Goede uitgaande audio is niet gemakkelijk te verkrijgen. De meeste microfoons die aan een headset bevestigd zijn, zijn net genoeg voor een online potje gamen, maar zelden voor meer dan dat. Wil je jezelf goed horen of maak je video’s of streams, dan heb je iets stevigers nodig. Blue zegt daar de oplossing voor te hebben met de Yeti X. Deze condensatormicrofoon is in ieder geval qua uiterlijk heel indrukwekkend, maar hoe zit dat eigenlijk met de inhoud.
Bijzonder stijlvol
Zelden hebben we zo’n stijlvol stukje tech in handen gekregen. De Blue Yeti X voelt als een product van Apple en is tot in de puntjes verzorgd. Stijlvolle lampjes laten je precies zien hoe alles is ingesteld. Een groene reeks lampjes slaat uit bij inkomend geluid en blauwe lampjes laten zien hoe hard je het apparaat hebt staan. Druk op de volumeknop en een rood licht laat zien dat het geluid gedempt is. Staat het geluid te hard laten oranje lampjes het zien en als je de knop ingedrukt houdt kun je ook het volume van de uitgaande audio aanpassen. Het is een meer dan slim design, waarbij alles direct duidelijk is. Je hebt geen enkele kennis van audio nodig en de Yeti X vervangt de meeste functies van een mengpaneel.
Dat doet hij niet alleen in gebruiksgemak, ook in verschillende functies. Aan de achterzijde van de microfoon is nog een knop te vinden die je kunt gebruiken om één van de vier instellingen in te schakelen. De Yeti X heeft namelijk vier microfoons en dus kun je afhankelijk van je wensen verschillende microfoon aan- of uitzetten. De eerste functie is stereo en vangt de hele ruimte in stereo op. De tweede functie laat je al het geluid in de ruimte opnemen als mono-track. De derde optie zorgt ervoor dat er alleen geluid van voren wordt opgenomen (ideaal voor voice overs en podcasting) en de vierde optie vangt alles voor en achter de microfoon op, ideaal voor interviews.
Hoe klinkt het?
Natuurlijk is de audio belangrijk, maar het is ook fijn als je er wat mee kunt. Daarvoor kun je op de software van Blue vertrouwen. De Blue Voice software laat je uit legio presets kiezen, maar ook de warmte en kwaliteit van de audio tot in de kleinste details aanpassen. Ook hierbij geldt dat Blue heeft gekozen alles enorm gebruiksvriendelijk te maken. Elke leek snapt direct wat de bedoeling is en voor gamers is het fijn om te weten dat alles ook te koppelen is aan de Logitech G Hub software. Blue is overgenomen voor Logitech en dus kun je binnen je games ook snel dingen aanpassen. Dit alles met een geweldig gebruiksgemak.
Dan de audio zelf, waar ik heel kort over kan zijn. Dit is één van de beste microfoons op de markt en dat kan ik opschrijven, maar dat kan ik ook gewoon laten horen.
Conclusie
Als fanatieke podcaster zal je mij niet snel met een USB-microfoon zien werken. De directe feedback van een XLR-microfoon en het aantal opties van een mengpaneel zorgen ervoor dat ik nooit eerder een USB-mic heb gebruikt. Dit tot de Blue Yeti X, die een professionele oplossing biedt in een extreem gemakkelijk jasje. Gebruikersgemak en kwaliteit is wat de Yeti X brengt en het ziet er qua uiterlijk nog prachtig uit ook. Het prijskaartje van ongeveer 180,- is natuurlijk flink, maar als je professioneel bezig bent met audio kun je je geen betere USB-microfoon wensen.
Oeh. De Blue Yeti. Haat liefde verhouding met dit ding. Ik vind de geluidskwaliteit van die dingen niet om over naar huis te schrijven (Voordat Logitech de munnie-dollar-bills liet vloeien) en laat staan de vormfactor, die in mijn optiek waardeloos is. USB neigde ik veel eerder naar Rode dan naar Blue Yeti.
Doe eens een streampje zou ik zeggen waarin je ze naast elkaar legt!
Ik gebruik precies dezelfde voor gaming and streaming ben er heel tevreden over echt topmikrofoon. 🙂