Teufel CAGE

Gaming headsets zijn eigenlijk maar saai. Ze concurreren op geluidskwaliteit, comfort en prijs, maar toch is het bovenal de cool-factor die succes lijkt te bepalen. Oftewel, oogt het stuk hardware een beetje stoer en kan ik er bij mijn mede-gamers mee voor de dag komen? In de markt zijn écht nieuwe features dan weer haast een zeldzaamheid. Laat het de duivelse Duitsers van Teufel zijn die het fort bestormen in een poging de markt op zijn kop te zetten.

Gedegen Duits

Teufel staat sinds jaar en dag bekend om hun gedegen geluidsapparatuur. Van home cinema-sets, complete geluidstorens en met wifi- en bluetooth-aanstuurbare stereo-installaties tot en met strakke koptelefoons, Teufel presteert goed in alle categorieën. Nou bevindt de Duitse fabrikant zich al snel aan de ietwat hoge kant van het prijsspectrum, maar daar krijg je gelukkig bakken aan kwaliteit voor terug. Teufel vertrouwt op zijn eigen kunnen en dat schuiven ze niet onder stoelen of banken: bij aankoop van een product bij de fabrikant geniet je maar liefst twaalf jaar garantie.

Toen Teufel recentelijk aankondigde dat er ook voor hen wel muziek zit in gaming headsets en besloot om deze toe te voegen aan hun portfolio, waren we dan ook razend benieuwd. Hoogwaardige audioapparatuur is waar het bedrijf al jaren hoge ogen mee gooit, maar de eisen bij een headset liggen wel anders dan bij een ‘gewone’ koptelefoon. Ervaring met eerstgenoemde had Teufel gewoonweg nog niet op zijn CV staan. De grote vraag is dan ook of de Duitse audioboer zijn gouden reputatie in dit nieuwe segment kan verzilveren met de eerste gaming headset uit zijn stal, de Teufel CAGE.

  • Platform: Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, pc
  • Frequentierespons: 20 Hz tot 20 kHz
  • Impedantie: 32 Ohm
  • Vermogen: 50 mW (maximaal)
  • Drivers: 40 mm Mylar drivers
  • Audiochip: C-Media Xear
  • Materiaal behuizing: aluminium, kunststof, siliconen
  • Gewicht: circa 280 gram (exclusief kabels)
  • Verstelbaarheid hoofdbandframe: 13 kliks
  • Licht: rode LED (alleen actief bij aansluiting via USB)
  • Kabel: 3 meter USB-kabel, 1.3 meter mini-jack kabel, beide gevlochten
  • Extra’s: Mixed Audio Play, belopties, modulaire microfoon (links, rechts of niet aangesloten)
  • Garantie: 12 jaar (bij aanschaf via Teufel)
  • Microfoongegevens: onvindbaar

Op het eerste gezicht

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: voor de CAGE-headset vraagt Teufel 169,99 euro. Daarmee zitten ze gelijk in het hoge segment en hebben ze ook meteen iets te bewijzen. Op het eerste gezicht is de CAGE gelukkig al gelijk een mooie binnenkomer; hij oogt simpelweg als een strakke headset die goed bij de meeste set-ups past. Qua kleuren is er voor zwart en metaal gekozen, bekende kost voor gamers. Dat ‘voor gamers’-gevoel dat de CAGE moet uitdragen, is ook goed merkbaar aan de over-ear schelpen waarop een rode LED in de vorm van het Teufel-logo prijkt. Niet helemaal mijn ding, maar het hoort er voor velen wellicht toch een beetje bij.

Eén van de doelen die het team achter de CAGE zich voor ogen had, was dat ook voor lange speelsessies je naar de Teufel-headset zou grijpen. Kortom, de CAGE moest zo comfortabel mogelijk worden. Die doelstelling is behaald. De speakers worden op hun plaats gehouden dankzij een aluminiumconstructie die richting de hoofdband overloopt in kunststof. De keuze voor aluminium betekent dat hij niet alleen stevig aanvoelt, maar dat de headset ook lichter is dan je op het oog zou verwachten. In totaal leunt namelijk slechts 280 gram op je hoofd. Verder zitten de earcups aangenaam om je oren heen en kun je de headset dertien keer in grootte verstellen op het frame. Voor brildragers, eigenaren van oorpiercings en mensen met grote hoofden wel zo fijn.

Aan knoppen zitten

Het comfort vindt je ook terug in de knoppen op de headset, want over de positie ervan is goed nagedacht. Alle knoppen zitten op de linkeroorschelp, maar mocht je linkshandig gamen, is dat geen punt. Je kunt de gehele headset omdraaien en terug op je hoofd plaatsen, waardoor de knoppen op de oorschelp ineens aan de andere kant te bedienen zijn. De microfoon zet je er vervolgens aan de andere kant weer in. Verder wordt voor de volumebediening gebruikgemaakt van een breed scrolwiel aan de onderkant van de oorschelp – goed tastbaar en binnen een seconde te bedienen. Ook prijken er een aantal andere, eveneens goed te bereiken, knopjes op de headset die het tot een wel erg bijzonder apparaatje maken.

De Teufel CAGE is namelijk via een gevlochten USB-kabel aan te sluiten aan je pc of console én tegelijkertijd te verbinden met je smartphone via een (eveneens gevlochten) 3,5mm jack-kabel. Krijg je een telefoontje, dan kun je met een schuifknopje het kanaal van je microfoon wisselen. Het microfoongeluid geeft hij dan niet meer door aan je teamgenoten, maar schakelt deze exclusief richting je gesprekspartner aan de telefoon. Ook kun je met een druk op een knopje op de headset je smartphone opnemen, zodat je geen seconde naar je telefoon hoeft te grijpen. Dit zijn leuke extra’s, maar voelen al snel aan als gimmicks. Wanneer krijg je heden ten dage überhaupt nog een belletje, vooral als je ’s avonds aan het gamen bent?

