Review: Philips 436M6 gaming monitor

Als je een beeldscherm van 43 inch (109cm) krijgt opgestuurd dan moet je natuurlijk wel een beetje slikken. Spreken we hier nou over een ouderwetse televisie of een monitor. Het antwoord ligt natuurlijk in het midden, al kunnen we van ouderwets absoluut niet spreken. De Philips 436M6 is al even op de markt en focust zich niet alleen op pc-gamers, want het gebruik van HDR is vooral voor consolegamers van belang, mede omdat het grote selling points zijn voor de PlayStation 4 Pro en Xbox One X. En we moeten Philips nageven, als je een gamingscherm zoekt die zowel voor pc als console uitermate geschikt is, dan haal je met de 436M6 een bakbeest in huis. Tenminste, als je het kan betalen.

Ambiglow

Op dit moment is de Philips 436M6 voor 579,- in de lokale webwinkel te vinden. Een behoorlijk bedrag, maar al een stuk lager dan toen het scherm lanceerde. Daarbij is direct te merken dat ook de consolegamer niet vergeten is. Allereerst zijn er namelijk gewoon speakers aanwezig in het scherm, die een behoorlijk goede geluidskwaliteit leveren. Natuurlijk is het niet zo mooi als een extern geluidssysteem, maar teleurstelled is het zeker niet. Ook bevat het scherm het door Philips bekend gemaakt Ambiglow. Dit is een afgeslankte vorm van Ambilight, waarbij de onderkant van het scherm led-lampen bevat die meekleuren met de game. Persoonlijk had ik liever gehad dat de hele achterzijde van het scherm zou meekleuren in plaats van alleen de onderkant, want nu valt het effect wel een beetje weg onder de spetterende kleuren van het scherm zelf.

Dat op zich is bijzonder positief, want de beeldkwaliteit van de 436M6 is uitmuntend. De contrasten tussen wit en zwart en de kleuren komen prachtig tot hun recht. Daarbij kun je via het scherm nog veel aanpassen. Naast een laagblauw-modus, die zorgt voor een rustiger kijkbeeld (vooral s’avonds erg fijn), zijn er ook verschillende gaming standen. Bij het spelen van de Xbox One-versie van Control is het kleurgebruik vooral goed te zien en hoewel de game geen HDR ondersteunt, geven de diepe kleure deze game een extra dimensie (pun intended).

Wat een contrast

Dit heeft alles te maken met het paneel dat wordt gebruikt in dit scherm. Met een 4.000:1 contrast is het een van de kleurrijkste schermen van de markt en de 4K resolutie komt goed tot zijn recht in het formaat van 43 inch. Bij kleinere schermen is het verschil tussen regulier HD en Ultra HD wat minder zichtbaar dan bij dit bakbeest. Zwart is echt zwart en wit is echt wit.

Eén HDMI

Hoewel de inhoud van het scherm als een huis staat, is het wel raar dat er maar 1 HDMI-ingang aanwezig is. Daarnaast zijn er een DisplayPort, twee usb-poorten en een usb-c-poort aanwezig. Het is bijzonder vreemd dat je niet meerdere HDMI-aangestuurde apparaten kunt aansluiten op deze Philips. Aangezien de prijs van het prodcut stevig is, had is naast mijn Xbox One ook graag een Switch of PS4 kunnen aansluiten.

Een ander nadeel is de weerkaatsing van het scherm. Zorg ervoor dat je in een donkere kamer speelt, want felle lampen weerkaatsen behoorlijk in het scherm en dat is zonde voor de kwaliteit van je games. Daarnaast is er op dit scherm weinig aan te merken.

Conclusie

Natuurlijk is het jammer dat er wat weerkaatsing van licht aanwezig is en ook het aantal HDMI-poorten is echt veel te weinig. Buiten die nadelen is de Philips 436M6 een prachtig scherm. Met een formaat van 43 inch in een 4K-resolutie haal je niet alleen een groot scherm in huis, de contrasten zijn fantastisch te noemen. Dit is natuurlijk goed zichtbaar in games met HDR-ondersteuning, maar ook zonder HDR is de rijkheid aan kleuren enorm indrukwekkend. Ambiglow is daarnaast een toffe toevoeging, want het voegt net wat extra kleur toe aan je game. Voor een prijs van rond de 579,- haal je met de Philips 436M6 een geweldig scherm in huis, zowel voor de console als de pc.

 1.   
  mmx's avatar

  Mooi ding maar jammer dat hij niet meer HDMI poorten heeft.

 2.   
  sjaak19832015's avatar

  @mmx: Wat is er mis met display poorten dan want die gebruik ik zelf ook voor mijn g-sync compitable monitor en dat werkt perfect.

 3.   
  mmx's avatar

  @sjaak19832015: daar is niks mis mee hoor .

 4.   
  MaTriXX's avatar

  Wist niet dat TP-Link ook in de monitoren zat.

 5.   
  TylerDurden8's avatar

  Waarom zou je meer hdmi poorten willen? Tis een monitor, geen televisie…

 6.   
  Petor's avatar

  @TylerDurden8: Voor als je ook een console wilt aansluiten op je monitor?

 7.   
  Anoniem-1278932037's avatar

  @Petor: misschien bedoelt hij dat je al hdmi vrij hebt omdat je voor de pc displayport wil gebruiken?