Game-industrie moet gamers waarschuwen voor verslaving

In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid is onderzoek uitgevoerd binnen de game-industrie en in het bijzonder is er gekeken naar de oorzaken van gameverslaving. Uit het onderzoek blijkt dat de game-industrie zelf niets doet om gameverslaving te voorkomen, waarmee de industrie haar “maatschappelijke verantwoordelijkheid” zou ontlopen. Onderzoeksbureau IVO heeft uitgerekend dat in Nederland dertigduizend tot wel tachtigduizend mensen gameverslaafd zijn.

Het onderzoek staat gepubliceerd in Trouw en volgens de krant doen problemen zich vooral voor als er samen met veelal anonieme medespelers online wordt gespeeld. Jeroen Lemmers, die bij de Universiteit van Amsterdam onderzoek doet naar gameverslaving, liet weten dat het nemen van maatregelen een lastige klus is. Een waarschuwing dat het spel verslavend kan zijn, net zoals de waarschuwingen op pakjes sigaretten, zouden volgens Lemmers niet werken en eerder een aanbevelende werking hebben.

De NVPI, de branchevereniging van de game-industrie, liet in een reactie weten dat bedrijven wel degelijk hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Zo staan er leeftijdsindicaties op de verpakking van games en wordt aangegeven of er bepaalde vormen van aanstootgevend gedrag in de game voorkomen.

Een waarschuwing zou dus weinig zin hebben, al moeten we ook niet vergeten dat een spel voor 97 procent van de kopers simpelweg niet verslavend is.

  1.   
    ckerigon's avatar

    Goed plan.

  2.   
    Dark_Phoenix's avatar

    Ik was ook game verslaafd geweest. Nu nog steeds kan ik nog veel spelen af en toe. Ik speelde 48 +- uur per week. Dat is wel veel. Nu is het gelukkig veel minder geworden.

  3.   
    )GN(-Erik's avatar

    Er komen bijna geen leuke PC games meer uit, dus er is weinig om verslaafd aan te raken 馃槅

  4.   
    Johnnyboy15nl's avatar

    Ik ben geen game verslaaft, meer een internet verslaaft dus… Gamersnet.nl luister goed, even een balk onder de header met de tekst: LET OP: Deze site bezoeken kan verslavend zijn. (net als bij die leen reclames een balk:P) geweldig!

    Maar goed plan, er zijn games zoals.. uhh Borderlands & WOW die wel verslavend zijn.

  5.   
    Kilerden's avatar

    Ik hoorde het vanochtend op de radio, maar ik geef hun gelijk. Het staat ook super groot op sigaretten pakjes en daar kijkt ook niemand meer naar.

  6.   
    amine98324's avatar

    Toen mij computer kapor ging ben ik van mijn verslafing af (COD allebei):P nu heb ik mijn comp weer en ik ga cod instaleren:D

  7.   
    STRAIGHT FLUSH's avatar

    ik zou niet weten hoe ze moeten waarschuwen net of iemand daar naar kijkt?

  8.   
    MelvinK's avatar

    Ik game ook veel maar ik denk niet dat ik gameverslaafd ben , dan game ik veel en dan zijn er tijden dan game ik gewoon dagen niet.

  9.   
    lucasthebest's avatar

    begin dit jaar was ik verslaafd 馃槼 , maar toen ik m’n raport cijfers zag werd de verslaving vanzelf minder 馃檮

  10.   
    RemcoM94's avatar

    om nou te zeggen dat k verslaafd ben,nee

    ik game wel veel

    maar ik doe VWO 3 en haal goede cijfers 馃檪

    en ja die waarschuwingen…alsof een verslaafde daar naar kijkt(bijvoorbeeld)

  11.   
    nurie's avatar

    meestal weken van 2 tot 12 uurtjes per week, heel soms een uitschieter van 18-21 uur, maar dan zie ik dat en game meteen weer wat minder.

    dat moet in mijn klas de grootste gamer zijn :P. Maarjha sociaal heb ik ze nog meer op een rijtje dan de gemiddelde klasgenoot van mij (ooh beschedenheid 馃檮 )

  12.   
    Daniel Z's avatar

    Dan kunnen ze dat overal wel op plaatsen dat het verslavend kan zijn. Internet kan ook verslavend zijn, tv-kijken, lezen(!), voedsel etc. Ik vind het zelf een beetje overbodig hoor.

    Het helpt toch niet, net als bij sigaretten. En hoeveel willen ze op een doosje van een game plakken, er staat al teveel informatie op, en zelfs te weinig over de game zelf xD.

  13.   
    Deja Vu's avatar

    De game-industrie heeft er schijt aan, als hun game maar goed verkoopt. 馃檪

  14.   
    killingdj0's avatar

    ik hoorde het net na mijn operatie op de radio wat een gelul

  15.   
    Dy-88's avatar

    k vind dit echt nergens op slaan, je kan mensen wel voor alles waarschuwen; maar mensen doen gewoon wat ze willen. je kan ook op elk liedje een waarschuwing plaatsen dat je het liedje niet te hard mag zetten…… 馃檮

  16.   
    Rijstekorrel's avatar

    Verslafing gamen echt niet nou sorry als je niet elke dag zonder kan dat je iedere dag moet gamen zit er toch echt een draadje los in je boven kamer.

  17.   
    makiejh's avatar

    goed dat ze waarschuwen, maar ik denk niet dat het echt helpt. kijk bijvoorbeeld naar sigaretpakjes….
    maar wat is verslaving? dat je van jezelf m贸茅t gamen 贸f dat je juist veel gamed? ikzelf game per week ongeveer 6-7 uurtjes en dat valt nog mee denk ik.

  18.   
    cookymonster's avatar

    Ik vermoed dat dit voor de meeste mensen geen verschil zal maken maar ja.

  19.   
    FioranoJC's avatar

    Moeten ze doen op het Grafisch Lyceum Rotterdam.
    Er lopen af en toe figuren rond zeg, niet te geloven. Alsof ze nog nooit daglicht hebben gezien 馃檮

  20.   
    Thundergamer's avatar

    Als je maar weet dat andere dingen bijv. school etc… voorgaan is er niks ergs aan veel gamen vind ik.
    Ik speelde met de kerst vakantie ook iets van 8 uur per dag op de sommige dagen CoDMW2 馃槢 .
    Ik weet dat het niet echt erg gezond is maar wie boeit het nou als je verslaafd bent aan gamen als je maar weet dat er balangerijkere dingen zijn.

  21.   
    olivierboel's avatar

    ik had vorig jaar dat ik thuis kwm van school en dat ik gwn direct ging gamen dat is nu wel wat verminderd