Smach Z is krachtige pc als Switch-achtig tablet; verschijnt dit jaar nog

Het gemak van gamen op pc, maar dan draagbaar als een Nintendo Switch. Dat is precies wat de gecrowdfunde “Smach Z” handheld wil leveren. Na een succesvolle Kickstarter-campagne gerund te hebben, staat de tablet-achtige spelcomputer later dit jaar nog te verschijnen.

Omdat de Smach Z gebruikmaakt van pc-integriteit en daardoor meelift op Steams spellencatalogus, heeft de handheld in sommige kringen al de doopnaam “SteamBoy” gekregen. Niet gek ook, aangezien de ontwikkelaars achter de Smach Z out of the box zo maar 10.000 spellen verzekeren, allemaal aan de hand van Valve’s digitale verkoopplatform.


Daarnaast laat het tablet-apparaat zich besturen aan de hand van unieke controller-eenheden aan beide zijdes van het scherm. Qua pookjes blijft het beperkt tot slecht één; de Smach Z steekt namelijk apart af aan de hand van twee haptic feedback touchpads. Als een soort kruising tussen een Nintendo-handheld en de omstreden Steam Controller.

Recentelijk merkte testpartij Lilliputting op dat de Smach Z andere interessante hardware-componenten waarborgt. Zij spotte de AMD V1605B SoC-processor in de build, een lichtgewicht 12 tot 25 Watt model met vier CPU-kernen, acht threads en een AMD Vega 8 grafische rekeneenheden.

Deze zogenaamde Raven Ridge APU van AMD kan gezien worden als een vooruitstrevend stukje tech, die daadwerkelijk in staat moet zijn honderden pc-games met gemak te kunnen tackelen. Een flink voordeel tegenover bijvoorbeeld een Nintendo Switch, die werkt met een wat milder uitgeruste NVIDIA Tegra X1-processor.

Volgende week zal het ontwikkelteam achter de Smach Z aanwezig zijn op Embedded World, waar een eerste alpha-versie van de draagbare computer aan het publiek getoond wordt. Daarvoor beloven zij in ieder geval prestaties vergelijkbaar met de AMD Ryzen 5 2500U te kunnen tonen.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren