Eerste officiële foto Jared Leto als Joker

David Ayer, de regisseur van Suicide Squad, heeft de eerste foto van Jared Leto in volle Joker make-up getweet. De afgelopen paar weken bleef Ayer foto’s van Leto teasen, met nu het resultaat. De make-up en wilde blik van de acteur doen vermoeden dat we weer een duistere variant van de slechterik te zien krijgen.

Een korte analyse van wat er in de foto te zien is:
Het eerste wat opvalt is de paarse handschoen. In de stripboeken van begin jaren ’90 en daarvoor, droeg The Joker altijd een paars pak met paarse handschoenen. Waarschijnlijk zal Leto zo’n pak niet dragen tijdens de film, maar het is toch een leuke knipoog naar de strips.

De pose van Leto lijkt te verwijzen naar het iconische plaatje van The Killing Joke, al is zijn haar hier stijl, zoals Jack Nicholson’s Joker en niet krullerig zoals bijvoorbeeld de Joker van Heath Ledger.

Zijn huid is over zijn hele lichaam bleek, door het ongeluk wat ook zijn haar groen heeft gemaakt, wat afwijkt van de laatste versie die we op het witte doek zagen, toen zijn bleke uiterlijk geschminkt was.

Dan zijn er nog de tattoo’s. Op zijn nek staan kaarten, one of a kind, met ‘all in‘ eronder. Ook heeft hij een joker-skull op zijn rechterborst staan. Deze hebben, zover ik het gecheckt heb, geen extra betekenis, behalve dat ze joker- en kaartgerelateerd zijn. Hij heeft nog een ‘J’ bij zijn oog die het idee geeft van zo’n ‘teardrop’ tattoo en een aantal tattoo’s zijn niet geheel zichtbaar. Wie weet krijgen we nog een grotere foto waarin alle tekeningen goed zichtbaar zijn. De inkt waar wel wat uit te halen was:

Er zijn mensen die vermoeden dat de ‘damaged‘ tattoo verwijst naar Charles Manson’s gezichttattoo’s. The Joker moet natuurlijk the craziest guy ever voorstellen.

Het gelach op zijn armen en borst doen weer terugdenken aan Bolland’s Joker (The Killing Joke), maar zouden bij het nader bestuderen hetzelfde lettertype hebben als het gelach van The Joker in Arkham Asylum: A Serious House on Serious Earth.

Dan zijn er nog de twee monden; een op zijn bicep en een op zijn blote hand. Het kan zijn dat ze verschillende stadia van de Joker’s mond voorstellen. De mond op zijn arm kan de mond zijn die Jock hem gegeven heeft toen hij Batman tekende. De mond op zijn hand lijkt een stuk minder net, dat is misschien de Joker uit The Dark Knight of weer van Bermejo.

Als laatste valt nog op dat hij flinke bling-bling om zijn pink heeft hangen en grills in zijn mond heeft. Dit geeft een licht gangstergevoel af, wat The Joker eigenlijk niet heeft, maar wie weet werkt het perfect.

Suicide Squad zal vanaf 5 augustus 2016 in de bioscoop te zien zijn.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren