We gaan weer aan de slag met een gaming muis. Niet altijd het gemakkelijkste product om te reviewen, want de functies komen meestal behoorlijk overeen en als het werkt dan werkt het. Toch heeft Asus met hun ROG Chakram iets nieuws geprobeerd, waarbij de muis tot in de kleinste details is aan te passen. Het doet denken aan de Xbox Elite controller, al is het vooral het gebruiksgemak van de Chakram die in het oog springt. Wat je ook wilt aanpassen, bijna alles is mogelijk en dat allemaal met zeer gemakkelijke magnetische techniek.
Een muis met een joystick?
Asus weet in de ROG Chakram bizarveel functie te proppen. Qua techniek zit het allemaal wel snor, met een snelheid van 16000 dpi (maximale snelheid van de muis), een 400 ips optische sensor en 1000hz polling rate (de muis is 1000 x per seconde in beeld te zien) haal je alles in huis wat je nodig hebt. Daarnaast spreken we over een optioneel draadloze muis, die zowel via een dongel als Bluetooth aan te sturen is. Asus zegt zelf dat je 15 minuten oplaadtijd nodig hebt om de muis 12 uur lang draadloos te gebruiken, maar ook QI-technologie is aanwezig. Dit betekent dat de muis ook draadloos op te laden is middels een QI-muismat.
Tot zover alle technische functies, want deze muis heeft ook wat meer vreemde functies. Allereerst is er een joystick aanwezig op de Chakram. Deze is met je rechterduim aan te sturen (de muis is niet voor linkshandigen) en biedt een oplossing voor bepaalde games. Zo is het met een game als GTA Online erg gemakkelijk om een auto te bedienen. Het is niet zo gemakkelijk als een controller, maar het werkt beter dan je op het eerste gezicht zou denken. Het is wel vreemd dat de joystick niet aanklikbaar is, maar het is een intuïtieve oplossing voor veel videogames. Mocht je helemaal niks vinden, dan kun je hem ook gewoon weghalen. Want dat is één van de meest bijzondere features van de Chakram.
De Xbox Elite controller onder de muizen
De ROG Chakram is bijna volledig uit elkaar te halen. Hiervoor worden magneten gebruikt, waardoor je gemakkelijk de rug van de muis en de twee knoppen kunt verwijderen. Hier is niet alleen de dongel op te bergen (wat heel makkelijk is want ik raak die dingen altijd kwijt), maar ook kun je de knopjes van de muis verwijderen en vervangen. Er worden namelijk twee extra switches meegeleverd, waardoor je voor een “zwaardere” klik kunt gaan. Je kunt zelfs nieuwe switches kopen en bevestigen in de muis. Hiervoor wordt ook een handige knijp-tool geleverd, waardoor je alles gemakkelijk kunt verwijderen.
Naast de twee reguliere muisknoppen en de joystick, zijn er nog twee extra knoppen te vinden bij je rechterduim. Daarnaast kun je de muissnelheid (dpi) aanpassen door een knop aan de onderkant van de muis. Dit is misschien niet de meest handige plek, maar het zorgt ervoor dat alle knoppen op de bovenkant van de muis gewoon gebruikt kunnen worden voor bij het gamen. Daarvoor komt de software van pas en de software van Asus is nog steeds fantastisch te noemen. Alles is gemakkelijk aan te passen, zoals de led-lampjes, snelheid en sneltoetsen. Bij de Chakram is alles tot in de puntjes verzorgd. Dat geldt overigens ook voor de prijs, want deze is zelfs voor Asus-begrippen bijzonder hoog. De Asus ROG Chakram is voor ongeveer 169,- verkrijgbaar.
Conclusie
De Asus ROG Chakram is een bijzondere muis, met enorm veel opties. De joystick is de meest opvallende en werkt bijzonder goed in bijvoorbeeld racegames. Ook is bijna alles aan te passen, tot zelfs de switches (knoppen) aan toe. Dit is niet eens moeilijk omdat de behuizing gemakkelijk uit elkaar te halen is omdat alles magnetisch is. Hierdoor voelt de Chakram als de Xbox Elite controller onder de muizen. Dat de muis draadloos is, is daarnaast een dikke pre. Je kunt deze met een dongel of Bluetooth gebruiken en ook draadloos laden middels QI-technologie is mogelijk. Dat de Chakram veel functies heeft is ook te zien aan de prijs, die zelfs voor Asus-begrippen aan de hoge kant is. Voor ???? Heb je dit paradepaardje van Asus in huis.
De stem nog ergens op het podium liggen peet 😉 hahaha
kek maar wel duur muisje.
Heb je dan een 1000hz monitor nodig voor deze muis want dat bestaat nog niet eens?! verder wel sick
Dus de muis is duizend fps?
De pollingfrequentie van een muis is hoe vaak het zijn positie rapporteert aan een computer. Pollingsnelheid wordt gemeten in Hz. Als een muis een pollingsnelheid van 1000 Hz heeft, rapporteert deze 1000 keer per seconde, of elke milliseconde, zijn positie aan de computer.
Heb je daar dan een 1000 hz beeldscherm voor nodig? Nee. Maar bedenk even dat je toch profiteert van hoge framerates in pc games wanneer je een 75 Hz monitor hebt. Ook al matcht de output frequentie niet, je merkt wel dat het geprojecteerde wat soepeler gaat.
Of een polling rate van 1000 Hz écht nut heeft is meer de vraag. Net als absurd hoge DPI, waar veel muisfabrikanten ook nogal graag mee adverteren.
@Patrick Meurs: eh de review zegt dat de muis 1000 keer per seconde op je beeld verschijnt. dat kan dus niet
en dpi hangt af van je resolutie, hoe hoger de resolutie hoe hoger de dpi nodig is om de muis op dezelfde scnelheid over het scherm te laten bewegen. en een hoge dpi+lage muis sensitivity in windows zorgt voor veel meer precizie maar weinig gamers weten dat helaas.
@Anoniem-737962468: wat je zegt klopt als een bus, maar je merkt dat het gros van de wat schreeuwerige fabrikanten maar al te graag met DPI over de brug komen, alsof diens producten superieur zijn vanwege het absurd hoge DPI.
Er zullen echt wel mensen zijn die een hogere DPI handig vinden wanneer ze op een hogere resolutie gamen, maar ik ken ook genoeg mensen die spontaan epilepsie krijgen wanneer het maximale DPI wordt ingesteld. 😉 Maar dat heeft dan weer alles te maken met het ontbreken van de correcte afstelling.