Gigantisch inkomensverschil tussen mannelijke en vrouwelijke eSporters

Altijd al rijk willen worden als succesvolle eSporter? De kans lijkt in elk geval het grootst als je man bent. Volgens recent onderzoek van het Britse Marketplace is er namelijk een gigantisch verschil qua inkomen tussen de mannelijke en vrouwelijke eSporters.

Data van EsportsEarnings werd geanalyseerd en daaruit komen wat opvallende cijfers. Het blijkt namelijk dat de 400 beste vrouwelijke eSporters gezamenlijk minder dan de helft verdienen van wat de beste mannelijke eSporter opstrijkt. Topverdiener Johan Sundstein verdient zijn geld met Dota 2 en heeft inmiddels zo’n 6,8 miljoen dollar met toernooien verdiend. Alle 400 beste vrouwen verdienden bij elkaar iets meer dan 3 miljoen dollar.

De meest verdienende vrouwelijke eSports, StarCraft II speelster Sasha “Scarlett” Hostyn, staat met haar 333.456 dollar pas op plek 329 van de best betaalde eSporters. Ze is zelfs de enige vrouw in de top 500 van grootverdieners.

Overzicht van inkomsten vrouwelijke esporters

 1.   
  mmx's avatar

  Ik vind het een oneerlijke verdeling Dames zijn net zo goed als wij Heren en verdienen dan ook een gelijke beloning net als de rest.

 2.   
  Neolite's avatar

  Dit is te gemakkelijk… Het gaat hier om inkomsten uit toernooien, sponsordeals en overige contracten. Ten eerste is er een veel grotere poel van spelers van het mannelijke geslacht bij spellen die dergelijke bedragen op kunnen leveren. Daarnaast is het als het gaat om Twitch en YouTube volledig aan de markt wat ze leuk vinden. Bedrijven kiezen simpelweg de meest populaire streamers/content creators waar ze mee in zee gaan.

  De beste spelers krijgen veel views op Twitch, de leukste spelers krijgen de veel views op twitch, de beste YouTube content krijgt veel views. Er zijn enorm veel factoren die een rol spelen in deze grafiek, gender is hier onterecht gekozen tot onderdeel van.

 3.   
  Sander Klijn's avatar

  Dit onderzoek, en daarmee ook het artikel, slaan helemaal nergens op. Dit hele ‘probleem’ heeft totaal niks uit te staan met het geslacht van een persoon, maar eerder het spel dat wordt gespeeld. Ieder spel heeft een geheel eigen prijzenpot. Zo heeft DOTA 2 met het hoofdevenement ‘The International’ een gigantische prijzenpot van 30 miljoen dollar, terwijl een game als Rainbow Six Siege met diens ‘Invitational’ evenement maar een bedrag van 2 miljoen dollar heeft.

  Daarnaast heeft dit alles ook nog eens te maken met de prestaties die iemand maakt. Logisch dat iemand als Johan Sundstein meer geld op zijn bankrekening heeft staan dan vrijwel iedere andere e-sporter, hij heeft simpelweg de laatste edities van The Invitational van DOTA tweemaal op rij gewonnen. Wat hem respectievelijk een bedrag van 5.370.867,80 dollar heeft opgebracht. Terwijl een eerste plek met Dead or Alive 4 tijdens de CGS 2007 Marjorie ‘Kasumi Chan’ Bartell een bedrag van 50.000 dollar in het laatje heeft gebracht.

 4.   
  420blazeit's avatar

  Niet dat ik e sports echt volg maar ik heb nog nooit een vrouw zien winnen, dan is het nogal logisch dat ze minder verdienen

 5.   
  mattioza's avatar

  Moet mij ook aansluiten bij de eerdere reacties. Er zijn ook weinig vrouwen die aan de top van de e-sports staan. Het blijft echter wel de vraag, hoe het komt dat er zo weinig meisjes/vrouwen in de e-sports top zitten. Naast het gegeven dat er waarschijnlijk gewoon minder competitieve vrouwelijke gamers zijn. Het is wel al eens geprobeerd om volledige top vrouwenteams te lanceren, maar is voorlopig nog geen succes gebleken. Een vrouw opnemen in een voor de rest mannelijk team is ook al niet simpel gebleken. Er zijn ook wel tornooien exclusief voor het vrouwelijk geslacht, zo hadden de World Electronic Sports Games een apart vrouwentornooi, maar dan spreken we meteen over een ander/lager niveau, wat zich ook vertaald in een verschil van prijzengeld. (x 5 tot x 10)
  Zal vermoed ik nog wat extra tijd vergen dan bij de mannen.

 6.   
  Anoniem-587748265's avatar

  No shit. het ligt ook wel puur aan de game die je speelt. Dota komt nu met een 33 miljoen prijzen tournament en daarvoor was het ook niet bepaald weinig.

  De games in de screenshot zijn geen eens populaire games meer dus de prijzenpot is ook al veel lager dan een populaire game. gebruik effe je hersens man.