Preview: Just Cause 4

Avalanche Studios laat steeds vaker van zich horen en lijken daarnaast behoorlijk te groeien. Naast een eerder uitstapje richting Mad Max (2015), zijn ze nu bezig met het nieuwe paradepaardje Rage 2 (2019). Toch blijft de basis natuurlijk Just Cause. Met het vierde deel in ontwikkeling en strevend naar een release in december, deed de ontwikkelaar ons de plannen voor het nieuwe deel uit de doeken. Chaos is in Just Cause 4 de boodschap en hoe ze dat gaan bewerkstelligen is zeker origineel te noemen. Zandstormen, sneeuwstormen en bovenal tornado’s, ze worden je beste vrienden in Just Cause 4.

Nieuwe gebieden

Jawel, Rico is weer terug in Just Cause 4 en natuurlijk gaan we verder op de ingeslagen weg. Deze route betekent nog meer destructie, knotsgekke actie en dingen die alleen in de wereld van Just Cause mogelijk zijn. Na de release van het derde deel heeft Avalanche Studios gewerkt aan een nieuwe engine, die moet zorgen voor nog meer onverwacht plezier. In de Apex Engine draait alles om de vrijheid in de open wereld en het is aan de speler om de tofste dingen te bedenken en de engine zijn werk te laten doen. Het verhaal is daarbij weer flinterdun te noemen. Rico moet ditmaal de strijd aangaan tegen de Black Hand, een privéleger in het fictieve Zuid-Amerikaanse land Solace. Dat we wederom naar Zuid-Amerika vertrekken betekent in dit geval niet dat de game qua uiterlijk weinig is veranderd, want de ontwikkelaar zegt te hebben geluisterd naar de fans.

Dat is allereerst te merken aan de verschillende omgevingen. Niet alleen gaan we richting tropische gebieden, ook zijn er woestijnen, besneeuwde omgevingen en regenwouden te ontdekken. Deze brengen veel gameplay met zich mee en ook de nodige nieuwe voertuigen. In de sneeuw is het natuurlijk fijn om een sneeuwscooter te hebben en daarnaast maken stormen hun intrede binnen de franchise. De zand- en sneeuwstormen bemoeilijken de situatie voor Rico en zijn tegenstanders, maar kunnen je ook helpen bij het verslaan van de Black Hand.

Nieuwe Grappling Hook

Gelukkig sta je er niet alleen voor in de strijd tegen de Zwarte Hand, want er is daadwerkelijk een oorlog gaande tussen hen en de rebellen, The Army of Chaos. Deze oorlog wordt daadwerkelijk in de spelwereld uitgevochten en kun je dus ook bezoeken. Hoe meer je doet om de rebellen te helpen, hoe verder het strijdveld zich verplaatst in de goede richting. Op ieder moment in het spel kun je je bemoeien met de frontlinie en dood en verderf verspreiden onder de vijand.

Het verhaal is flinterdun, de omgevingen zijn vernieuwend, maar de game draait natuurlijk maar om een ding: volledige vernietiging! Hiervoor werden twee dingen behandeld tijdens onze E3-presentatie. Ten eerste is daar je Grappling Hook, die een aantal nieuwe snufjes gekregen heeft, maar bovendien te upgraden is naar je eigen wensen. Een van de voorbeelden is de booster, die je nu nog intensiever kunt gebruiken. Je vuurt als het ware raketten af, die op afstand bediend kunnen worden. Er werd een arm van een hijskraan volgeschoten en bij het activeren van de raketten begon deze keihard in het rond te slingeren. De grote bal hangend aan de hijskraan zorgde voor de rest; totale vernietiging van alles om de hijskraan heen. Een andere upgrade is de airlifter, waarmee je ballonnen kunt afschieten en overal kunt bevestigen. Afhankelijk van het gewicht van het voorwerp kun je van bijna alles een luchtballon maken. Bevestig ze aan een container, ga op de container staan en je kunt jezelf in de lucht krijgen. Dit geldt natuurlijk ook voor tegenstanders wat hilarische momenten tot gevolg heeft.

Nieuwe tornado’s!

Toch is de grootste toevoeging een weerselement, namelijk de tornado’s. Deze zorgen voor absolute destructie en alles wat niet vastgenageld is zal niet veilig zijn voor deze draaikolken in de lucht. Voertuigen, bomen, zelfs hele bruggen worden vernietigd door dit weerfenomeen en ze zijn daarnaast ook nog gedeeltelijk te sturen. Om zich te beveiligen tegen de tornado’s gebruikt de Black Hand enorme ventilatoren (realisme ten top!). Deze zorgen ervoor dat de tornado’s weggeblazen worden en als je de ventilatoren vernietigt staat niks meer in de weg. Het is hilarisch om een tornado’s te achtervolgen en net als in de film Twister zal je je constant verbazen over de vernietigende krachten die huishouden in de kampen van jouw tegenstanders. Een enorm originele en bevredigende toevoeging aan de franchise.

