Trump geeft games opnieuw de schuld van shootings

Opnieuw heeft president Trump opvallende uitspraken gedaan na de verschrikkelijke terreuraanvallen in El Paso (Texas) en Dayton (Ohio) te Amerika. Zo zouden niet het wapenreglement, maar gewelddadige videogames de bron van al deze ellende zijn.

Dat Trump boute uitspraken doet waarmee hij hele bevolkingsgroepen aanvalt, mag geen verrassing meer heten. Ook wij gamers zijn nu gezegend met Trump’s haatzaaiende woorden. Hij is van mening dat gewelddadige games de oorzaak zijn van vele shootings in Amerika. Dit is overigens geen nieuw statement: deze claims werden in 1999 ook al op tafel gegooid na de schietpartij in Columbine.

“We must stop the glorification of violence in our society. This includes the gruesome and grisly video games that are now commonplace. It is too easy today for troubled youth to surround themselves with a culture that celebrates violence. We must stop or substantially reduce this, and it has to begin immediately.”

Ondanks dat het al vele jaren een welbekende claim is, is er nog steeds geen bewijs voor het feit dat games daadwerkelijk leiden tot terreur, mass shootings of agressief gedrag in het algemeen. De gaming community reageert met verontwaardiging dat een onschuldige hobby als gamen de schuld krijgt van een probleem dat veel groter is.

Het is niet de eerste en het zal ook zeker niet de laatste klap zijn die de gaming community te verdragen krijgt van de Amerikaanse overheid. Maar aangezien er in twintig jaar tijd geen bewijs uitwijst dat er ook maar een link te leggen valt met deze vreselijke gebeurtenissen in “the greatest country on earth”, moeten wij, gamers, niet eens de noodzaak voelen om ons te verdedigen.

 1.   
  mmx's avatar

  Trump is gek.

 2.   
  Patrick Meurs's avatar

  Waar ik benieuwd naar ben is het volgende:

  – Welke games speelden mensen als Adolf Hitler om zo verneukt in het hoofd te raken?

  – Op welke console speelde de kopstukken achter de Spaanse Inquisitie?

  – Hoe komt het toch dat die massaschietpartijen altijd in hetzelfde land voorkomen. Hebben de Amerikanen een andere versie van Call of Duty?

  Zeg het maar, meneer Trump…

 3.   
  mmx's avatar

  @Patrick Meurs: weet je wat het is de wetgever staat wapenbezit toe en iedereen kan daar wapens kopen ten tweede zou hij die wel kunnen aanpassen maar dat doet Trump niet omdat het zijn vrienden zijn en hij er zakelijke belangen in heeft. Het is nu gewoon een domino spelletje voor de volgende schietpartij .om duidelijk te zijn dit heeft niks met games te maken .

 4.   
  NdeM's avatar

  Nee, wapens legaliseren heeft er niets mee te maken natuurlijk :’)

 5.   
  Rolf31's avatar

  “haatzaaiende woorden” Ik geloof niet dat games aan de basis liggen van geweldsincidenten, maar om nu deze bewoording te gebruiken vind ik te ver gaan. Dan begrijp je als schrijver van dit artikel niet de gevolgen van haatzaaien en waar deze term voor staat.
  Buiten proportioneel gebruik van terminologie in mijn opinie.

 6.   
  mmx's avatar

  @Rolf31: mooie woorden Rolf31 bijna poëtisch.

 7.   
  Rolf31's avatar

  @mmx:
  Ja sorry, het is weer zover dat de poëzie vanzelf gaat 😉

 8.   
  mmx's avatar

  @Rolf31: geweldig toch ik zou zeggen neem een bavaria

 9.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Ben het half met het artikel eens. Ik geloof niet dat games voor geweld zorgen. Tegelijkertijd vind ik het ook niet bepaald helpen om zomaar mensen te beschuldigen van haat zaaien. Dat is hoe je idioten zoals de Dayton schutter krijgt die het normaal vinden om geweld te gebruiken tegen mensen met een andere mening

 10.   
  Patrick Meurs's avatar

  @NdeM: “Each of us can choose to build a culture that celebrates the inherent worth and dignity of every human life. That’s what we have to do”, aldus Donald Trump.

  Erg typerende uitspraak voor iemand die met alle liefde vuurwapens en raketten aan diverse landen verkoopt, om zo bij te dragen aan het in stand houden van de Global War Machine. Maar ja, waar laat je anders je economie op draaien hè?

 11.   
  rolf1977's avatar

  They must stop or substantially reduce Trump!

