Bleszinski: ‘Nieuwkomers maken geen kans meer in de shooter-markt’

De zogenaamde shooter-taart is op, tenminste, dat is wat Epic Games legende Cliff Bleszinski ons duidelijk probeert te maken.

“We joked earlier about the modern COD shooter pie, and trying to get a piece of that. There’s no pie left, dude.

There’s room for one and two, and then you’re done after that. You either have to find a section of the market that hasn’t existed before, or gamers might not have thought about for a long time, and then find a new spin on it.”

Aldus Bleszinski in een gesprek met Eurogamer op een recent Londens persevenement. Bleszinski probeert te journalisten te vertellen dat je met simpelweg ‘zo maar een shooter’ niet aan hoeft komen te zetten. Gamers weten wat ze kunnen krijgen en zijn dus in zekere mate bijzonder kieskeurig. Als je toch als beginnende developer die snoeiharde shooter-markt op wil, dan moet je met iets origineels komen.
“I think that’s what PCF [People Can Fly] has accomplished here [with Bulletstorm]. It makes you think differently about how you kill. Once you get used to the Skillshot system [in Bulletstorm] and then you go back to another game, you miss it. That’s to me a great sign of the evolution of a genre.”
Is een game als Bulletstorm variërend genoeg om de hedendaagse gamer bezig te houden? Maakt het spel zo een kans tussen shooter-giganten als Call of Duty, Battlefield en Crysis? De tijd zal het ons leren.

 1.   
  bartuh_alem's avatar

  ongelijk,
  kijk maar naar homefront,
  die gaat knallen,
  kom met een goed en vooral nieuw idee en je past er nog tussen!

 2.   
  Dude…'s avatar

  ik hoop dat het tegendeel bewezen kan worden met Homefront en Bulletstorm, maar ik ben bang dat hij gelijk heeft. de wereld is geobsedeerd door COD 😥

 3.   
  Broodbeleg's avatar

  bartuh_alem schreef, "ongelijk,
  kijk maar naar homefront,
  die gaat knallen,
  kom met een goed en vooral nieuw idee en je past er nog tussen!"

  Dat staat zegmaar al in het artikel.

 4.   
  RinusReetRidder's avatar

  Ik denk wel dat shooters echt een nieuw idee moeten toepassen, anders heeft het geen zin. Bulletstorm wordt gruwelijk vet omdat je ook echt anders aan het spelen bent dan met andere shooters. Die kan nog wel eens beter gaan verkopen dan Crysis 2. Homefront lijkt me ook tof, maar ik weet niet of die commercieel echt een succes gaat worden.

 5.   
  )GN(-Erik's avatar

  Ik denk dat First/Third person shooters nog wel 1 van de makkelijkste genres is voor vernieuwing hoor 🙄

 6.   
  I_Eat_Noobsz's avatar

  Broodbeleg schreef, "

  ”bartuh_alem” schreef, "ongelijk,
  kijk maar naar homefront,
  die gaat knallen,
  kom met een goed en vooral nieuw idee en je past er nog tussen!"

  Dat staat zegmaar al in het artikel."

  lol idd, beetje een lompe reactie van die gozert 8)

 7.   
  sthij's avatar

  Dude… schreef, "ik hoop dat het tegendeel bewezen kan worden met Homefront en Bulletstorm, maar ik ben bang dat hij gelijk heeft. de wereld is geobsedeerd door COD 😥 "

  jah helaas wel jah maar ik ken genoeg mensen die black ops en mw2 gewoon zo slecht vinden dat ze 8 echt niet gaan halen daar hoor ik ook bij ik zie maar geen verniewing in de series sinds 4

 8.   
  DGonlag2's avatar

  Ik denk idd dat nieuwe spellen zeer weinig kans maken. Sowieso met de COD hype is het zeer moeilijk.
  Maar idd, maak je iets nieuws en innovatiefs zoals bijvoorbeeld bulletstorm, dan maak je misschien een kans. Al denk ik niet dat dat lang gaat duren, ff leuk maar dan weet je het wel, vond de demo ook al niet echt leuk.

 9.   
  Kpyne's avatar

  Dude… schreef, "ik hoop dat het tegendeel bewezen kan worden met Homefront en Bulletstorm, maar ik ben bang dat hij gelijk heeft. de wereld is geobsedeerd door COD 😥 "

  Jep, iedereen neemt een voorbeeld aan CoD. En CoD is gestorven na WaW of zelfs 4 al. Erg érg jammer.

