Pro Evolution Soccer 2013 aangekondigd; nieuw systeem biedt volledige spelerscontrole

Zojuist heeft Konami Pro Evolution Soccer 2013 (PES 2013) aangekondigd. De voetbalgame zal deze herfst verschijnen, waarschijnlijk rond de release van eeuwige concurrent FIFA. PES 2013 zal dan tegelijkertijd op de PC, Xbox 360, PlayStation 3, Wii, 3DS, PSP en PlayStation 2 verschijnen, maar opmerkelijk genoeg zei het bedrijf niets over de Vita.

Volgens Konami keert PES 2013 weer terug naar de roots van de franchise – ditzelfde zei het bedrijf vorig jaar ook over PES 2012 – en wordt de nadruk gelegd op individuele vaardigheden. Voor de eerste keer in de serie zal de speler volledige controle hebben over het schieten, wat volgens Konami zorgt voor de ‘meest realistische weergave van modern voetbal ooit’. Dit systeem noemt men PES FullControl, afgekort PES FC (leuke dubbele betekenis) en bestaat uit een aantal steunpilaren:

– Total Freedom of Control
– Dynamic First Touch
– Full Manual Shooting and Full Manual Passing
– Dribbling
– Full Manual One-Two
– Response Defending
– Goalkeepers
De eerste aanraking bepaalt hoe spelers de bal aangespeeld krijgen. Met R2 (op de PlayStation) kun je de bal stil leggen of gebruik maken van momentum om zo de tegenstander te passeren. De snelheid van de spelers is licht vertraagd om dichter in de buurt te komen van de werkelijkheid. Zonder bal bepaalt R2 de dribbelsnelheid en kun je in 360 graden bewegen. Als je verdedigt kun je diezelfde knop gebruiken om afwachtend te spelen, of X gebruiken om actief te verdedigen. Dubbelklik op X en je speler voert een tackle uit.

Daarnaast is het keepen ‘totaal vernieuwd’, aldus Konami. Zo zijn er veel nieuwe animaties en speelstijlen gebouwd, waar vooral de beste keepers profijt van zullen hebben. Ook kun je nu bepalen hoe hard een keeper de bal weggooit, wat erg handig kan zijn tijdens een snelle counter.

Het bedrijf zegt dat ze actief heeft samengewerkt met de fans om onlogische en -realistische elementen te verwijderen uit de game. Medewerker Jon Murphy zei het volgende.

This is an exciting time to be part of the PES community, and PES 2013 marks a new level of playability with the return to our key ethos of utter control and freedom.

Football is all about making magic happen with skill and precision, and PES 2013 truly encapsulates this. Fresh faces within the development team and some very exciting ideas will breathe new life into the PES series, and we look forward to showing what we can do in the coming months.

 1.   
  barto89's avatar

  bullshit.. geven systeem gewoon weer ander naampje en verder zie je weinig verbetering..

 2.   
  Houserz's avatar

  Precies!

  PES 2012 was ook een drama! 2011 was veel beter.

 3.   
  nigel1994engel's avatar

  PES FullControl spectaculaire namen maken geen leuke gameplay

 4.   
  Jarek's avatar

  Ik blijf vertrouwen houden in PES. 2012 was een totale afgang maar ik heb goede hoop dat pes 2013 verandering gaat brengen.. Ze zouden namelijk weer de gameplay van de vroegere PES games gaan afleveren.

 5.   
  fdennis's avatar

  Na de enorme afgang van fifa 12 ( vind ik ) is voor mij PES 13 een instant buy. Of het vet gaat worden twijfel ik nog wel aan. Vond iig de demo van 12 wel tof.

 6.   
  -B9D7L-'s avatar

  Eindelijk gaan ze iets vernieuwen waar het nodig is

 7.   
  FishHookz's avatar

  Houserz schreef, "Precies!
  PES 2012 was ook een drama! 2011 was veel beter."

  En FIFA is zeker een stuk beter ?

 8.   
  Ruudjee's avatar

  Hmm ik moet ’t idd ook nog zien.. Altijd grote beloftes, maar meestal valt ’t een beetje tegen.

 9.   
  FishHookz's avatar

  Ruudjee schreef, "Hmm ik moet ’t idd ook nog zien.. Altijd grote beloftes, maar meestal valt ’t een beetje tegen."

  Wat ze zeggen word waargemaakt, alleen het gaat erom in hoeverre wij profiteren van deze vernieuwingen. Dus de mensen die lopen te zeuren dat ze niet geloven wat hier staat, het is aangekondigd met een reden.

 10.   
  Neolite's avatar

  Ja, Fifa is beter. Grafisch gezien en ook als je kijkt naar de besturing. Daarnaast is alles wat er verder bij komt kijken van een veel hoger niveau. Nu is dit ook niet gek, gezien EA een veel groter budget en team op de game heeft zitten dan Konami.