Team Chat: De wondere wereld der MMO’s

In navolging van de succesvolle eerste Team Chat over het Variety Map Pack van Call of Duty 4, gaan we met deze tweede Team Chat naar een wat algemener onderwerp: MMO’s. Oftewel, de massale online multiplayer spellen.

We kennen ze in vele soorten en maten, waarbij World of Warcraft nog steeds ongekend populair is. Toch timmeren inmiddels diverse andere MMO’s aan de weg, zoals Lord of the Rings Online en het recent uitgebrachte Age of Conan. We legden iedereen op het GamersNET-forum een aantal vragen voor. Zowel persoonlijke MMO-voorkeuren als ook de meningen omtrent het maandelijkse betalen komen aan bod. En wat willen GN’ers eigenlijk zelf ooit nog eens als MMO zien? We zochten het uit…

Rock-in
– Welke MMO speel je en waarom?
De laatste maanden heb ik niet veel MMO’s gespeeld, maar vroeger wel. Ik speelde veel text-based MMO’s en MMORPG’s, zoals Fly for Fun, Navyfield (Tweede Wereldoorlog-sim), Travian (browser-based sim) en Mobstar (text-based).

-Wat vind je van de nog steeds leidende positie van World of Warcraft?
Ik vind het best knap dat ze de eerste positie weten de handhaven. Wat ik me alleen afvraag is of de aanhang van WoW allemaal verslaafden zijn of mensen die erg geboeid zijn door het spel. Ik heb het spel nog nooit gespeeld, maar wat maakt dit spel zo boeiend dat willekeurige spelers er al meer dan 1000 uur aan zitten?

– Wat vind je van maandelijkse betalingen voor dergelijke games?
Dit vind ik minder goed. Ik heb liever dat je er eenmalig een bepaald bedrag voor betaalt, of natuurlijk dat het gratis is.

– Welke MMO zou jij nog graag eens zien?
Ik zou nog wel eens een muziek MMO willen zien. Een MMO waarbij je bijvoorbeeld je eigen groep kunt oprichten of zelf muziek kunt maken. Het maken van de muziek kan bijvoorbeeld met beschikbare tools en instrumenten, of met je eigen instrument. Vervolgens zou je dan de muziek kunnen uitwisselen en dat muziek maatschappijen vervolgens inhaken op het spel. Natuurlijk moet je er ook wat mee kunnen, zoals battles en dergelijke. Met een beetje geluk ontstaat er dan een hele community, zonder al teveel reclame. Zo heb je lol en verrijk je de muziek.

– Hoe zie jij de toekomst voor MMO’s?
Ik verwacht dat er een grote opkomst zal komen van browser-based MMO’s. De laatste jaren was dat al het geval, maar de games zien er nog steeds oud uit met technieken van jaren terug.

Silverblade
– Welke MMO speel je en waarom?
Ik speel Silkroad Online. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik de originaliteit tegenover andere MMO’s veel beter vind. Geen afgezaagde monsters met drakenvleugeltjes en hoorns op hun kop, maar echte mensen die ook qua bewegingen realistischer overkomen. Tijgers, struisvogels, katten, dit spel biedt het je allemaal! Ook qua graphics vind ik het een van de betere games. World of Warcraft mag dan wel een grafische update krijgen, maar dan vind ik Silkroad nog steeds beter door de mooie gameplay.

-Wat vind je van de nog steeds leidende positie van World of Warcraft?
Eerlijk gezegd snap ik niet dat dit spel nog steeds zo populair is. Het lijkt soms wel of de WoW-gamers nog nooit een echte goeie game hebben gezien! De graphics zijn, naar mijn mening, hopeloos verouderd. Als je nagaat hoeveel games met dit thema zijn, die overigens ook betere gameplay en graphics hebben, steekt WoW er nog geen centimeter bovenuit.

– Wat vind je van maandelijkse betalingen voor dergelijke games?
Ik vind betalen voor een MMO terecht, mits het een goede game is. Silkroad is gratis, maar ik ben bereid te betalen voor extra’s. Als het zo’n afgezaagd, lelijk uitziend spel is met totaal geen originaliteit, dan doe ik niet eens moeite om te kijken of er een betaaloptie in zit. Ik wil waar voor mijn geld.

– Welke MMO zou jij nog graag eens zien?
Ik zou graag nog eens een heerlijke shooter zien met honderden mensen in een echt grote stad. Zoiets als Liberty City in GTA IV, maar dan nog groter en uitgebreider. Voorzien van mooie graphics, een goede, makkelijk te begrijpen gameplay, veel wapens en vooral veel gevechten! Ik heb Guild Wars eens gespeeld, maar daar verveelde ik me al snel mee. Verdere wensen voor een goede MMO: een beetje fantasy mag wel, maar het moet ook weer niet overdreven zijn. Het gaat mij vooral om realisme.

– Hoe zie jij de toekomst voor MMO’s?
Als de toekomstige MMO’s er zo uit gaan zien als ik beschreven heb bij de vorige vraag, dan zie ik het positief in. Ik denk dat veel mensen die vaak realistische games spelen meegetrokken worden. De doelgroep wordt veel breder als er zo’n game uitkomt. Ik zou zeggen: kom maar op met die shooter!

Cirdan
– Welke MMO speel je en waarom?
Ik speel zelf al een tijd geen MMO meer. Ik had een lange tijd World of Warcraft gespeeld en acounts gedeeld met een maat van mij, dus de kosten ook. Jammer genoeg had ik het geduld en de tijd er toen niet voor. Ik wou graag sneller levellen en ik kon moeilijk de verhaallijn volgen. Ik speel MMOโ€™s om iets te kunnen bereiken met mijn eigen charater. Door de review over Age of Conan van Michiel (ChielB) en andere reviews werd ik verrassend enthousiast over deze game. Ik werd enthousiast omdat de verhaallijn mij wel beviel, maar ook de mount en vooral je eigen steden bouwen met je vrienden en dan een andere stad aanvallen om te laten zien dat jij de baas bent.

-Wat vind je van de nog steeds leidende positie van World of Warcraft?
WoW was een van de eerste goede MMORPG’s. Je kunt er veel doen en er zit een goede verhaallijn in, maar vooral de geschiedenis van Warcraft heeft ervoor gezorgd dat de game door ruim 7 miljoen spelers wordt gespeeld. Hierdoor blijven er nog maar weinig spelers over die andere MMOโ€™s willen spelen. Het is jammer dat sommige games, zoals Warhammer en Lord of the Rings Online, weinig worden gespeeld doordat er gewoon geen interesse in is. Het zijn goede en leuke games, maar ze worden helaas overschaduwd door World of Warcraft.

– Wat vind je van maandelijkse betalingen voor dergelijke games?
Zelf vind ik het erg moeilijk. Mijn ouders vinden het totaal niet goed dat ik per maand moet betalen om een spel te kunnen spelen. Ik ben 17 jaar en ik werk minstens 20 uur per week, dus het is mijn keuze. De meeste mensen snappen mij wel, wij gaan mee met de tijd. De ouderen blijven soms haken in hun jaren ’70. Maar wat krijgen we ervoor terug dat we per maand moeten betalen? Nieuwe quests, soms nieuwe gebieden en soepele servers. Als we er maar iets voor terug krijgen waarvoor we hebben betaald.

– Welke MMO zou jij nog graag eens zien?
Ik zou graag het thema van de Romeinen, Perzen en Egyptenaren willen zien in รฉรฉn spel. Dat je als Romein door de straten van Rome loopt en dat je hoort dat er een stad wordt aangevallen door de Perzen. Je pakt je paard en sprint naar die stad die door honderden spelers wordt aangevallen. Het is jouw doel om je stad te beschermen, samen met nog honderden, misschien wel duizenden spelers die ook Romein zijn.

– Hoe zie jij de toekomst voor MMO’s?
De toekomst ziet er rooskleurig uit, want er zijn veel leuke MMO’s in ontwikkeling. Ik denk wel dat de spelers die allemaal World of Warcraft spelen moeilijk over kunnen stappen naar een andere MMO. Zo denk ik ook over Guild Wars, een goede game met veel spelers. Er zijn nu genoeg MMO’s in alle soorten en maten, dus voor elk wat wils.

Ika-Q
– Welke MMO speel je en waarom?
Ik speel Guild Wars, omdat het gratis en zeer vermakend is. Het richt niet op het levellen en questen, wat meeste MMO’s doen. Het gaat allemaal om het teamwerk en de juiste skills en in PvP is dat de ultieme balans. Daarnaast speel ik ook Tabula Rasa, al ben ik een maandje geleden gestopt. MMO’s zijn vaak niks meer dan questen en maar levelen. Dat is met WoW en Tabula Rasa beide hetzelfde, ook al heb je raids en control points die je over kunt nemen. Het is gewoon niet meer aantrekkelijk.

-Wat vind je van de nog steeds leidende positie van World of Warcraft?
Leuk, maar toch vind ik het een overhyped spel. Het gaat voor mij niet echt met zijn tijd mee.

– Wat vind je van maandelijkse betalingen voor dergelijke games?
Service kosten… bla bla bla. Ik vind het schandalig dat je per maand moet betalen, zelfs als je niet elke dag speelt. Blizzard verdient wel in de miljarden, dan kunnen ze net zo goed de maandelijkse kosten iets verlagen.

– Welke MMO zou jij nog graag eens zien?
Ik zou wel graag een MMO met grootschalige battles willen zien. 16 vs 16, met traps en points die je over kan nemen. In Guild Wars wordt dit Alliance Battles genoemd (12 vs 12). Het zou veel leuker zijn als we een server vol gekken hebben die tegen elkaar strijden. Daarmee kun je veel lol hebben.

– Hoe zie jij de toekomst voor MMO’s?
Ik zie de toekomst niet echt positief. De meeste bedrijven zien dergelijke games als een geldbron en ze letten niet meer op de game zelf. Ik denk dat dit de reden is dat de meeste MMo’s floppen.

Tha Destiny
– Welke MMO speel je en waarom?
Ik heb verschillende MMO(RPG)’s gespeeld, waaronder World of Warcraft en Guild Wars. Veder speelde ik ook gratis games, zoals fly for fun en kalonline.

-Wat vind je van de nog steeds leidende positie van World of Warcraft?
Aan World of Warcraft heb ik echt het meeste plezier beleefd en het is ook meer dan terecht dat deze game marktleider is. Geweldige PvE en PvP, dat zowel solo als in een party/guild kan worden gedaan. Onder andere door de raids en instances denk ik dat deze game voorlopig nog wel nummer 1 blijft, zo zijn er nog geen of amper spelers met de laatste tier set. Hierin laat WoW zich ook sterk gelden; met een wekelijkse update en nieuwe items heeft deze game een oneindige speelduur. Het grootse nadeel aan WoW is toch wel het PvP systeem, het werkt wel perfect maar voor een beetje epic items ben je al vrij lang aan het PvP’en. Dit kan natuurlijk ook weer als pluspunt worden gezien.

– Wat vind je van maandelijkse betalingen voor dergelijke games?
Ik heb geen enkel probleem met maandelijkse kosten. Je moet gewoon een half jaar kopen, dan is het maar 10 euro per maand. Dit kan voor wat jeugdige spelers veel geld zijn, maar voor mij is dit ook een positief element omdat het de gemiddelde leefdtijd van spelers omhoog haalt. Dit voorkomt dat kinderen je spelervaring verpesten omdat ze niet volledig snappen hoe het werkt.

– Welke MMO zou jij nog graag eens zien?
Het zou me echt vet lijken als er een Elder Scrolls MMO zou komen, hoewel ik dan toch bang ben dat er een deel van de positieve eigeschappen van deze serie verloren gaan, zoals de keuze uit de vele rassen en klassen. Veder zit ik ook nog wel op een MMORPG te wachten die zich af speelt in de middeleeuwen, waarbij ook echt delen van die tijd worden nagemaakt, zoals Berlijn. Voor het PvP-systeem zou ik dan graag wat bijzonders willen zien. Guilds kunnen bijvoorbeeld bepaalde steden bezitten en krijgen op deze manier ook inkomsten via handel en dergelijke. Als je als guild een stad wilt overnemen, dan kan je een andere guild uitdagen. Deze kan de uitdaging acepteren of weigeren, maar na drie weigeringen moeten ze de uidaging acepteren. Dit om te voorkomen dat guilds steden eeuwig in bezit houden. Als de uitdaging wordt geaccepteerd, dan wordt er een datum geprikt waarop de strijd begint. Spelers op de teamlijst van beide guilds die niet online zijn worden dan door de computer bespeeld.

– Hoe zie jij de toekomst voor MMO’s?
Ik denk dat MMO’s een groot deel van de PC-markt gaan opeisen, als antwoord op de piraterij. Games die alleen maar legaal te spelen zijn.

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van deze Team Chat. Bij deze willen we iedereen bedanken die zijn of haar mening heeft opgestuurd, natuurlijk ook als jouw stukje er deze keer helaas niet bij staat. Mocht je ook ergens je mening over kwijt willen, bezoek dan eens het GamersNET-forum en wie weet kan jij je hart luchten voor een volgende Team Chat.

  1.   
    Carmen07's avatar

    Leuke team chat! ๐Ÿ™‚ Heb zelf niet veel met MMO spellen maar Age of Conan klinkt wel gaaf. En WoW is natuurlijk enorm populair nog steeds.

  2.   
    RinusReetRidder's avatar

    Toffe ideeรซn voor die zelf bedachte mmo’s. Voor die met muziek van rock-in of die van cirdan met perzen en romeinen klinkt zeker gaaf. ๐Ÿ˜€

  3.   
    Kilerden's avatar

    ik ga in iedergeval wel de mmofps battlefield heroes spelen ๐Ÿ˜›

  4.   
    Vinstaro's avatar

    Ik snap niet dat Wow nog steeds zo populair is ik heb die 10 trial days geprobeerd na 2 dagen dacht ik al :ik heb 2 dagen weggegooid om dit, ik was dwerg en orc en geloof me ik raakte er gewoon niet verslaafd aan! Maar ja ieder zijn eigen ding! En Age of Conan lijkt me dan wel weer een topper wat dat vind ik wat realistischer en het komt uit op de 360!!! En dat vind ik ook te gek de eerste MMO op een console als Lord of the rings Online ook nog op de consloles komt(hoop daar snel nog over te horen deze week )word het helemaal geweldig!!!! ๐Ÿ˜€

