CrewGrounds: De Nintendo 3DS is een mislukking

Elke dag blijkt weer dat gamers het nooit allemaal met elkaar eens zijn. Wat de één een geweldig spel vindt, wordt verafschuwd door de ander en terwijl persoon A gek is op zijn Xbox 360, zweert persoon B bij de PlayStation 3. Ook in de crew verschillen de meningen meer dan eens en daarom krijgen de redacteuren van GamersNET in het tweewekelijkse item CrewGrounds de kans om hun ongezouten mening over de huidige poll te geven. Deze week vroegen we ze antwoord te geven op de volgende stelling:

De Nintendo 3DS is een mislukking.

Peter Bouwman
Oneens
Dat de Nintendo 3DS een moeilijke start heeft beleefd kan niemand ontkennen en het aantal nieuwe opties ten opzichte van de eerste DS is ook relatief klein. Natuurlijk kunnen we makkelijker online aan de slag met drie dimensionale beelden, maar het apparaat is in essentie een DS 2.

Toch ben ik ervan overtuigd dat Nintendo een groot succes gaat boeken met hun handheld, want dankzij de prijsverlaging en ondanks het grote aanbod aan downloadbare games op mobiele telefoons, verkoopt de 3DS als een tiet! In november waren er namelijk al 1.68 miljoen exemplaren verkocht, waarin de eerste DS in zijn eerste jaar 2.37 miljoen exemplaren heeft verkocht, waarvan meer dan de helft tijdens de feestdagen! Gelukkig voor de 3DS zijn de feestdagen nog in volle gang en staat de nieuwe handheld er dus beter voor dan zijn voorganger.

Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat een handheld goed verkoopt als er goede titels van Nintendo komen. Nintendo zelf is daar heel hard mee bezig en er komen steeds meer toptitels naar het apparaat. Makkie dus!

Jonah Knulst
Oneens
Toegegeven, de launch van de 3DS was een regelrechte ramp. De handheld was relatief duur, er was een gebrek aan toptitels en de marketing van het apparaatje is erg belabberd. Ouders zagen de 3DS in het begin al gauw aan voor een “nieuwe versie van die DS”, terwijl dit natuurlijk niet het geval is.

Inmiddels is de 3DS stukken goedkoper, zijn er allerlei fantastische games te vinden en de verkopen van de originele DS in het eerste jaar zijn zelfs ontstegen! De Kerstdagen staan weer voor de deur en dat betekent dat het apparaatje weer ontzettend veel gaat verkopen. Ik heb er vertrouwen in dat de 3DS een immens succes gaat worden.

Daniël de Zwart
Oneens
Het is onmogelijk om na zo’n kort tijdsbestek te zeggen dat een hardware product is gefaald, of een mislukking is. Iedereen moet toegeven dat de release van de 3DS inderdaad zwaar is geweest, omdat het in essentie toch weer een versie van de Nintendo DS is. Daarnaast is 3D nog een opkomende markt en moet het er nog ingestampt worden bij het massale publiek. Bovendien is, zoals collega Jonah ook zegt, de marketing van de 3DS niet perfect gebleken. Ook qua games is het wel een moeilijke tijd geweest, omdat titels werden uitgesteld of zelfs geannuleerd.

Toch heb ik vertrouwen in de Nintendo 3DS, want de verkopen zijn momenteel echt niet rampzalig, er komen betere games uit en we hangen middenin de feestdagen. 3D komt voorzichtig op en als er games zijn die volledig bewijzen dat het een meerwaarde kent, dan moet het goed komen.

Wouter Rens
Eens
De handheld is niet het juiste apparaat om 3D op te introduceren. Ik heb het gevoel dat Nintendo de 3DS beter niet uit had kunnen brengen. Op dit moment is de DS meer als genoeg en ik zou al die tijd en energie steken in een DS 2, in plaats van de DS te ‘upgraden’ naar een 3DS.

Echter, de verkoopcijfers laten zien dat het misschien wel een klein gaatje in de markt was en misschien is het een prima manier om de omzet wat te boosten.

Marjolein van Diejen
Eens
Op dit moment zijn er voor mij nog weinig redenen om een 3DS te kopen. Geen games waarvoor ik er één zou kopen en de games die er zijn, zijn niet bepaald goedkoop als je het vergelijkt met prijzen voor iPad-games. Het 3D-effect is grappig, maar voor mij niet meer dan een gadget. Voorlopig hou ik het qua handheld dus lekker bij de iPad, hoewel een lijst aan lager geprijsde, downloadable games dit wel eens zou kunnen veranderen.

Tom Kauwenberg
Eens
In de huidige handheld-industrie is de 3DS in een underdog positie. Iedereen speelt spelletjes op zijn smartphone en praktisch een derde van de wereld bezit al een Nintendo DS of PSP. Wie is er toch in godsnaam op zoek naar een handheld die qua gameplay niet veel meer te bieden heeft als de DS en qua grafische praal niet meer dan het overhypte 3D-effect? ‘Echte’ games spelen mensen tegenwoordig liever op hun console thuis en mobiele games heb je eigenlijk al op zak met je GSM.

De 3DS is een leuk apparaatje, maar het trekt niet veel man.

Leon Kempers
Eens
“Een mislukking” is weliswaar een beetje overdreven, maar het lijkt mij duidelijk dat Nintendo’s nieuwste handheld op veel fronten heeft gefaald. Door het apparaat niet vanaf het begin goed te ondersteunen met kwaliteitsgames, enkele beloofde features pas zeer laat toe te voegen en nog steeds met omslachtige systemen als friend codes te werken, hebben veel mensen het apparaat links laten liggen. Bovendien voelt het 3D-effect in het leeuwendeel van de games aan als een gimmick, terwijl er slechts weinig spellen zijn waar deze feature daadwerkelijk iets nuttigs toevoegt.

En laten we eerlijk zijn: voor het ontstijgen van de verkoopcijfers van de originele DS was niet veel nodig. Toen Nintendo de DS uitbracht was het bedrijf bij lange na niet zo populair als nu en bovendien was de eerste generatie DS zo lelijk dat niemand ermee gezien wilde worden. Ik mag voor Nintendo en haar fans hopen dat de Wii U het beter gaat doen.

 1.   
  Sub-Zeuro's avatar

  Oneens! Ik deel mijn overgrote mening met Daniel de Zwart…
  *Het is onmogelijk om na zo’n kort tijdsbestek te zeggen dat een hardware product is gefaald, of een mislukking is. *
  8) Net zoals Peter ook al gezegd heeft dat nu de feestdagen nog eraan komen, ben benieuwd naar alle console sales van December…

 2.   
  fdennis's avatar

  Volledig mee eens. De 3ds is een volledige mislukking.

  Het 3d is meer een gimmic en vind niet dat de games er op mooier worden. Want dat is wat ik namelijk dacht. De graphics zijn nog steeds vrij matig met uitzondering op Resident evil revelations ( als ik me niet vergis ). Dan hebben we nog de launch. Hoe slechter kan je de handheld uitbrengen zeg. Ik denk dat als ze deze handheld met betere launch titels gingen verkopen zoals een nieuwe mario,pokemon en zelda game voor 200 euro. Dan zou dit pas een echte succes zijn geworden. Want vele zoals mij moeten iets hebben wat ze echt tof vinden. En de fan base van Mario,Pokemon en Zelda is echt enorm.

 3.   
  DGonlag2's avatar

  megasega schreef, "Oneens! Ik deel mijn overgrote mening met Daniel de Zwart…
  *Het is onmogelijk om na zo’n kort tijdsbestek te zeggen dat een hardware product is gefaald, of een mislukking is. *
  8) Net zoals Peter ook al gezegd heeft dat nu de feestdagen nog eraan komen, ben benieuwd naar alle console sales van December…"

  Klopt, het is veel te vroeg om dat te kunnen zeggen. En mensen vergeten ook dat de DS het nog slechter deed in het eerste jaar dan de 3DS, en die is toch ook niet echt geflopt of wel?

 4.   
  soldierarjan's avatar

  Ik vind de 3ds op dit moment een hele grote mislukking het 3d effect doet te weinig.
  Ze komen nu al met een uitbreiding voor een 2de knuppeltje dat vind ik echt een faal van nitendo dat ze niet gelijk hebben gedaan.
  Ondersteuning is erg slecht alles komt erg laat, en de games beginnen nu pas echt te komen.
  De 3ds is voor mijn geen mislukking meer als het een tweede knuppel krijgt en beter games en die ook blijven uitbrengen, maar ik heb er wel vertrouwen in dat dat goed komt en dat er een 3ds komt met 2 knuppels.