 12.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Bij deze wil il toch wel een “Nuff said” quote delen die late show host Jimmy Kimmel heeft gezegd in zijn laatste video rond deze tragedie.
  Hij zei….

  “They play videogames all over the world this is the ONLY place when this happens regularly”

  Video games have not been linked to gun violence. But you know what is linked to gun violence? GUNS has linked to gun violence.”

  Dat is dikke waarheid! Waarom maken ze de regels niet scherper ipv een makkelijke uitweg te zoeken. En niet alleen dat, Films, tv shows of zelfs boeken daar zit ook geweld in waarom die connectie met video games?
  Zoals hierboven, over de HELE WERELD speelt men (geweldadige) games waar ook vuurwapens word gebruikt als sport, maar vreemd genoeg gebeuren deze dingen ALLEEN in Amerika.

 13.   
  Alfa Warrior's avatar

  Tja.. gelukkig heeft bijna niemand respect voor deze man en hebben er nog minder vertrouwen in zijn woorden.
  Daar naast weet de U.S. al lang al dat het echte probleem bij de wapens en hoe makkelijk er aan te komen is / mee om gegaan wordt ligt – maar zolang de wapenlobby (NRA) het voor het zeggen heeft gaat er niets veranderen.

  Stel nou dat het lastiger wordt om in de U.S. aan games te komen – in 10 jaar tijd zien ze dat het aantal (massa) moorden zal stijgen, zoals het de afgelopen jaren ook al deed, en gaan ze op zoek naar de volgende scapegoat.

  Al jaren lang is er slechts één correlatie tussen (massa)-moorden in de U.S. vergeleken andere landen en dat is tussen die en hoe makkelijk en vrij wapens gekocht kunnen worden. Dat bewijs negeren ze en met iedere dag dat ze dat negeren, negeren ze ook de roep van het volk om dit soort moorden te stoppen.

 14.   
  Rolf31's avatar

  Probleem is inderdaad de NRA en dus de wapen lobby. Echter is dit onafhankelijk van de huidige president, want de vorige presidenten hebben er ook niks aan gedaan, helaas. Tijdens de vorige president zijn regeerperiodes zijn er 10 van deze mass shootings geweest… En toen ondernam die president geen actie. Onafhankelijk van welke partij regeert, de lobby is te sterk om dit probleem echt aan te pakken blijkbaar.

  Dus wat de auteur van dit stuk schrijft over de president van Amerika is niet vanuit een objectief standpunt geschreven. Het stuk is een aanval op deze president. “Dat Trump boute uitspraken doet waarmee hij hele bevolkingsgroepen aanvalt… ” vind ik een misselijkmakend stuk propaganda en laat de achterliggende agenda van de auteur teveel doorschemeren.
  Dit maakt dat dit stuk niet geschreven is voor gamers. Want gamers zijn mensen die niet kijken naar politieke kleur, gender, afkomst, leeftijd. Mijn ervaring is dat een puber mij net zo graag helpt/ondersteunt/ samen speelt als een 40 plusser. Ongeacht ik noob skills heb of goed ben.

  Gamernet; ik begrijp niet dat dit artikel gepubliceerd is. Ik ben onafhankelijke journalistiek gewend van jullie. Niet deze politiek gekleurde teksten. De ene keer is het opvoeding, de andere keer armoede, dan is het weer gewelddadige films en nu zijn games de boosdoener. Meer de zondebok om de echte reden te verbloemen. Daar kunnen we wat van vinden, maar de quote die ik net aanhaalde doet afbreuk aan jullie kwaliteit van game en game gerelateerde journalistiek. Jullie zijn voor mij nog die baken buiten de MSM, maar als dit de mores wordt aan teksten en uitingen, dan ben ik bang dat de baken dooft…

 15.   
  mmx's avatar

  @Rolf31: zonder gekheid goed opgemerkt ,mijn complimenten !

 16.   
  bartofzo's avatar

  Ik ben geen fan van Trump maar ik ben het wel met @Rolf31 eens dat dit stuk niet zo goed geschreven is. Het leest ook niet zo vlot door geforceerde, langdradige zinnen.

 17.   
  Petor's avatar

  @Rolf31: Hi Rolf!

  Bedankt voor het delen van je verhaal en ik hoop dat je je vrienden van Gamersnet blijft bezoeken, ondanks dat niet ieder nieuwsbericht jou bevalt.

  Het bericht is geschreven omdat we al sinds 1999 verslag doen van de game-industrie en we het van de gekke vinden dat het argument van gewelddadige games elke keer terugkomt. Een cyclus om moedeloos van te worden.