  5.   
    Ika Q's avatar

    Daabij moet ik ook zeggen, Guild Wars is ook niet echt een 100% een MMO. Arenanet zelf noemt het meer een CORPG. De reden waarom, GW speelt namelijk anders dan de standaard mmo zoals WoW of tabula rasa. ๐Ÿ˜† En Vinstaro ben het met je eens, consoles hebben ook meer MMO’s nodig. ๐Ÿ˜†

  6.   
    LHH's avatar

    nou kom ik nogal dom over, maar zijn er al MMOยดs voor de consoles?

  7.   
    Ika Q's avatar

    LHH schreef, "nou kom ik nogal dom over, maar zijn er al MMOยดs voor de consoles?"

    Jahwel, Final Fantasy XI en Phantasy Star Universe. Zijn beide op de 360 uit. En beide moet je met credid card betalen. Microsoft points zit er voorlopig niet in. ๐Ÿ˜ก

  8.   
    xizaaR's avatar

    Ika Q schreef, "

    ”LHH” schreef, "nou kom ik nogal dom over, maar zijn er al MMOยดs voor de consoles?"

    Jahwel, Final Fantasy XI en Phantasy Star Universe. Zijn beide op de 360 uit. En beide moet je met credid card betalen. Microsoft points zit er voorlopig niet in. ๐Ÿ˜ก "

    Is wel jammer. Dat er geen Microsoft points inzitten. ๐Ÿ˜‰

  9.   
    delta62's avatar

    Heb nog nooit een MMO gespeeld. Ga het waarschijnelijk niet doen ook! ๐Ÿ˜†

  10.   
    xizaaR's avatar

    ”delta62″ schreef, "Heb nog nooit een MMO gespeeld. Ga het waarschijnelijk niet doen ook! ๐Ÿ˜† "

    ๐Ÿ˜ฎ Schaam je, ga er nu een kopen ๐Ÿ‘ฟ 8)

  11.   
    MauriceV's avatar

    Vinstaro schreef, "Ik snap niet dat Wow nog steeds zo populair is ik heb die 10 trial days geprobeerd na 2 dagen dacht ik al :ik heb 2 dagen weggegooid om dit, ik was dwerg en orc en geloof me ik raakte er gewoon niet verslaafd aan! "

    Je moet het ook langer als een week spelen om er een beetje in te komen ๐Ÿ˜‰
    Als je net begint kan je nog niks in wow en als je een week speelt en dus lvlelt, dan wordt het leuk

  12.   
    veronja's avatar

    ik vind mmo’s geweldige spellen maar om er geld voor te betalen. nee daar doe ik het niet voor. weet er iemand nog leuke gratis online mmo’s?

  13.   
    ChielB's avatar

    Lees enkele inzendingen in deze Team Chat, dan heb je vast diverse leuke opties… ๐Ÿ˜‰

  14.   
    Rikki's avatar

    Noes, waarom staat mijn reactie er niet tussen :p.

    Leuke reacties allemaal :P.

  15.   
    Rock-in's avatar

    Vinstaro schreef, "ik raakte er gewoon niet verslaafd aan!"

    Waarom zou je er verslaafd aan moeten raken? Ik bedoel, kun je geen spel spelen, zonder dat je verslaafd aan bent? Kun je geen spel spelen voor de lol, binnen een bepaalde norm?

    Als iedereen instant verslaafd zou moeten raken aan een spel, dan zou het drugs zijn.

    xilion schreef, "Je moet het ook langer als een week spelen om er een beetje in te komen ๐Ÿ˜‰
    Als je net begint kan je nog niks in wow en als je een week speelt en dus lvlelt, dan wordt het leuk
    "

    Als je er om de zoveel tijd wat tijd insteekt, dan word je vanzelf beter. Hoelang doe je er normaal gesproken over, om skillz te vervaardigen in andere games? ( zowel offline als online )

    @LHH; Kan zo niet direct een reeks titels noemen, maar ik weet wel dat Sony Entertainment intesief bezig is met de ontwikkeling van MMO’s voor de PS3. Het heeft al meerdere pogingen gedaan naar een succes op dit gebied, dus wat dat betreft gaat er de komende jaren nog een hoop gebeuren. ๐Ÿ™‚

  16.   
    JB172's avatar

    Kilerden_HELL schreef, "ik ga in iedergeval wel de mmofps battlefield heroes spelen :P"

    Dan ben je niet de enige!! Hij lijkt mij ook wel tof.