Mark Hamill: Seksualiteit Luke Skywalker open voor interpretatie

Vorige week maakte The Force Awakens-regisseur J.J. Abrams bekend dat toekomstige Star Wars-films LGBT-personages zullen bevatten. Hoewel dit wijst op de introductie van nieuwe karakters, benadrukte acteur Mark Hamill deze week dat de oude bekenden ook heel goed van de andere kant zouden kunnen zijn.

Hamill sluit dan ook niet uit dat zijn eigen personage, Luke Skywalker, homoseksueel is. Volgens hem hangt dat uiteindelijk af van de interpretatie van de kijker. Denk je dat Luke meer affectie voelt voor het mannelijke geslacht, dan is dat ook zo:

They say to me, “Could Luke be gay?” I’d say it is meant to be interpreted by the viewer. […] If you think Luke is gay, of course he is. You should not be ashamed of it. Judge Luke by his character, not by who he loves.
Het is nog niet duidelijk of Star Wars: Episode VIII al homoseksuele personages zal bevatten. Wel meldde Rey-actrice Daisy Ridley onlangs dat Luke Skywalker “ontzettend cool” is in de nieuwe Star Wars-film. Episode VIII draait vanaf 15 december 2017 in de bioscoop.

  1.   
    Cyart's avatar

    who cares? ๐Ÿ™„

  2.   
    Thomsnov's avatar

    Hier is dus duidelijk over nagedacht. Ik denk dat homo-emancipatie dus duidelijk hoog in het vaandel staat bij Star Wars. Some how. (Wauw dat waren best wel dure woorden voor mij nu ben ik echt heel skeer)

  3.   
    assassin_MKA's avatar

    Zwarte hoofdrolspeler, sterke vrouwelijke karakter en homoseksuele personage. Wie had dat gedacht in 1977.

  4.   
    420blazeit's avatar

    Zucht..

  5.   
    Neolite's avatar

    We slaan door met het politiek correcte gedrag. Social media hebben dit onderwerp onder een enorm vergrootglas gelegd. Sterker nog, ik zou zelfs willen spreken van discriminatie richting de blanke man en heteroseksuele.

    Als Ghostbusters alleen maar mannen had gehad, had iedereen en met name de feministische groepen daar schande van gesproken. Nu met alleen maar vrouwen is het allemaal geweldig en prachtig en mag je daar geen kritiek op hebben. Ronduit belachelijk hoever we doorgeslagen zijn. Als een groep teamleden in wat voor film dan ook geen zwarte en vrouw heeft is er al weer kritiek.

  6.   
    Leukste's avatar

    Neolite schreef, "We slaan door met het politiek correcte gedrag."

    Dit is helaas de realiteit. En ik ben bang dat dit nog niet het laatste is wat we hiervan hebben gezien.
    ๐Ÿ™

  7.   
    Petor's avatar

    Neolite schreef, "We slaan door met het politiek correcte gedrag. Social media hebben dit onderwerp onder een enorm vergrootglas gelegd. Sterker nog, ik zou zelfs willen spreken van discriminatie richting de blanke man en heteroseksuele.
    Als Ghostbusters alleen maar mannen had gehad, had iedereen en met name de feministische groepen daar schande van gesproken. Nu met alleen maar vrouwen is het allemaal geweldig en prachtig en mag je daar geen kritiek op hebben. Ronduit belachelijk hoever we doorgeslagen zijn. Als een groep teamleden in wat voor film dan ook geen zwarte en vrouw heeft is er al weer kritiek."

    Goed dat je dit denkt! In Nederland een meer gehoorde mening. Gelukkig is Star Wars niet alleen Hollands, want de implicaties van dit bericht zijn in veruit de meeste landen wel degelijk van belang. In West Europa en VS gaan we de goede kant op, maar het aantal landen waar dit als normaal wordt beschouwd zijn veruit in de minderheid. Disney durft zijn vingers hier nooit aan te branden (terwijl, Jack Sparrow, hu hu…), goed dat een acteur dit probeert op de kaart te zetten. Zijn actie doet niemand kwaad en zorgt wel voor discussie. Lijkt me top!

  8.   
    morkop006's avatar

    Sterker nog, ik zou zelfs willen spreken van discriminatie richting de blanke man en heteroseksuele.

    Je voelt je gediscrimineerd omdat een film character wellicht homo is? Je hebt hopelijk nu ook door dat je net zo snel op je teentjes bent getrapt als feministen/oscars/zwarte pieten protesterenden. Ik zie nergens dat ze het met opzet een character homo maken om het bespreekbaar te maken. Wat is er op tegen dat het verhaal nu eenmaal zo loopt?

  9.   
    Neolite's avatar

    Het gaat mij niet alleen om de specifieke inhoud van het nieuwsbericht maar om de boodschap. Er is op dit moment een hype gaande dat elke minderheid zich vertegenwoordigd wil zien in zo”n beetje elke grote productie. Terwijl ik van mening ben dat het alleen in de film moet als het functioneel is, niet vanwege sociale druk. Het met opzet homoseksueel maken van een personage is dus wel wat er gebeurd en dat is jammer want het is niet functioneel.

    Peter, het klopt dat wij in de westerse beschaving een stuk verder zijn als het gaat op gelijke rechten. Alleen ikan ben juist van mening dat het nu doorslaat. Vrouwen en allochtonen die bij gelijke waarde voorgetrokken worden, groepen die wel dezelfde rechten willen maar niet dezelfde plichten.

    Maar goed, Holleywood is overwegend blank, wat mij betreft een gevolg van het publiek, films met blanke acteurs verkopen nu eenmaal beter en zo lang dat niet veranderd zie ik vanuit Holleywood het probleem niet. Je moet het niet geforceerd gaan opdringen.

  10.   
    Zultkop's avatar

    als ik naar hollandse tv kijk wordt bijna alles door ne homo presentator gepresenteerd. waarom moet nu ineens ook IEDEREN beroemde mens homofiel zijn? mensen die hier nen probleem van maken zijn gewoon een grote zeur! bij moslimfundamentaliste maken zij homos dood en is rusland is homo zijn verboden dankzij dictator putin! maak u liever daar druk over!

    ik blijf fan van star wars en voor mij hoeft luke skywalker NIET homofiel te zijn. mark hamil is overigens zelf ne hetero zij vrouw heet Marilou York.
    8)

  11.   
    420blazeit's avatar

    Zultkop schreef, "als ik naar hollandse tv kijk wordt bijna alles door ne homo presentator gepresenteerd. waarom moet nu ineens ook IEDEREN beroemde mens homofiel zijn? mensen die hier nen probleem van maken zijn gewoon een grote zeur! bij moslimfundamentaliste maken zij homos dood en is rusland is homo zijn verboden dankzij dictator putin! maak u liever daar druk over!
    ik blijf fan van star wars en voor mij hoeft luke skywalker NIET homofiel te zijn. mark hamil is overigens zelf ne hetero zij vrouw heet Marilou York.
    8) "

    Homo zijn is niet verboden in Rusland

  12.   
    Tom 2.0's avatar

    Al die discussies hier. En ik vraag me alleen maar af of Luke top of bottom zou zijn.

  13.   
    Ik kom Harambe wreken's avatar

    Ik wil hier een mening over hebben maar ik ben cis scum dus laat ik maar mijn privileges checken en gewoon mn bek houden

  14.   
    Moodey's avatar

    Pc principle

  15.   
    STRAIGHT FLUSH's avatar

    Ze willen gewoon geen Oscar winnen!
    Genoeg gegrapt, Ben het volledig met Neolite eens. Minderheden discrimineren zichzelf om zo een underdog positie te bemachtigen en wij, in onze opvoeding aangeleerde behoefte om “zwakkeren” te helpen, gaan hier volledig in mee door ze hun zin te geven ten koste van onszelf.
    Ik kan verschillende voorbeelden geven van dit soort acties denk aan de commotie rondom de Oscars, denk aan de discussie rondom zwarte Piet. Ik wil hier niet teveel op in gaan omdat GN totaal niet bedoeld is voor dit soort onderwerpen.
    Ze kunnen beter een nieuw personage(lees Kylo Ren) introduceren die homoseksueel is, als dit door grote sociale/politieke druk noodzakelijk blijkt te zijn, in plaats van het risico lopen op heftige negatieve reacties van fans die dit niet pikken. (Begrijp me niet verkeerd ik heb Luke Skywalker altijd al als homoseksueel gezien en daar is niks mis mee, is gewoon mijn interpretatie)
    Nog beter kunnen ze hier helemaal niet in meegaan en gewoon dat doen wat er van ze verwacht wordt, en dat is een goeie StarWars film maken. Denk dat ze aan Supreme Leader Snoke hun handen al vol hebben in the Galaxy far far away ๐Ÿ˜›
    Deze discussies behoren op politieke nieuwsfora, het is maar een film waar maken we ons eigenlijk druk om.