Review: Concrete Genie

Concrete Genie is een game die erg onder de radar is gebleven en het zal me ook niet verbazen als veel mensen verrast zijn dat deze game plots uit is. Deze PlayStation 4-exclusive is twee jaar geleden op Paris Game Week aangekondigd en heeft de afgelopen twee jaar blijkbaar amper geld gekregen van Sony om reclame te maken.

De ontwikkelaar Pixelopus zal ook niet snel belletjes doen rinkelen, aangezien deze studio uit Californië, met Entwined pas één klein project heeft uitgebracht. Concrete Genie zal meer mensen aanspreken dan de debuutgame van Pixelopus, al moet je jezelf wel open zetten voor dit spel. Persoonlijk ben ik na een weekend Concrete Genie compleet zen geworden en baal ik als een stekker dat dit avontuur veel te snel voorbij is gegaan.

Gotta catch ‘em all

In Concrete Genie ben je protagonist Ash, een tienerjongen met een liefde voor kunst en tekenen. Hij is opgegroeid in Denska, een vissersdorpje dat in een rap tempo is afgetakeld van levendig en mooi, naar verlaten en vervuild. De straten zijn grijs, verlaten en worden geteisterd door een groepje jeugdcrimineeltjes. En natuurlijk nemen die in het begin van de game Ash ook flink te pakken.

Zijn geliefde tekenboek wordt verscheurt en hij wordt hardhandig in een vuurtoren opgesloten waar het volgens velen spookt. Er zijn inderdaad vreemde wezens, maar gelukkig voor Ash zijn ze vriendelijk en behulpzaam. Deze Genies willen Ash helpen om Denska weer tot leven te wekken en de meest voor de hand liggende manier is natuurlijk een enorme kwast.

Met je nieuwe “wapen” ga je Denska letterlijk een fris kleurtje verf geven en dat is wat je vooral te wachten staat in Concrete Genie. Zoek de pagina’s uit je schetsboek, die nu verspreid over Denska liggen en maak de stad weer zoals het was. De game is echter voorbij voordat je het door hebt en na acht uurtjes was de Platinum Trophy voor Concrete Genie al in de pocket. Gelukkig betaal je slechts dertig euro, al wilde ik persoonlijk graag meer. Om de goede redenen, dat wel.

Koddige kunst

De weinige uurtjes die je hebt met Concrete Genie staan vooral in het teken van lichtjes aandoen. De stad hangt vol met lichtslingers, die allemaal uit zijn gegaan door de mysterieuze duisternis. Met de magische kwast steek je de lichtjes weer aan, door de muren in de omgeving vol te kalken met magisch graffiti. Heb je alle slingers aangezet in één gebied, dan kan je door naar de volgende.

Het klinkt wat repetitief en eerlijk gezegd is dat ook wel het geval, maar het maken van de tekeningen is zo’n enorm genot. En redelijk uniek, want voor het eerst in tijden wordt de motion sensor van de Dualshock 4 weer gebruikt. Allereerst kies je een ontwerp, bijvoorbeeld een plant. Vervolgens druk je op R2, beweeg je de controller en kies je de grootte en richting van de plant. Laat R2 los en je hebt het begin van een prachtig schilderij. En het werkt allemaal verrassend goed.

De genoemde Genies komen gelukkig ook veelvuldig in de gameplay voor, want je hebt best vaak hulp nodig van deze schepsels. Sommige obstakels moeten eerst verwijderd worden, voordat je verder kan met je kunstige hoogstandjes. Daar helpen de Genies, die je overigens ook helemaal zelf kan designen, je graag een handje bij. Je moet ze alleen wel te vriend houden.

Soms popt er een denkballonnetje op boven je geestige vriend en dat moet je dan eerst tekenen voordat hij wat voor je verplaatst. Ook geven blije Genies soms Super Paint, zodat je muren kan schoonmaken die zijn overgenomen door de duisternis. Maar Genies zijn er vooral voor de leuke momenten, doordat ze met je kunstwerken spelen. Lachend achter vlinders aan rennen of schrikken van een onweersbui, Concrete Genie staat garant voor een glimlach en flink wat zen-momentjes.

Niet alleen maar koek en ei

Het is mooi om te zien hoe jouw tekeningen, de stad weer tot leven wekken en hoe de unieke Genies de boel op de kop zetten. Echter heeft Pixelopus een paar onbegrijpelijke keuzes gemaakt, die vooral in het laatste kwart van de game opduiken. In het laatste gebied worden de open gebieden van Denska, ingeruild in een ontzettend lineair stuk met lang niet zoveel charme als het vissersdorp zelf.

Het is letterlijk van lichtje naar lichtje lopen, zonder enige vorm van exploratie. Er zitten wel wat leuke platform en puzzelelementjes in, maar ik begon het dorpje zelf wel ontzettend te missen.

Ook wordt letterlijk in het laatste uur van de game, een hele set aan nieuwe moves toegevoegd. De gameplay gaat ineens compleet op de schop en in plaats van lekker schilderen, zit je ineens in een fantasy actiefilm. Als de game is uitgespeeld, kan je nog terug Denska in voor vergeten collectibles en heb je die nieuwe skills niet meer nodig. Gelukkig maar, want dit had voor mij echt niet gehoeven. Ik wil gewoon schilderen! Het liefst ook zonder de sjablonen, maar dat zit er helaas niet in.

Conclusie

Concrete Genie is een heerlijk tussendoortje om van te genieten, mits je mindset goed is. Een paar uurtjes de zorgen van je af tekenen en je mee laten slepen door het mooie verhaal van Ash en Denska. De Genies stelen de show en het geheel wordt prachtig aan elkaar geplakt met een mooie soundtrack.

Het is alleen lastig om de game echt aan te raden. Dertig euro voelt als een behoorlijke prijs, voor een game die zonder de trophy hunt slechts vijf uurtjes duurt. En het laatste anderhalf uur wordt de geweldige formule vervangen, voor een lineair level en onbegrijpelijke actiescènes. Maar grotendeels is Concrete Genie een vreemde eend, die het spelen uiteindelijk wel waard is. Of je het nu doet of wacht op een sale, geef deze originele game een kans.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Schilderen!
  • Genies
  • Unieke gameplay
  • Audiovisueel prachtig
  • Schattig verhaaltje

Wat is NOT

  • Erg korte game
  • Misplaatste actie
  • Laatste gebied

7.5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren