Consoles gelijk achten aan PC’s was een grote fout, aldus John Carmack

Op de Gamescom wist John Carmack, de grote man van id Software, te vertellen dat hij er spijt van heeft dat hij de huidige generatie consoles gelijk heeft geacht aan PC’s, toen hij net gestart was met de ontwikkeling van het aankomende RAGE. Op dat moment was de werkkracht namelijk nog eerlijk te verdelen over alle platformen.

What I look back as one of the biggest mistakes I made in this generation, was at the beginning, five or six years ago, looking and saying, “Consoles are basically as good as PCs,” at the time, and developing the workflow so it worked across both of them.
De beste man had namelijk niet verwacht dat de technologie van PC’s de afgelopen jaren een zeer snelle ontwikkeling zou doormaken, waardoor de grens tussen de huidige generatie consoles en PC’s stukken groter is dan oorspronkelijk gedacht. Hij geeft dan ook toe dat als hij het anders had kunnen doen, dat de PC volledig voorop was gezet in de ontwikkeling.
Looking back now, we have PCs that are an order of magnitude more powerful, and if our workflow is instead focused on explicitly on just… you build and develop on the PC and you decimate things into a target for the consoles.
Het aankomende Battlefield 3 is een uitstekend voorbeeld van het zojuist genoemde scenario, want deze langverwachte titel wordt als eerste ontwikkeld voor de PC en daarna pas, met de nodige compromissen, naar de consoles gebracht. Waar de PC-versie van de game gemakkelijk 64 spelers zal ondersteunen, kent de console-variant ondersteuning voor slechts 24 spelers en kleinere mappen.

 1.   
  Jonah's avatar

  Ik geef Carmack 100% gelijk, want het is simpelweg een feit dat de PC’s, met name degenen van tegenwoordig, vele malen krachtiger zijn dan de huidige generatie consoles. In 2007 waren we reeds in staat om een titel zoals Crysis op de markt te brengen, met de gebrek aan optimalisatie even terzijde.

  Vervolgens krijgen we in 2011 een vervolg voorgeschoteld, tevens ontwikkeld voor de consoles, en Crysis 2 verbleekt op veel vlakken nog steeds bij het origineel. Ik wil nieuwe consoles en moedig zodoende ook de Wii U aan, want de Wii U is eindelijk weer een krachtige console, die kan concurreren met de PC.

 2.   
  THE-DUTCH-GUY's avatar

  Jonah schreef, "Ik geef Carmack 100% gelijk, want het is simpelweg een feit dat de PC’s, met name degenen van tegenwoordig, vele malen krachtiger zijn dan de huidige generatie consoles. In 2007 waren we reeds in staat om een titel zoals Crysis op de markt te brengen, met de gebrek aan optimalisatie even terzijde.
  Vervolgens krijgen we in 2011 een vervolg voorgeschoteld, tevens ontwikkeld voor de consoles, en Crysis 2 verbleekt op veel vlakken nog steeds bij het origineel. Ik wil nieuwe consoles en moedig zodoende ook de Wii U aan, want de Wii U is eindelijk weer een krachtige console, die kan concurreren met de PC."

  +1 maar bent toch niet eens het feit dat jij zegt dat de wii-u met een game pc kan concurreren 🙂

 3.   
  Alfa Warrior's avatar

  PC != Console, 4 jaar geleden waren ze ongeveer even krachtig (PC uiteraard krachtiger), kijk maar naar Crysis. Ze hadden inderdaad beter moeten weten dat de PC over de jaren heen steeds krachtiger zou worden.

 4.   
  Jonah's avatar

  THE-DUTCH-GUY schreef, "

  ”Jonah” schreef, "blablabla"

  +1 maar bent toch niet eens het feit dat jij zegt dat de wii-u met een game pc kan concurreren 🙂 "

  Ik zou anders toch even de tech-demo van Zelda HD bekijken, die geheel netjes op 60 beeldjes per seconde draait, met een resolutie van 1080p. Het lijkt mij dat de Wii U erg krachtig wordt en zodoende ook in staat is om bijvoorbeeld The Witcher 2 en Battlefield 3 op gelijkwaardige instellingen te spelen. 🙂

 5.   
  JonsoN's avatar

  De beste man had namelijk niet verwacht dat de technologie van PC’s de afgelopen jaren een zeer snelle ontwikkeling zou doormaken

  Vind dit een beetje een rare gedachte, iedereen weet dat dit een feit is.
  Daar komt bij dat de PC altijd krachtiger is, en altijd krachtiger zal blijven dan welke console dan ook, dus als hij een beetje had nagedacht zou hij deze fout nooit hebben gemaakt.

 6.   
  timishier's avatar

  Jonah schreef, "

  ”THE-DUTCH-GUY” schreef, "[quote=”Jonah”].."

  +1 maar bent toch niet eens het feit dat jij zegt dat de wii-u met een game pc kan concurreren 🙂 "

  Ik zou anders toch even de tech-demo van Zelda HD bekijken, die geheel netjes op 60 beeldjes per seconde draait, met een resolutie van 1080p. Het lijkt mij dat de Wii U erg krachtig wordt en zodoende ook in staat is om bijvoorbeeld The Witcher 2 en Battlefield 3 op gelijkwaardige instellingen te spelen. :)[/quote]

  een tech demo hoeft niet altijd representatief te zijn voor het uiteindelijke product plus de grafische kaart in de wii u zal waarschijnlijk geen dx11 ondersteunen dus daar in blijft ie ook achter
  🙁

 7.   
  Jonah's avatar

  Of de tech-demo representatief is voor de uiteindelijke kwaliteit van de Wii U kunnen we inderdaad niet zeggen, maar je hebt allerminst een DirectX 11-geschikte videokaart nodig voor optimale graphics. Als je daar een voorbeeld van wilt, dan moet je maar een kijkje nemen naar The Witcher 2, die volledig DirectX 9-gebaseerd is. 😉

 8.   
  I_Eat_Noobsz's avatar

  en gelijk heeft die gozer, maar van mij hoeft er geen nieuwe generatie consoles te komen hoor.
  ze kunnen nog meer uit de PS3 halen maar het lijkt alsof ze dat gewoon niet willen:S

 9.   
  zalazar's avatar

  Ze moeten console gewoon zo maken dat ze upgegrade kunnen worden net als een pc zodat ook die apparaten up to date kunnen blijven met de komende veranderingen en technologien.

 10.   
  ShadyXL's avatar

  zalazar schreef, "Ze moeten console gewoon zo maken dat ze upgegrade kunnen worden net als een pc zodat ook die apparaten up to date kunnen blijven met de komende veranderingen en technologien."

  Dat zou een idee kunnen zijn, maar ik denk niet dat ze zoiets zullen doen.

 11.   
  timishier's avatar

  zalazar schreef, "Ze moeten console gewoon zo maken dat ze upgegrade kunnen worden net als een pc zodat ook die apparaten up to date kunnen blijven met de komende veranderingen en technologien."

  dit zou opzich nog best kunnen werken alleen is het jammer dat consoles altijd embedded zijn om ze kleiner te maken