Ontwikkelaar Draugen doet oproep om hun game niet illegaal te downloaden

Het mysterieuze Draugen is afgelopen woensdag op Steam en GOG verschenen. Dat is voor duistere websites dan ook het sein om, naar ‘goede’ gewoonte, de game illegaal gratis aan te bieden. Uiteraard loopt de ontwikkelaar hierdoor een hele hoop inkomsten mis. Red Thread Games, ontwikkelaar van Draugen, doet daarom op Twitter nog eens een oproep om de game legaal aan te kopen, zodat zij als indie-ontwikkelaar uit de kosten kunnen geraken. Draugen is momenteel te koop voor net geen 20 euro.

Draugen

Draugen is een psychologische thriller, die zich afspeelt in de jaren ’20 van Noorwegen. De mysterieuze trip wordt zowel door de reviewers als de gamer behoorlijk goed ontvangen, met om en bij de 85 procent positieve reviews op Steam. Het Noorse Red Thread Games ontwikkelde al eerder Dreamfall Chapters, dat eveneens positief ontvangen werd.

Meer Draugen

 1.   
  mmx's avatar

  Hij hoeft niet bang te zijn hoor iedereen koopt gewoon games. volgens mij heb je met illegale downloads meestal problemen dan geef ik liever geld uit voor de legale versie.

 2.   
  mepperoni's avatar

  @mmx: In welke utopia leef jij waar iedereen games koopt… illegaal downloaden hoort er nou eenmaal bij….deal with it zou ik zeggen of breng geen games uit

 3.   
  DeAdSeYe's avatar

  @mepperoni:

  Game ontwikkelaars zijn commerciële bedrijven. Voor elk exemplaar die wordt gedownload, lopen ze inkomsten mis. Hoeveel mensen kopen nou werkelijk de game als ze een “goed” werkende illegale exemplaar hebben?

  Daarnaast valt software (ook games) onder intellectuele eigendom. Wat betekent dat deze game eigendom is van het des betreffende bedrijf. Als jij een game koopt, dan koop jij als ware een gebruikers licentie. Je mag het spel dan gebruiken maar het blijft eigendom van het bedrijf. Als jij een spel illegaal download, dan heb jij als ware ook geen gebruikers licentie en mag je het spel dus niet gebruiken.

  Vroeger was het zo dat je een spel wel mag illegaal downloaden, maar niet gebruiken tenzij je een gebruikers licentie hebt (cd-key als voorbeeld).

  Nou gaan mensen zeggen, wat nou als je een CD koopt, dat is toch jou eigendom? Dat klopt, je mag doen wat jij wilt met de cd (data drager), maar de software die erop staat is niet van jou.

  Kortom, illegaal downloaden hoort er niet bij, en door deze ongein schaad het de kleinschalige ontwikkelaars zoals deze. Dus ik snap heel goed waarom deze ontwikkelaar een oproep doet om geen illegale exemplaren te downloaden.

  Volgens mij snappen veel gamers nog niet eens wat een commercieel bedrijf is, en dat je hier met het brood van andere speelt.

 4.   
  mmx's avatar

  @DeAdSeYe: goed gezien .ik had het niet beter kunnen zeggen.

 5.   
  BozeBever's avatar

  @DeAdSeYe: Mag ik deze man de comment-van-de-week award geven? Slaat de spijker op zn kop. Het hoort er niet bij!

  Zie het als te hard rijden. Velen doen het, maar het mag niet. Ook niet gaan janken als je dan een boete krijgt.

  On-topic. Kende de game niet, maar ziet er leuk uit zeg!

 6.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  @mmx: een maat van mij download ze altijd nooit geen problemen dus dat is een fabel

 7.   
  mmx's avatar

  @the ultimate gamer boss: dat kan best wel en lacht hij ons de eerlijk betalende gamers uit.maar wat als je plotseling bezoek krijgt van Brein,dan piept hij wel anders.ik ken iemand die gepakt is door die lui koste hem meer dan 10.000 gulden aan gerechtskosten en boetes en dat is absoluut niet leuk meer.maar genoeg gekletst fijne zondag geniet ervan.

 8.   
  mattioza's avatar

  @DeAdSeYe: Helemaal mee eens. Het is een bekend fenomeen binnen pc gaming, maar dat wil nog niet zeggen dat het zomaar gedoogd moet worden. Dergelijke indie ontwikkelaars hebben het doorgaans al moeilijk om hun hoofd boven water te houden, na 3 jaar volledige inzet. Wacht dan gewoon tot een sale, als je er niet zoveel geld aan wil/kunt uitgeven.

 9.   
  Alfa Warrior's avatar

  Ik was een enorme fan van Dreamfall (ook van deze developer) – maar toen ik hoorde dat het spel voor slechts 3 uur aan content bood, maar wel €20,- vraagt – had ik zo iets van: tja.. no thanks.

  Ik heb hem niet gepirate – maar ook niet gekocht door de reviews, maar ik snap dat sommige mensen iets hebben van: Dan had je maar een normale prijs moeten vragen.

  Even ter vergelijking: TES: Skyrim, €60,- voor minimaal 60 uur aan gameplay, is 1 euro per uur. Dreamfall Chapters had ~20 uur aan gameplay, voor €30,- dat komt al meer in de buurt.

 10.   
  mattioza's avatar

  @Alfa Warrior: Skyrim is dan ook een compleet ander genre dan Draugen, dat meer een filmisch concept heeft, zoals bv. een ‘What Remains of Edith Finch’. Een kwalitatieve indie-game kost gewoon snel rond de 15-20 euro, ongeacht de speelduur. Gedurende 2 a 3 jaar met 12 mensen bezig zijn aan een game, met daarnaast nog eens 3 professionele voice actors, kost nu eenmaal behoorlijk wat geld.
  Het is natuurlijk nog altijd aan de consument om te beslissen of hij/zij het waard vindt om 20 euro (of minder indien in sale) uit te geven aan een ervaring van 3 uur.

 11.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  @mmx: ga je mij nu beschuldigen ik werk hard om mijn games te kunnen krijgen ik heb daar niets mee te maken ik heb het vaak genoeg gezegt moet je zijm facebook hebben kan je je beklag doen jezus man

 12.   
  Rolf Maas's avatar

  @the ultimate gamer boss: Rustagh… volgens mij heb je het niet goed gelezen. Hij heeft het niet over jou… Kusje! 🙂