Avengers Donderdag: Hawkeye

Nog even en The Avengers zullen samen strijden om de door ons zo geliefde planeet te redden van het kwaad. Het samenkomen van deze groep superhelden heeft lang geduurd. Elk van hen heeft een eigen afkomst, een eigen verhaal. Tot de dag van release is het elke donderdag “Avengers Donderdag” op MoviesNET en zetten we steeds een andere held in de spotlight!

Naam: Hawkeye / Clinton Francis Barton
Verschenen in: Tales of Suspense #57 (September 1964)
Recente films: Thor
Gespeeld door: Jeremy Renner

Van de gehele Avengers is Hawkeye misschien wel de minst bekende in Nederland. Hij had geen eigen tekenfilm op Telekids toen we klein waren, de comics worden hier ook nauwelijks uitgebracht en een eigen film heeft de held nooit mogen krijgen. Toch zagen we hem al even in de bioscoop. Heel even, misschien heb je het zelfs gemist. Het was in Thor waar de jonge pijlenschieter zijn opwachting maakte. Enkele keren een paar seconden in beeld, meer niet. Maar wie is hij? Waar komt hij vandaan en wat doet hij bij The Avengers?

Clint Barton is geboren in Waverly, Iowa. Op een jonge leeftijd moest hij door een tragisch auto-ongeluk afscheid nemen van zijn ouders. Zijn leven veranderde en Clint werd opgenomen in een weeshuis waar hij zes van zijn jaren heeft gezeten. Na die jaren wist hij, samen met zijn broer Barney, weg te rennen om het Carson Carnival of Travelling Wonders te vergezellen. Daar deed Clint flink wat interesse op voor een man die trucjes deed met een zwaard. Al snel wist hij zijn leerling te worden en leerde Clint om een echte archer te worden, een persoon die zeer goed is met een pijl en boog. Helaas kwam Clint erachter dat zijn mentor met het geld van het Carnival aan het frauderen was maar, voordat hij dit kon melden bij de autoriteiten, sloeg de zwaardman hem in elkaar en liet hem voor dood achter. De relatie met zijn broer en Trick Shot, een ander personage dat hem trainde, liepen door dit voorval uiteen. Clint stond er alleen voor.

Vastberaden om meer met zijn kunsten met de pijl en boog te doen besloot Clint om bij een ander circus een hoofdattractie te worden. Hij ging schuil onder zijn artiestennaam: “Hawkeye, The World’s Greatest Marksman”. Nadat hij voldoende tijd had voldaan in het Tiboldt’s Circus vertrok hij naar New York om zich bij het Coney Island Circus aan te sluiten. Daar zag hij op een dag Iron Man in actie terwijl die een leven probeerde te redden. Clint liep over van enthousiasme en inspiratie. Hij had zijn levensdoel gevonden. Door een verkeerde keuze qua kostuum zagen de inwoners van de stad de man met de boog echter al snel als een misdadiger. Diverse beschuldigingen vlogen zijn kant op terwijl hij niets had gedaan. Er zat maar één ding op; vluchten.

Tijdens deze vlucht voor vrijheid ontmoette Clint de mooie Black Widow. Haar charmes werkten en meteen sloeg de vonk over. Hij raakte tot over zijn oren verliefd op de Russische spionne. Verblind door deze liefde sloeg hij het slechte pad op en hielp Black Widow tijdens haar missie om technologie te stelen van Stark Industries. Tijdens de ontsnapping (die helemaal fout gaat) raakte Black Widow gewond door een gevecht met Iron Man. Hawkeye zette alles op alles om haar te redden maar voor hij bij een ziekenhuis was bleek de Black Widow te zijn verdwenen. Hawkeye voelde zich gebruikt en beloofde zijn leven te beteren.

Wanneer Hawkeye Edwin Jarvis en zijn moeder van een belager weet te beschermen introduceert Jarvis hem uit dankbaarheid bij The Avengers. Hier is het aan hem om zijn naam te zuiveren en al snel krijgt hij een eigen mentor toegewezen; Iron Man. Zijn oude vijand is nu zijn mentor. Iron Man ziet dat Hawkeye alles in zich heeft zitten om een echte held te worden en zorgt ervoor dat hij, onder leiding van Captain America, een volwaardig lid van The Avengers mag worden. Natuurlijk volgen de problemen snel en vertrouwt hij Captain America en diens leiding niet. Maar de problemen worden snel overwonnen door de band die geschapen wordt tijdens de vele gevechten om de planeet te redden.

Waar het verhaal van Hawkeye heen gaat in The Avengers is nog onduidelijk. Het personage heeft geen eigen film gekregen, zijn oorsprong is in de films niet bekend. Op die enkele seconden na in Thor, weet de filmganger zonder kennis van de comics niet eens dat het een superheld was die daar in de regen Thor onder schot hield. Het karakter is nog leeg en geheel in te vullen. Het is aan Joss Whedon en zijn team om het karakter een eigen smoel te geven. We zullen het snel weten, The Avengers komen over enkele weken voor het eerst samen in de bioscoop!

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren