Na het jarenlang alle headsets aan de zogenaamde Void-kapstok te hangen, gooit Corsair diens koptelefoons nu plots over een andere boeg. Geen gecentraliseerde insteek op pc-gaming, geen lompe driehoeken over Amerikaanse koppen; met de HS50-headset wordt een nieuwe generatie audioapparatuur geboren voor het merk. Eentje met een versimpeld ontwerp, verbeterde luidsprekers en een bredere afzetmarkt bovendien. Kan ál dat goede dan ook nog eens voorzien worden van een schappelijk prijsje?
Terug naar de basis, maar dan betaalbaar
Hoewel Corsair doorgaans als een high-end hardware-fabrikant door het leven gaat, hoeft dat blijkbaar niet te betekenen dat men altijd de hoofdprijs dient te betalen. Het tegendeel blijkt hier waar, want de Corsair HS50 (Carbon) gaat bij tal van retailers over de kop voor ‘slechts’ 59,99 euro. Weliswaar niet de laagste prijs voor een schappelijke gaming headset, maar het voelt ver verwijderd van het absolute topsegment. Nota bene een prijsklasse waarin Corsair zich eerder meermaals liet dompelen, maar nu dus weer langzaam uit terugtrekt.
In tegenstelling tot de op voornamelijk pc gerichte serie Corsair Void-koptelefoons, geldt de HS50 als een van de eerste multiplatform-headsets voor het Amerikaanse merk. Niet alleen een frisse wind in ontwerp en prijsverhouding dus, maar ook een prominente poging de spelers van Xbox, PlayStation, mobiele apparaten en het Nintendo-kamp te paaien. Geen geklungel met USB-kabels en lastige software meer, de simpele HS50-reeks laat zich aansturen aan de hand van een vierpolige 3.5 millimeter audiojack, en is dus op praktisch alles aan te sluiten.
- Compatibiliteit: pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch (alles met een analoge 3.5 mm audiojack)
- Frequentierespons: 20 Hz tot 20 kHz
- Impedantie: 32k ohm (op 1 kHz)
- Drivers: neodymium 50 mm luidsprekers
- On-ear controls: potmeter voor volume, dempknop voor microfoon
- Extra’s: Y-adapter voor doorsnoeren tot twee driepolige jacks, rubbertje om microfoongat te bedekken
- Garantie twee jaar fabrieksgarantie vanuit Corsair
- Frequentierespons microfoon: 100 Hz tot 10 kHz
- Impedantie microfoon: 2.0k ohm
- Gevoeligheid microfoon: -40 dB (+/- 3 dB)
- Pick-up patroon microfoon: Uni-directioneel (passieve ruisonderdrukking )
Die back-to-basic insteek schenkt de Corsair HS50 daarbovenop een flexibel overkomen. Niet alleen past de strakke headset met gemak in legio verschillende kleurencombinaties en situaties, het gehele uiterlijk straalt een ietwat sobere rust uit. Geen overdreven gamer aesthetics poespas, maar simpelweg een koptelefoon waarmee je ook over straat durft. Het feit dat de microfoon los te koppelen is — en het daaruit ontstane gat op te vullen is met een passend rubbertje — onderstrepen dat gevoel des te meer.
Voor sommigen voelt Corsairs eerste echte budgetvriendelijke headset daarmee wat saai of gedateerd aan, maar persoonlijk omarm ik een ommekeer in deze richting juist met liefde. Niet alle gamers gaan wild voor uitbundige features en opvallende, stoer gekleurde vormen. Soms is basaal juist dat waar de markt oren naar heeft.
Prima in prijs-kwaliteitverhouding
En tóch lijkt Corsair nergens de kantjes ervan af te lopen om dat concept hard te maken. De HS50-reeks mag dan weliswaar Corsairs goedkoopste en minst uitbundige headset zijn, het gaat nergens ten koste van de kwaliteit qua draaggemak. Dit ontwerp rust comfortabel op legio verschillende hoofden — waaronder ook kleinere dan de Void-serie ooit ondersteunde — en zelfs brillendragers kunnen er prima mee uit de voeten. Doordat de omvang van luidsprekers gegroeid is tot de hedendaagse gulden standaard van 50 millimeter, voelt vrijwel ieder oor zich thuis in deze schelpen.
Die verse en vergrote drivers brengen naast verhoogt comfort, ook een omvangrijker geluid naar Corsair nieuwe koptelefoons. Een auditieve ervaring die je haast niet zou verwachten voor dit specifieke prijssegment, welteverstaan. De geluidskwaliteit in kwestie klonk naar mijn idee als een van de helderste en warmste in dit toch erg schappelijke klassement, en nota bene verfijnder van klank dan het gros van de (duurdere) Void-modellen. En dat terwijl die zich veelal lieten hullen in virtuele 7.1-upscaling en andere software-matige hekserij.
