PhysX via GeForcekaart getest

Afgelopen week verscheen de techdemo van Cryostasis, een game die flink gebruik maakt van physics via de PhysX-engine. NVIDIA biedt in haar nieuwste videokaarten ondersteuning voor deze engine en dat maakte de techdemo een geschikte test voor deze techniek.

Firingsquad nam de taak op zich, met een Core i7 920 op 3,3 GHz en een aantal videokaarten van NVIDIA en AMD. De resultaten van de eerste test, met slechts รฉรฉn videokaart, laten zien dat als je wilt genieten van Cryostasis en PhysX in het algemeen, een GeForce-kaart een must is. De Radeon’s, waaronder een HD4870X2, komen niet boven 11 FPS, terwijl zelfs een GeForce 9600 GSO al 14,9 FPS haalt.

Verdere tests met meerdere videokaarten lieten zien dat een willekeurige videokaart gecombineerd met een GeForce 9600GT als dedicated PhysX-kaart zeker de moeite waard is. Helaas werkt dit onder Windows Vista alleen met een andere GeForcekaart: het combineren van meerdere videokaartdrivers, nodig om een Radeon en GeForce aan de praat te krijgen, is onder Vista niet mogelijk. Een test met een ‘ouderwetse’ Ageia PhysX-kaart ontbrak helaas.

Er moet overigens gezegd worden dat de techdemo speciaal bedoeld was om PhysX te promoten en dat de uiteindelijke game er niet van afhankelijk is.

 1.   
  Deadly-L's avatar

  Hmzz Vreemd dat die kaarten van ati minder fps halen terwijl ze daad werkelijk sneller zijn dan die van nvidia velemale snellers zelfs HMmz maybe cause of the physx van NVidia ๐Ÿ™‚

 2.   
  Mmore's avatar

  Deadly-L schreef, "Hmzz Vreemd dat die kaarten van ati minder fps halen terwijl ze daad werkelijk sneller zijn dan die van nvidia velemale snellers zelfs HMmz maybe cause of the physx van NVidia ๐Ÿ™‚ "

  Als je het artikel ook maar een beetje had gelezen had je gezien dat de nvidia kaarten sneller zijn door de toevoegende waarde die PhysX biedt. Nvidia heeft dit in haar kaarten verwerkt, ik geloof sinds de GeForce 8 series. Heb je bijv. een 8800 kaart dan kan je Physx aanzetten. Het is logisch dat games / benchmarks ontworpen om het maximale uit physx beter scoren met een nvidia kaart, die gebruik maakt van de technologie, dan de ATi kaarten, die het niet ondersteunt en daardoor veel meer berekeningen moeten uitvoeren.

  -EDIT- Excuses voor de onleesbaarheid van de laatste zin, het is al laat, ik snap ‘m ook niet ๐Ÿ˜•

 3.   
  S4p4t6m's avatar

  dit moet dan wel wat worden, misschien een optie om een 9800GTX+ te halen van 160euro…

 4.   
  DutchFreeze's avatar

  Er moet overigens gezegd worden dat de techdemo speciaal bedoeld was om PhysX te promoten en dat de uiteindelijke game er niet van afhankelijk is.

  hoeveel zullen ze ervoor hebben betaald? ๐Ÿ˜†
  dat zie je inderdaad zo dat dit ” for promotional purpose only” is

 5.   
  ReinsNL's avatar

  Ati is ook bezig met Physx ondersteuning.
  Ze hebben al een bedrijf over genomen. En ik denk met dit nieuws dat ze er nu extra druk achter zetten.
  Zo dat de Physx CPU kan worden in gebouwd in de nieuwe 5 serie.