  We zijn als game-medium naar buiten toe zo veel mogelijk onpartijdig en objectief, alleen kunnen we niet bij elk zinnetje met meel in de mond spreken. Dat Trump boude uitspraken doet tegen immigranten lijkt me feitelijk en hoewel je het er mee eens kunt zijn of niet, moeten we dat wel mogen opschrijven.

  Gelukkig gaat 95% over het nieuws op deze site 100% over games, maar we zullen; net als in recensies, de podcast en opinie-video’s gewoon zeggen wat we denken. Daar zal je het niet altijd mee eens zijn. Gelukkig maar, anders zou het best saai worden lijkt me 🙂

  PM me gerust als je vragen hebt,

  Groetjes!

  Peter

 18.   
  Rolf31's avatar

  @Petor:

  Beste Peter,

  Dank voor je reactie, maar ik vraag niet om meel in de mond te nemen. Er wordt genoeg geschreven waar ik het niet mee eens ben en dat vind ik juist de kracht. Sommige zaken hebben zelfs mij van meer inzicht voorzien en mijn mening doen veranderen. Dat is juist waarom ik op deze site kom. Echter, op een medium als die van jou iemand beschuldigen van het gebruik van haatzaaiende woorden (wat het toeschrijven van een incident aan games absoluut niet is) is echt een stap te ver. Of dit nu wordt gezegd over Trump, Rutte of Rob Jette, dit is polariserend en dit soort retoriek moet je volgens mij niet willen.

  Van mij heeft een ieder de vrijheid om te schrijven wat ie wilt. Fakenews media als NOS, volkskrant en AD doen dagdagelijks niks anders. Echter kies ik ervoor deze niet te lezen om die indoctrine niet mijn geest te doen vervuilen.
  Ik zou het erg jammer vinden als dit de mores wordt en de politieke mening door gaat klinken in berichtgevingen. Tot gisteren was dit platform politiek kleurloos en ik zou het erg vervelend vinden dat dit nu veranderd.

  Groet, Rolf

 19.   
  NoobAssPlayer's avatar

  In Trump’s verkiezingsprogramma beloofde hij ons nog via Twitter dat er een Modern Warfare 2 Remaster zou komen als hij president werd…

 20.   
  mmx's avatar

  @Rolf31: helaas Rolf ben ik het weer met je eens .maak je verder niet druk neem een Bavaria en blijf lachen !

 21.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  @mmx: trump is a dump
  dat ze de wapenwet maar aanpassen
  dit soort aanvallen op scholen is bewezen gefinancierd door overheids diensten daar heb je een heel mooi woorx voor evil agenda geplande aanvallen

 22.   
  mmx's avatar

  @the ultimate gamer boss: jij hebt ook gelijk.

 23.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  @mmx: hoe kan je als president zeggen dat videogames schadelijker zijn dan echte wapens dan ben je niet helemaal goed bij je paasei

 24.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  @Rolf31: trump verdedigen nooit die gefrustreefde sexitische wanna br facist

 25.   
  mmx's avatar

  @the ultimate gamer boss: ik zei het al Trump is gek . Ik denk dat het een idioot is. Hij verheerlijk zichzelf op alle fronten tegen games . Maar ondertussen laat hij via drones dat ook op gamen lijkt zonder pardon duizenden slachtoffers maken.

 26.   
  Rolf31's avatar

  @the ultimate gamer boss:

  Dit onderschrijft nu exact mijn punt. We zijn gamers. Pro Trump of anti Trump maakt niet uit. We zijn van een community die, zonder elkaar te kennen, elkaar helpt en samen geniet van games. Door de woordkeuzes in dit artikel wordt nu juist hier afbreuk aan gedaan.

 27.   
  mmx's avatar

  @Rolf31: kijk daar zet jij een goed punt ,helemaal waar net als de ultimate gamer Boss die heeft ook gelijk gamen is fun en laten we dat niet laten verpesten

 28.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  @mmx: door trump zijn onder andere de invoer rechten de kosten ervan absurt omhoog gegaan bij aliexpress als je boven de 20 euro besgeld krijg je post van de duane dat je flink bij moet betalen en voor daf trump aan de machg kwam kon je moeitoos bestellen wat je wou dit zijn maar enkele voorbeelden dat ze alle wapens maar in de verbrandings oven gooien nee ze vind games gevaarlijker als wapens die redenering alleen al 8trlke

 29.   
  mmx's avatar

  @the ultimate gamer boss: je hebt gelijk dit is waar.