zult er waarschijnlijk veel minder plezier aan beleven dan je aan de meer gestroomlijnde titels in de serie hebt beleefd.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Hetzelfde als het origineel
  • Maar wél stabiel

Wat is NOT

  • Hetzelfde als het origineel

.

Meer Anno 1602: History Edition

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren