HD3850 komt naar AGP

AGP is al enkele malen doodverklaard, om door producten als de 7800GS en 2600XT weer terug te komen. En deze inmiddels al tien jaar oude aansluiting blijkt nog steeds niet te willen wijken: Sapphire heeft een videokaart aangekondigd gebaseerd op AGP en AMD’s HD3850. Het bedrijf brengt daarmee DirectX 10.1 en Shader Model 4.0 naar AGP-systemen.

Kloppend hart van de kaart is de RV670 core, die overgeklokt is op 700 MHz. Daarnaast is er 512 MB GDDR3-geheugen op 846 MHz (1702 DDR) te vinden. Een 4x AGP-slot is al voldoende, maar er moet wel een 8-pins PCI-Express-voedingstekker aanwezig zijn. Hoe sterk de voeding moet zijn is niet bekend. De slanke koeler van de kaart zorgt ervoor dat slechts één slot in gebruik wordt genomen. Wanneer de kaart geleverd kan worden is nog niet bekend, de prijs zou rond de 200 euro moeten liggen.

Powercolor heeft eenzelfde kaart gaangekondigd, maar dan op basis van het referentieontwerp van AMD. Dat betekent dat deze kaart een coresnelheid van 668 MHz en een geheugensnelheid van 828 MHz (1656 MHz DDR) heeft. Prijzen en levertijd van deze kaart zijn (ook) niet bekend.

  1.   
    Pimkingetje's avatar

    AHAAA! 😮 …… 😕

  2.   
    R.andom H.ero's avatar

    Ja, leuk dat AGP maar er zijn maar weinig moederboorden met AGP die moderne CPU’s ondersteunen zodat je systeem soepel loopt.

  3.   
    Deadstriker's avatar

    Pfff… waardeloze stap, 🙄

  4.   
    Aadb's avatar

    ja ik zie het al voor me hoor , een DX 10 kaart in me systeempie van meer dan 10 jaar oud, en net of dat wil draaien, die kaart is nog sneller dan de CPU dan die erin zit maja als je een goed geklokte CPU heb en een oud systeem toch nog iets wilt upgraden mischien handig

  5.   
    Gerjann's avatar

    Yeah ik heb nog steeds eeen AGP systeem 😀 Dit is heel mooi nieuws 😀

  6.   
    Neolite's avatar

    Kan er het nut wel van inzien. Voor mensen met een AGP aansluiting + een redelijke CPU is dit de kans om een nieuwe videokaart te kopen. 8)

  7.   
    Gerjann's avatar

    neolite schreef, "Kan er het nut wel van inzien. Voor mensen met een AGP aansluiting + een redelijke CPU is dit de kans om een nieuwe videokaart te kopen. 8) "

    idd 😀

  8.   
    bubelss's avatar

    de agp aansluiting moet ook blijven anders kan ik in mijn pentium 4 ( niet deze :P) geen beter videokaart kregen lol