Het klinkt misschien wat kort door de bocht, maar de fysieke vergroting van de luidsprekers lijkt vooral een breder audiospectrum op te leveren. Waar gaming headsets voorheen vaak all-in gingen op één enkel deel van het frequentiebereik, slaagt de HS50 erin om zowel bas-, midden als hoge tonen geruisloos hoorbaar te maken. In totaal komt daarmee een voornamelijk ‘warm’ geluidspalet naar voren, zonder ooit distinctieve helderheid van je audiobron te laten varen. In ieder geval niet in je doorsnee game-sessie en dag tot dag gebruik.
Afstelling van ’t padje af?
Toegegeven, de Corsair HS50 klinkt in tal van spel- en muzieksituaties bijzonder verfijnd — zonder software nota bene. Maar toch, zij die zichzelf een audiofiel noemen, gaan met deze koptelefoon uiteindelijk tegen de lamp lopen. Wie de HS50 simpelweg in een Xbox-controller, smartphone of Nintendo Switch prikt, luistert een aardig potje mee, maar juist bij specifieke afstelling komt het apparaat niet bepaald lekker uit de verf. Door de Corsair HS50 bloot te stellen aan bijvoorbeeld een hoogwaardig mengpaneel, blijkt al snel dat sommige geluidsfrequenties en -volumes onzuiver opgepakt worden. De headset perst ruwe microfoonbronnen dan tot een knetterend ruis. Dag dag, helder en warm geluidspalet. Welkom, kil gekraak.
Wat dat betreft missen de ingebouwde luidspreker nog een iets verdere afstelling vanuit Corsair zelf. In doorsnee situaties zijn ze immers kristalhelder van geluid, maar voor bijvoorbeeld veeleisende streamers of muziekliefhebbers, blijken er stabielere alternatieven. Jammer, vooral gezien de drivers in kwestie potentie tot grootsheid blijken te hebben. Hoe dan ook, je vriendschappelijk potje Splatoon 2, competitief knallen in Overwatch of je wekelijkse schreeuwsessie in Call of Duty; dat zal er allemaal niet snel onder lijden.
De microfoon, los van alles
En dat brengt ons bij een allerlaatste punt van aandacht, voor een gaming headset weliswaar. Naast geluidskwaliteit en comfort blijft immers ook de ingebouwde microfoon een integraal onderdeel van een dergelijke koptelefoon, en ook daarover beschikt de HS50 uiteraard. Saillant detail is dus dat deze, zoals eerder vermeld, volledig los te koppelen is van de body. Klinkt wellicht niet bijzonder denderend, maar laat het nu net zo zijn dat we dat trucje juist in dit prijssegment zelden zien. Inrollen of uit de weg duwen, dat kennen we wel. Maar volledig losrukken? Dat blijft voor velen een bekend gemis, mede vanwege verbeterde mobiliteit én een iets subtieler design onder niet-gamers.
Maar goed, wat verwacht je van nota bene een los te koppelen microfoontje, in deze schappelijke prijsklasse welteverstaan? Het component slaagt er weliswaar in om je stem hoorbaar te maken voor teamgenoten en ander online gespuis, maar van het ‘Discord Certified’-label hoef je meer dan dat ook niet te verwachten. De microfoon kent beperkte (passieve) ruisonderdrukking en is, net als die van vele andere game-headsets, overdreven gevoelig voor stuwingen van je adem en stem. Tegen deze prijs is dat natuurlijk niet geheel verrassend, maar laten we het er op houden dat je dit onderdeel liever loskoppelt dan dat je het permanent in de HS50 prikt.
Conclusie
Voor Corsair kenmerkt de HS50-reeks headsets vooral een terugkeer naar subtiliteit en flexibiliteit, en dat blijkt tot dusver een geslaagde zet geweest. Voor nog geen 59,99 euro haal je een bijzonder veelzijdige koptelefoon in huis, die tal van spel- en muziekscenario’s bijzonder helder auditief zal maken. Audiotechneuten struikelen down the road wellicht over de nog ietwat ondermaatse afstelling van de nieuwe drivers of de dertien in een dozijn microfoon — die gelukkig ook los te koppelen is — maar voor velen biedt een headset als deze brede uitkomsten, op tal van platformen welteverstaan.
Of het nu gaat om betrouwbaar geluid in competitieve games, een draagbaar maatje onderweg of om budgetvriendelijke headset om ook bijtijds een belletje op te nemen op de fiets; de Corsair HS50 doet het allemaal in warme en subtiele charme. Tegen een schappelijk tarief bovendien. Daar kunnen andere gaming headsets nog eens iets van leren.