Tony Hawk skatet terug naar game-industrie; blijkt gratis mobiele game

Met een kortstondig moment vol hoop van duizenden gamers wist Tony Hawk afgelopen week een nieuwe game te onthullen; Tony Hawk’s Skate Jam. Een skateboardspel met bekende controls en haast nostalgisch scoresysteem, maar alsnog niet helemaal waar iedereen op zat te wachten. Skate Jam is namelijk geen volwaardige titel à la Underground of American Wasteland, maar een gratis te spelen spel voor iOS- en Android-apparaten.

De game werd, relatief low-key aangekondigd middels een bericht van Birdman op Twitter. Aldaar werd de onthulling van het spel wel meteen voorzien van wat kekke beelden van Tony in de halfpipe én daadwerkelijke gameplay, maar of we daar nu meteen warm voor moeten lopen…

Tony Hawk’s Skate Jam is hiermee wel uit de doeken gedaan, maar helaas nog niet te downloaden op Android. De tweet vermeldt een aanstaande komst naar Google Play, waar alvast voorregistratie voor de app ingevuld kan worden.

De mobiele game wordt gemaakt door het Amerikaanse ontwikkelbedrijf Maple Media die, naast een handvol productie applicaties, eerder al meerdere snow- en skateboardspellen op Android produceerde. Gezamenlijk behaalden die titels al meerdere miljoenen downloads, en werden die steevast positief ontvangen op hun respectievelijke Google Play-pagina’s.

Wat jij? Is de koning wedergekeerd, of is dit stiekem niet helemaal waar we op hopen als we denken aan de terugkeer van Hawk?

Meer Tony Hawk's Skate Jam

 1.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  zier er uit als een compilation van voorgaande delen

 2.   
  BozeBever's avatar

  Fijn hé… De gigantische markt voor mobiele games (en de winsten die eruit voortvloeien) die nu zelfs één van je favoriete nostalgia-games van vroeger bij de horens heeft. pfff

  Mocht het leuk zijn, direct poorten naar pc. Kijken of het staande houdt. Veel slechter dan de delen van afgelopen 10 jaar is toch niet mogelijk…

 3.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @BozeBever: Dat is dus een beetje de algehele consensus die ik kon vinden op Twitter. Dat mensen maar roepen “als we het nu steunen, brengen ze het vast wel naar pc”.

  Ik betwijfel het ten zeerste. Maple Media heeft nul ervaring met iets anders dan smart-apparaten, en het lijkt erop dat ze daar ook überhaupt niet aan willen denken. Sowieso is dat publiek véél minder vatbaar/gevoelloos voor microtransacties.

  Naar mijn idee wilde Activision gewoon niks meer van doen hebben met Birdman en kon hij verder ook nergens zijn naam verkopen voor het gewenste bedrag. Zodoende is hij maar in zee gegaan met gasten die een steady inkomen kunnen leveren; dat zijn dus deze gasten gebleken. Jippie.

  Iets in mij hoopt nog steeds op een team-up met RageSquid (die ze zelf ook aangeboden hebben bij Hawk), maar ik verwacht het niet snel. Heel misschien zit er nog een cameo in voor Skate 4, als EA ooit bij zinnen komt over die kwestie.

 4.   
  BozeBever's avatar

  @Tom Kauwenberg: Ik ben dan ook benieuwd hoe dit in elkaar steekt. Waarschijnlijk ligt de ‘Pro Skater’ lijn nog helemaal bij activision en kan hij zodoende onder die naam ook niet verder. Zijn eigen naam mag hij nog wel gebruiken en daarmee kan hij doen wat hij wil. (Voor diegene die dit vreemd vinden. Zoek even het prince/tafkap gemekker op). Dat het publiek van de PC/consoles niet vatbaar is voor microtransacties is denk ik niet. Dit soort games lenen zich best (in een leuke skate-off multiplayer, geen BR) voor cosmetics. Fortnite laat zien dat daar een shitload aan knaken mee te verdienen valt.

  RageSquid kan best wel bezig zijn met een Tony Hawk game voor consoles. Ik zie het nog wel gebeuren.

 5.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Pro Skater op de PS1 ziet er leuker uit dan dit

 6.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @BozeBever: Ik denk wel dat Fortnite een uitzondering op de regel is. Zij komen grotendeels weg met alle microtransacties omdat hun afzetmarkt sowieso al gigantisch is, en de game zelf compleet gratis is.

  Vrijwel elke andere (betaalde) game op pc/console krijgt wel wát flak voor microtransacties. Vooral als je het hebt over het publiek dat hoopt op een wedergeboorte van THPS; dat is wat ouder volk, met iets oudere standaarden. Desalniettemin is het niet ondenkbaar, nee.