THQ Nordic koopt studio’s achter Goat Simulator en Wreckfest op

Langzaam maar zeker lijkt THQ Nordic het hele middensegment van de game-industrie op te kopen. Nadat Oostenrijkers ooit de naam van wijlen THQ overnamen en uitgeverstak Koch Media met al hun franchises opkochten, is de beurt nu aan Coffee Stain Studios én Bugbear Entertainment.

Onbekende namen? Dat allerminst. Gamers kunnen Coffee Stain Studios kennen als de ontwikkelstudio (en uitgevende partij) achter onder meer de virale hit Goat Simulator, terwijl Bugbear Entertainment recentelijk nog furore maakte met Wreckfest, de ongenuanceerd lompe racegame op pc.

Wat THQ Nordic precies van plan is met de acquisities, blijft als altijd enigszins vaag. Per tweet geeft de groeiende gamegigant aan dat de overname van Bugbear specifiek gaat over de console-ports van Wreckfest, maar die waren al langer onderweg…

THQ Nordic kocht niet alleen de ontwikkelstudio achter Wreckfest, maar dus ook de IP zelf. De kans is dus groot dat, na het verschijnen van de console-versie, ook de toekomst voor een Wreckfest 2 nu in de wieg wordt gelegd.

Een officieel statement vanuit THQ Nordic helpt ook niet bepaald met de beeldvorming van concrete plannen voor de nu gebundelde partijen. Over de aankoop van de twee partijen (én al diens intellectuele eigendommen) werd het volgende gezegd:

The plan is also to strengthen the publishing position in the Nordic market with A/AA developers and continue to evaluate minority investments in conjunction with publishing opportunities. In addition to this, THQ Nordic sees potential for synergies within distribution, marketing, know-how and IP development.

Aldus THQ Nordic over de recente acquisities.

In de tussentijd blijft Coffee Stain Studios wel “independent” hun eigen ding doen, volgens de Oostenrijkers. Niet gek ook, aangezien Coffee Stain Studios over de jaren heen zelf al uitgroeide tot een uitgever an sich.

Naast de ontwikkeling van games als Goat Simulator en Sanctum, was de Zweedse partij verantwoordelijk voor de (digitale) distributie van games als Satisfactory en Deep Rock Galactic.

Niet lang geleden nam THQ Nordic ook al de rechten van Kingdoms of Amalur over. Bij die IP tellen zich nu dus nóg een handvol franchises die nu binnen de Nordic Games’ portfolio vallen. Of de partij met elk van de titels daadwerkelijk iets van plan is, blijft grotendeels onduidelijk.

En zodoende is THQ Nordic dus weer nét dat beetje groter geworden; een groei waar momenteel weinig remmen op te vinden zijn. Mooi om te zien, maar heeft het niet een wat zorgwekkende keerzijde?

 1.   
  MikeGevers's avatar

  Zolang THQ Nordic de boel niet verpest, vind ik het prima dat ze meer games in het middensegment financieren. Ik heb ze nog niet kunnen betrappen of praktijken à la EA of Activision, dus vooralsnog heb ik er alle vertrouwen in dat het wel goed komt met al die IP’s 🙂

 2.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  wreckfest heb ik nog altijd niet gedaan

 3.   
  Daniel Z's avatar

  Kan een prima uitwerking krijgen. Maar wie bedoel je met Oostenrijkers? THQ Nordic is Zweeds xD.

 4.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  @swklijn1: Om nog meer verwarring te creëren: “THQ Nordic GmbH (formerly Nordic Games GmbH) is an Austrian video game publisher based in Vienna. It is a subsidiary of Swedish company THQ Nordic AB”

 5.   
  Daniel Z's avatar

  @Ik kom Harambe wreken: Precies daar raakte ik in de war. Het moederbedrijf is Zweeds dus xD.