 10.   
  jessin9731's avatar

  je kan wel zeggen als je nieuwe ideeën hebt dan lukt het nog wel.
  maar nieuwe ideeën heb je straks niet meer zo gauw 😥

 11.   
  Sarge's avatar

  Groot gelijk heeft hij! Alleen denk ik wel dat er nog een stuk of 10 écht goede shooters op de markt zijn. Maar voor de rest is het ver zoeken denk ik 🙁

 12.   
  fdennis's avatar

  Dude… schreef, "ik hoop dat het tegendeel bewezen kan worden met Homefront en Bulletstorm, maar ik ben bang dat hij gelijk heeft. de wereld is geobsedeerd door COD 😥 "

  Bulletstorm gaat falen. Ik denk dat de gameplay te kort is. Ik als gamer wil minimaal 50 uur plezier hebben aan een game. En dat lukt mij makkelijk met Call of Duty en Fifa. En de uitgebreide multiplayer van Homefront ga ik me mee vermaken. Als de servers van Homefront goed werken dan wordt dit een topper. Gegarandeerd!!!!!!

 13.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  hij heeft grotendeels gelijk maar tog denk ik dat homefront gaat scoren 11 maart!

 14.   
  Tom's avatar

  gameshark schreef, "hij heeft grotendeels gelijk maar tog denk ik dat homefront gaat scoren 11 maart!"

  Cliff geeft aan dat nieuwkomers vrij weinig kans maken, Kaos Studios van Homefront is nu niet bepaald de eerste beste nieuwkomer. Kaos heeft namelijk al een stel andere shooter-projecten op diens naam staan en THQ kan Kaos financieel ondersteunen en een goede marketing bieden.

  Homefront als game is ergens inderdaad een nieuwkomer, maar de bedrijven erachter dus verre van.

 15.   
  tijs_vp's avatar

  Als je de cijfers erbij haalt, flopt elke shootergame naast cod of battlefield omwille van het enorme succes. Men vergeet dat dit astronomische aantallen zijn die deze games halen. Wanneer deze niet door andere games gehaald worden wil dit helemaal niet zeggen dat ze floppen.

 16.   
  desxeon's avatar

  Laat die vent maar zeiken, er is altijd een kans voor een game die nieuw uitkomt. 🙂

 17.   
  fabiankok's avatar

  Ik ga sowieso Homefront halen, ik heb echt het gevoel dat die ontwikkelaars het verdienen.
  En tja, ik denk wel dat het steeds moeilijker wordt voor shooters om ertussen te komen, maar ik denk niet dat de écht goede games er niet meer door zullen komen.

 18.   
  DutchGamer X's avatar

  ben het oneens je kunt een goede shooter maken alleen voor iets goeds is tijd nodig en tijd is geld en dan hebben we het probleem gevonden. cod gooit elk jaar een game uit en die word met het jaar slechter. rede te weinig tijd en Activision wil perse elk jaar een nieuwe cod en wij trapen elke keer in die vette trailer (beging is het leuk iets nieuws maar je kom snel weer iede de cod sleur) als uitgevers en makers nou eens iets nieuws doen een niet cod achter naar gaan dan maak je kans zo lang je maar de tijd wil nemen om iets goeds te maken. kijk maar naar BF ik meer steeds meer dat mensen die pakken en kijken wat het is en het leuker vinden dan cod.

  (kijk veder dan een game kijk veder dan een console dan bereik je de meeste lol)

 19.   
  rubenat's avatar

  [quote=”Dude…”]ik hoop dat het tegendeel bewezen kan worden met Homefront en Bulletstorm, maar ik ben bang dat hij gelijk heeft. de wereld is geobsedeerd door COD 😥 [/quote
  Terwijl cod er niet beter op wordt, 4 was goed, en daarna niet meer zo goed geweest

 20.   
  rob6114's avatar

  Ik vond de demo maar niks en ik vind het ook raar dat bulletstorm op unreal energie 3 energie draait( want dit is dezelfde energie waar mijn iphone game ook op draait)

 21.   
  bender's avatar

  brink komt ook met iets ‘nieuws’ vind ik, spijtig dat ik daar al lang niets meer van gehoord heb.

 22.   
  cool ice's avatar

  Bleszinski: ‘Nieuwkomers maken geen kans meer in de shooter-markt’

  geen kans is erg overdreven, dat zegt die gozer zelf ook al. “”je moet met iets origineels komen””.
  dat is wel zo. maar als het verhaal, graphics, geluid en datsoort dingen gewoon goed zijn dan is er geen reden dat het spel geen kans maakt.