Mixed Audio Play

Veel interessanter is de optie tot Mixed Audio Play. Doordat je zowel je pc of console, alsook een extern audioapparaat kunt verbinden met de CAGE, kun je zo naar wens twee audiostromen door elkaar gooien. Spotify op je telefoon terwijl je niets mist van een hectisch potje gamen, is dan ook goed mogelijk. Op de Nintendo Switch is het een extra functie, maar op de andere consoles en pc kun je ook muziek op de achtergrond aanzetten. Toch ervoer ik het als erg fijn om gebruik te kunnen maken van drie volumeschakelaars. Het volume van de game bepaal je met je pc, je muziek met de volumeschakelaar van je telefoon en op de CAGE bepaal je met het volume-scrolwieltje hoeveel geluid er doorkomt naar je oren. Daarmee is het afgelopen met het van tevoren precies goed moeten afstellen van het volume van je game met die van je eigen muziek.

USBonus

De CAGE is dus met USB- als met mini-jack-kabel aan te sluiten en te gebruiken, wat het apparaat wonderwel zowel digitaal als analoog maakt. Te allen tijde is het beter om de keuze te rusten op de USB-kabel, aangezien hierbij het geluid aanzienlijk beter is. Dit ligt niet aan de kabel, als wel aan de mogelijkheid om gebruik te maken van de C-Media Xear-audiochip die in de headset zit. Download de Teufel Audio Center, en je kunt bekende Xear-opties instellen. Zo zorgt Xear Surround Headphone voor de Virtual 7.1-ervaring, herstelt Xear Audio Brilliant gecomprimeerde audio en krikt Xear Dynamic Bass de bas wat op. Zodra je de headset aan je telefoon hangt en ermee op straat loopt, mis je dan ook snel het vollere geluid dat je met de Audio Center kunt instellen.

Audio > Microfoon

Dat wil overigens niet zeggen dat het geluid van de Teufel CAGE van zichzelf matig is. Sterker nog, het apparaat produceert prima geluid. Met een frequentierespons van 20 Hz tot 20 kHz, 50 mW maximaal vermogen, een impedantie van 32 Ohm en 40mm Mylar drivers, is dat op zich ook logisch. De CAGE is dan ook geschikt om het geluid van films en games op zich te nemen. Wel is het zo dat de bas soms ietwat teleurstelt bij het luisteren naar muziek, maar met wat gesleutel kun je deze nog enigszins opkrikken.

Waar Teufel het altijd goed doet wat betreft geluid, geldt dit minder voor de bijgeleverde microfoon. Nou is de microfoon bij veel headsets een ondergeschoven kindje, maar het is duidelijk dat de Duitse fabrikant niet te veel woorden kwijt wilt over hun eigen exemplaar. Sterker nog, bij mijn weten heeft Teufel nergens de specificaties van de microfoon gepubliceerd. Dat zijn allerminst positieve signalen.

De terughoudendheid van de Duitse audiofabrikant is ineens begrijpelijk zodra je de CAGE in gebruik neemt. Plaats je de microfoon te dichtbij, dan monitoren je teammaten non-stop je ademhaling. Plaats je het zwarte bolletje echter iets verder weg, dan kun je geen gebruik meer maken van de Environmental Noise Cancellation (ENC). Zodra je dat doet, denkt ENC dat jouw stem ook behoort tot het achtergrondgeluid en filtert hij het vrijwel weg. Daarnaast laat de microfoon zich in het scharnier van de headset plaatsen. Hoewel het stokje volledig buigbaar en lang genoeg is, blijft een gedeelte ervan je gezichtsveld lichtelijk hinderen door de designkeuze van Teufel. Tot slot was het zo dat de microfoon regelmatig bij mij uitviel. De jack stevig terug in de headset duwen verhielp het probleem dan wel vaak, toch zou dit überhaupt niet moeten hoeven.

Conclusie

Al met al is de Teufel CAGE een vreemde eend in de bijt en daardoor lastig van een alomvattend oordeel te voorzien. In de basis is het een comfortabele koptelefoon met goed geluid, strak design en een hele reeks aan vernieuwende features. Tegelijkertijd hoef je het apparaat niet voor de microfoon aan te schaffen en zit hij, met een stevige adviesprijs van 169,99 euro, ver in het hoge segment. Of het die prijs waard is, dat is moeilijk te beoordelen. Heb je wel oren naar Mixed Audio Play, belopties en een digitale én analoge headset, dan is de Teufel CAGE een uitstekende keuze. Geldt dat niet, zoek dan gerust verder naar een alternatief.

  1.   
    Tom's avatar

    Ballsy van Teufel om dit als eerste product voor de gamers op te gooien. Snap in zekere zin ook de insteek en appeal wel, maar ben inderdaad ook benieuwd hoe veel mensen daadwerkelijk waarde hechten aan (met name) die dubbele werking tussen USB en audiojack.

    Blijft opvallend dat een dergelijke feature ergens ook weer een tweedeling schetst, in plaats van beide facetten naadloos in één te verwerken. Een Bluetooth-connectie zou daarin bijvoorbeeld ook niet misstaan hebben. Dat geeft weer net dat beetje minder geklooi met kabels, en Teufel is er bovendien al aardig ervaren in.

    Dat gezegd te hebben, qua bouwkwaliteit en comfort voelt de CAGE wel meteen van niveau. Stevig design, afgezien van die microfoon die in je zicht blijft hangen.