Pitchford: Valve kan een gevaar zijn voor de industrie

De algemeen directeur van Gearbox Software, Randy Pitchford, heeft zich in een interview zeer kritisch uitgelaten over Valve’s digitale distributiesysteem Steam. Volgens hem is het systeem omgeven door belangenverstrengeling en bovendien zou Valve te veel profiteren van de ontwikkelaars.

Volgens Pitchford zou Steam een eigen bedrijf moeten zijn dat neutraal tegenover alle ontwikkelaars. Met name kleine ontwikkelaars zouden uitgebuit worden door Valve. Pitchford:

    “It would be much better if Steam was its own business. There’s so much conflict of interest there that it’s horrid. It’s actually really, really dangerous for the rest of the industry to allow Valve to win. […] Valve is exploiting people in a way that’s not totally fair. [It’s] taking a larger share that it should be for the service it’s providing. It’s exploiting a lot of small guys.”

Volgens Pitchford is de oplossing van deze problematiek dat er keuze moet zijn. Zodoende zal digitale distributie verbeterd worden en dat is uiteindelijk weer gunstig voor de industrie. Pitchford:

    “We need to improve the convenience thing, and we need to figure out who controls the digital distribution stuff. I think it depends on the model. If they’re slicing a piece of all of us off, that sucks. It depends how much the piece is. There’s a fair piece and an unfair piece.”

Steam heeft na de lancering veel kritiek gekregen, maar heeft de laatste jaren toch aan populariteit weten te winnen. Vooral kleine ontwikkelaars zien in Steam, ondanks Pitchfords observeringen, een goede manier om geld te verdienen met lage distributiekosten. Pitchford is echter niet overtuigd van de vermeende vrijheid die ontwikkelaars geboden wordt en vraagt zich hardop af:

    “Are they creating that opportunity for us or is the only way their way?”
  1.   
    TheDouble's avatar

    *jaloezie alarm!

  2.   
    nurie's avatar

    valve een gevaar? valve is een redding! er zijn nu veel meer indiegames bij mij bekend dan ooit tevoren, en valve blijft tenminste nog normale PC games afleveren!

  3.   
    superdedupe's avatar

    hij zegt ook niet dat het een bedreiging is voor jou, maar voor de gameproducenten…
    ik heb er geen verstand van… maar ik kan me voorstellen dat de winst van valve een negatief effect kan hebben op de winst van de gameproducenten…

  4.   
    obi_wan383's avatar

    Bedrijven hebben al genoeg te concurreren met elkaar maar dat valve nog eens spellen van iedereen verdeelt zorgt voor een zeer negatieve omgeving voor kleine, opkomende bedrijfjes.

  5.   
    Bub’z's avatar

    ”obi_wan383″ schreef, "Bedrijven hebben al genoeg te concurreren met elkaar maar dat valve nog eens spellen van iedereen verdeelt zorgt voor een zeer negatieve omgeving voor kleine, opkomende bedrijfjes. "

    Juist veel games van kleine, opkomende bedrijfjes worden op steam gezet.

  6.   
    Broodbeleg's avatar

    Er was al eens eerder een bedrijf dat zoiets gezegd heeft. Eerlijk gezegd vind ik het ook gevaarlijk, zeker aangezien digitale distributie steeds normaler wordt en de enige concurrenten van Steam zuigen best wel. Dus als zij een monopolie positie kunnen verkrijgen dan wordt het gevaarlijk, alleen dat zie ik nog niet in 10 jaar gebeuren, mensen willen tegenwoordig nog maar al te graag een hoesje hebben.

  7.   
    jacobdb's avatar

    valve is een zege voor de game industrie. en voral steam. het werkt gewoon goed. indie games hebben nu veel meer kans.

  8.   
    JonsoN's avatar

    Deze man baalt gewoon omdat het niet hij is die dit heeft weten op te zetten, ik hou van Steam, ik hou van Valve, en ik denk dat bijna iedereen er zo over denkt, Minder piraterij, Die man had gewoon zn mening klaar liggen, en hj wil weten wie er ook zo over denkt.. 😉

  9.   
    Menyz0r's avatar

    Steam red enigszins nog kleine bedrijven , hierop is kopen heel makkelijk en worden die spellen veel minder gedownload en meer gekocht

  10.   
    nanathan's avatar

    Ergens heeft hij wel gelijk. Ze hebben een monopolie en dus alles voor het zeggen maar via deze weg is het toch goedkoper voor kleinere ontwikkelaars omdat ze geen cdtjes enzo moeten laten maken. Dez eworden volgens hem wel onder druk gezet omdat zee eigenlijk geen andere keuze hebben dan steam en daar moet dus idd wel iets aan gedaan worden.

  11.   
    Johnnyboy15nl's avatar

    Die Pitchford heeft ze niet helemaal op een rijtje. Tevens werkt Steam super, al mijn games die ik aanschaf op Steam blijven mijn hele leven lang beschikbaar waar ik ook ben, ik kan zo inloggen, downloaden en spelen. Alleen mag Valve wel eens die Europese prijzen veranderen want 50 dollar is geen 50 euro. 😡

    Juist veel games van kleine, opkomende bedrijfjes worden op steam gezet.

    Helemaal waar!

  12.   
    Kolomos's avatar

    eerst goede vrienden nu kritische concurenten..?

  13.   
    Neolite's avatar

    Het is maar hoe je het ziet. Voor de consument is Steam op dit moment een zeer goed medium om games van te kopen. Voor de uitgevers van de games is het wat minder, veel geld gaat naar Valve. Maar als ze er niks op zouden verdienen dan zouden ze het niet uitgeven op Steam. Een andere goede digitale distributeur erbij zou voor meer concurrentie zorgen en concurrentie is nou eenmaal voordelig voor de consument. Een monopolie op een product is altijd nadelig voor de consument. Het houdt ontwikkeling tegen, houd prijzen hoog en legt erg veel macht in handen van een bedrijf/persoon. Het is dus een goede zaak dat Valve Steam meer onafhankelijk maakt. Helemaal neutraal zal het niet worden, aangezien het een product van Valve blijft, waar ze veel geld mee verdienen. Een winstgevend product de deur uit doen doe je niet, al helemaal niet in deze tijd. 😉

  14.   
    mitchelltje9's avatar

    wat is zijn probleem ontwikkelaars mogen nog altijd zelf kiezen of hun game op steam te koop is of niet gewoon een stukje jaloezie 🙄

  15.   
    The Beaver's avatar

    wie Geld heeft is machtig, aldus Inderdaad Jaloezieee!

  16.   
    Broodbeleg's avatar

    Shadnu schreef, "wie Geld heeft is machtig, aldus Inderdaad Jaloezieee!"

    Ik zou als ik jou was even de reacties lezen en je economie boek erbij pakken. Deze man heeft namelijk wel degelijk een punt.