2009 Fast Forward: Skate 2

De eerste Skate was voor mij de meest revolutionaire game van de afgelopen drie jaa. “Waarom?” vragen mensen me meestal. Nou simpel, zeg ik je, de besturing is ongekend fris en vernieuwend, het spel neemt skateboarden serieus en laat zien dat realisme in sportgames niet saai is, nee, in Skate is skateboarden pas echt fucking vet! Maar, hoe zit het nou met Skate 2?

Geschiedenisles
Voor alle mensen die onder de spreekwoordelijke steen geleefd hebben, even het volgende: Activision kwam in 1999 met Tony Hawk Pro Skater en heeft sindsdien het skateboardgenre binnen de games in haar macht gehad. Geen enkele game kwam ook nog maar enigszins in de buurt van het succes dat de Tony Hawk-games behaalden. Dat was uiteraard totdat in september 2007 Electronic Arts en dochterbedrijf Black Box met Skate op de proppen kwamen. Het spel introduceerde realisme in skateboardgames en gaf daarbij buttonbashing een klap in het gezicht door het Flick-It systeem in te wijden. De negende Tony Hawk-game van Activision, Proving Grounds, had geen schijn van kans tegen het verse gezicht in het skateboardgenre en dat leverde Skate op den duur meer aanhang op.

Tot zover de geschiedenisles, het mag je duidelijk zijn geworden dat Skate geprezen mag worden vanwege haar bijzondere prestaties. Waar het in deze preview natuurlijk om draait is Skate 2. Kan deze sequel het succes volhouden of zal de Skate-serie nu al ten gronde gaan?

Wat had de eerste Skate niet? De eerste Skate miste wel degelijk een stel skateboardmoves: zo kende Skate geen handplants, speciale slides of footloose grabs. Nou ja, missen is een groot woord, het gebrek aan deze moves was voor het grootste gedeelte van Skate-spelers totaal geen zonde. Toch neemt Black Box de moeite om een aantal nieuwe tricks in de tweede Skate te verwerken. In enkele trailers zagen we al hippies (met het lichaam óver obstakels heen, terwijl het board eronderdoor rolt), no complies (ollie’en met één voet op de grond) en de eerdergenoemde handplants en footloose grabs. Dit alles wordt natuurlijk slim in het Flick-It systeem verwerkt, op een manier die goed te leren is voor ervaren Skate-spelers, maar ook onder de knie te krijgen is voor nieuwelingen in deze verse skateboardserie.

[SCREENSHOTS]

The “New” San Vanelona
In Skate 2 heeft San Vanelona een vijf jaar durende metamorfose ondergaan. Voorafgaand aan deze metamorfose is een revolutie van de politie, waarin de skateboardvrije gebieden zich vergrootten en langzamerhand alle skaters opgepakt worden. Na een afwezigheid van vijf jaar keren de skaters massaal terug, in de hoop de oude glorie van San Vanelona te herstellen en de stad weer tot hét skateboardmekka te maken. Ondertussen krijgen jij en je trouwe cameraman Reda ook enkele uitstapjes naar photoshoots of competities aangeboden, met als prijs een flinke duit, sponsorcontracten en een heerlijke ego-boost.

San Vanelona was ook in de eerste Skate al een erg goed ontworpen gamewereld. De stad kende genoeg geheime plekjes waar rondzwervende skateboarders zoals ik gemakkelijk een half uur konde sessionen voor die perfecte half cab smith stall 180 out, om hem vervolgens te uploaden via Skate Reel. San Vanelona kende echter ook enkele kalere gedeeltes: rechte straatjes waar de grond een hoekig reliëf vertoonde en waar de curbs veelal ongrindbaar waren, bleken later een doorn in het oog te zijn. In Skate 2 heeft San Vanelona de eerdergenoemde renovatie ondergaan, waar hopelijk deze hick-ups uitgezeefd zijn en elk stukje grond garant staat voor uren vol skateboardlol.

Kortom…
Skate 2 belooft veel, maar toont nog veel meer. In zowat elke trailer kan een goed oplettend oog nieuwe features zien en merken dat uitschieters van Skate compleet weggevaagd zullen worden in Skate 2. Ik spreek hoopvol, doch objectief, als ik zeg dat Skate 2 het meest complete, of misschien wel beste, skateboardspel ooit lijkt te worden. Tot begin 2009, mijn medeskaters.

Skate 2 verschijnt 22 januari voor de Xbox 360 en PlayStation 3.

  1.   
    Tha Saint's avatar

    Skate 2 is veel beter dan Tony Hawk, keb me heel erg vermaakt met de eerste deel 🙂
    Nogal lui van ze dat ze gewoon de zelfde setting kiezen zonder veranderingen 😕

  2.   
    delta62's avatar

    Deze wordt zo goed!

  3.   
    Tom's avatar

    Tha Saint schreef, "Skate 2 is veel beter dan Tony Hawk, keb me heel erg vermaakt met de eerste deel 🙂
    Nogal lui van ze dat ze gewoon de zelfde setting kiezen zonder veranderingen 😕 "

    Voor een andere setting zul je bij Skate It aan moeten kloppen, daar is sprake van een ietwat origineler verloop van verhaal. Skate 2 doet gewoon wat Skate deed, alleen dan harder, sneller en beter.

  4.   
    ps3 gek's avatar

    Ik heb inmiddels al heel wat games, ik ben dus niet meer zou opdringerig dat ik niet meer kan wachten op een game als deze. Lijkt me veel beter dan deel 1. Ik denk dat ik deze wel zal kopen maar echter zonder haast. 😉

  5.   
    B–T–B-8's avatar

    eerste SKATE was vet dus kijk voorlopig uit naar SKATE 2, ben wel benieuwd wat Tony Hawk gaat brengen.