Voorlopige conclusie

Avalanche Studios heeft de kracht van Just Cause omarmd en gaat nog verder in Just Cause 4. Totale chaos is het credo en de nieuwe Apex Engine zorgt ervoor dat dit in nog meer verschillende gebieden mogelijk is. In de woestijn, in de sneeuw en in tropische gebieden kun je huishouden met nieuwe upgrades voor je Grappling Hook, maar bovenal gebruik maken van de weerselementen. Daarbij zijn de tornado’s het meest hilarisch, die absolute destructie met zich mee brengen. Grafisch is de game weer een stuk mooier dan zijn voorganger, maar dat is van ondergeschikt belang. Als je houdt van totale chaos in een open wereld, dan is Just Cause 4 zeker een game voor jou. Het pakt de stevige basis van het derde deel en voegt hilarische mogelijkheden toe.

 1.   
  mmx's avatar

  Mooi ,maar ik heb deel 3 nog nooit uitgepakt 😮 Tch maar eens bekijken voor ik deel 4 koop 😆

 2.   
  Heccer's avatar

  Ja hier nog zo 1 haha

 3.   
  BozeBever's avatar

  Just Cause… Iedere keer heb ik weer de hype. Speel het al sinds het eerste deel maar iedere keer loop ik weer tegen hetzelfde aan. De map is groots en ziet er mooi uit, maar het voelt zo leeg, de missies zijn mwoah en het verhaal is er eentje van lik-mijn-vestje. Al jaren voor mij een budgetbak-titel dus.

  De Onofficiële multiplayer van deel 2 had zo zijn momenten, maar ik ben bang dat ook dit deel wederom geen officiële multiplayer zal bevatten (of ze zetten in op Battle Royale oid).

 4.   
  tranceguy's avatar

  Ben benieuwd naar deze titel, overigens ook naar Rage 2, wat ze samen met id doen….

 5.   
  MaTriXX's avatar

  Deel 2 helemaal grijs gespeeld echter deel 3 moet ik nog uitspelen :(.

 6.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  boze bever dit is geen mp game nooit geweesr ook toe toevoeging is ook waardeloos dadelijk worden alle games alleen nog maar mp ik zie het nog gebeuren ook

 7.   
  Tom's avatar

  Er was een gigantisch populaire Just Cause 2 multiplayer mod waarvan nog even geruchten gingen dat het verantwoordelijk team mee zou werken aan een multiplayer voor Just Cause 3, daarover heeft hij het.

  En echt, blijf je daar maar bij? “Alle games worden multiplayer” en zo? Er blijven con-ti-nu singleplayer games gepompt worden, maar je wil het maar gewoon niet inzien. De wereld vergaat niet, geen zorgen; singleplayer blijft echt wel een ding.

 8.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  tom daar gaat het niet om het zijn steeds meer games die coop only zijn en of persee online verbonden moeten worden ook cod bo4 is gewoon een faal game zonder campain

 9.   
  Dedsec's avatar

  Lijkt nu ook meer op GTA met Radio zenders ???

  Graag ook een Collectors edition 8)

 10.   
  Tom's avatar

  the ultimate gamer boss schreef, "tom daar gaat het niet om het zijn steeds meer games die coop only zijn en of persee online verbonden moeten worden ook cod bo4 is gewoon een faal game zonder campain"

  Als je echt een grafhekel hebt aan online beleid, zou ik voortaan gewoon al je games op GOG.com halen. Ontiegelijk veel goede singleplayer-spellen, die gegarandeerd DRM-vrij zijn en je altijd offline op kunt starten.

  Of je kijkt wat vaker naar indie-spellen. Die zijn misschien niet zo bombastisch als dit AAA-geweld, maar ze ontspringen wel de corporate dans waar Ubisoft en EA wat wilder van zijn.

 11.   
  Dedsec's avatar

  the ultimate gamer boss schreef, "boze bever dit is geen mp game nooit geweesr ook toe toevoeging is ook waardeloos dadelijk worden alle games alleen nog maar mp ik zie het nog gebeuren ook "

  Alleen online free roam moet wel kunnen toch 😉