De Sims 4: Honden en Katten

Het is alweer ruim drie jaar geleden dat De Sims 4 verscheen, die we destijds met open armen ontvingen. Een kleurrijke, nieuwe stijl en meer emoties bleken geslaagde hoofdnoten, terwijl daaronder de bakermat voor talloze uitbreidingen overduidelijk al klaargelegd was. Maar nu, een drietal lange jaren later, is het zover. Talloze Stuff Packs, een handvol Game Packs en drie grote Expansion Packs gingen al voor, maar hier zijn ze dan toch: Honden en Katten. Kunnen de huisdiertjes ook van De Sims 4 een stevige beestenbende maken?

Geen gigantische beestenbende?

Maar goed. Huisdieren dus. Honden en katten, in het specifiek. In tegenstelling tot de haast verplichte dierenuitbreiding van De Sims 3, is dat een kleine stap terug op het aanbod in verschillende dieren. Naast het gemis van bijvoorbeeld paarden, blijkt deze generatie van De Sims sowieso ietwat soberder. Robothonden of magische katers hebben moeten ruimen voor meer focus op de zaken die er meer toedoen; het karakter van het beestje.

Cosplay met honden en katten

Niet ongelijk de basis van De Sims 4 zelf, stelt Honden en Katten je in staat om aardig los te gaan met je creaties. Hoewel de insteek ditmaal iets realistischer voelt (al zijn uitzonderingen in kleding natuurlijk daargelaten), is er des te meer knutselachtige vrijheid. Naast talloze vooraf ingestelde rassen, kun je vrijwel elke kat of hond compleet naar eigen wens vervormen. Letterlijk. Net zoals je een Sim op zijn neus duwt om deze dikker te maken, trek je zo aan de oren van een kat om deze spitser te maken. Tel daarbij op dat er legio mogelijkheden zijn qua staartjes, vachten en zelfs standen van de ogen, en je snapt dat je in een mum van tijd je eigen Dogmeat of Grumpy Cat fabriceert. En dat is uiteraard genieten geblazen.

Als kers op de taart is daar zelfs de mogelijkheid om letterlijk vacht te tekenen op vrijwel elk beestje. Wil je net die ene stip op een achterpoot of dat panterpatroontje ergens anders? Dan schilder je die maar als het ware met haren. In Sims-termen is dat zonder twijfel een ongekend specifieke feature in het creëren van je eigen ervaring, maar het brengt je bovendien ook ‘dichter bij’ je dieren. En dat blijkt in het grotere plaatje ook niet onbelangrijk.

Puppy’s en poesjes met persoonlijkheid

Net als de vergrote mogelijkheid in creatieve uitspattingen, kennen de honden en katten in De Sims 4 nog meer nieuw raakvlak met hun baasjes. Net als de menselijke Sims zijn je huisdieren meer dan ooit voorzien van hun eigen karakter. Hoewel ze bijtijds vrij autonoom kunnen leven, merk je ook dat in hun gedrag meer emotie verhuld zit. Katten kunnen bijvoorbeeld stronteigenwijze buien hebben (erg realistisch, overigens) en honden zijn vaker afhankelijk.

Meer en meer voelen die gemoedstoestanden bovendien ook aan als echte moodswings, niet ongelijk de huisdieren in onze wereld. Door te spelen en experimenteren met je keuze in drie verschillende karaktereigenschappen, kun je zo aardig specifieke huisdieren creëren. En dat is bijzonder vermakelijk wanneer je een bestaande kat of hond digitaal probeert na te bootsen. Mijn afstandelijke en stronteigenwijze poes stemt vanaf de andere kant van de kamer in, overigens.

Een Sims beste vriend?

Mooi is natuurlijk ook dat de honden en katten met hun verbeterde karakters ook van veel invloed kunnen zijn op je spelervaring. Deze uitbreiding barst van de mogelijkheden waarin Sims interactief om kunnen gaan met hun huisdieren. Niet alleen is daar de mogelijkheid om het bestaan van de ultieme dierenvriend te ambiëren, de dieren kunnen nog zo veel meer impact hebben op je leven. Verrijk je avonturen met speurhonden, maak van je huis een kattenhangplek of adopteer (of petnap) weesdiertjes; aan de hand van Honden en Katten kun je weer even vooruit met allerlei nieuwe scenario’s om te verkennen.

Apporteer nieuwe mogelijkheden

Naast de directe implementatie van huisdieren in de formule van De Sims 4, kun je met Honden en Katten natuurlijk ook rekenen op meer nieuwe gameplay. Als altijd is ook dit Expansion Pack voorzien van een compleet nieuwe wijk, alsmede honderden objecten, meubels en (diervriendelijke) kledingstukken. Geheel in de lijn der verwachting vallen daar ook voederbakken, hondenobstakels en andere speeltuig onder, maar het overstijgt de norm verder nergens. Wat krabpalen, kleedjes en een katvormige plantenpot zijn leuk, maar qua enorm uitbundige meubeltjes blijft het aanbod schaars. De kattenbak die stront desintegreert met laserogen daargelaten dan. Ik zie de crowdfundingcampagne voor een real-life variant daarvan graag tegemoet.

Een iets grotere bijkomstigheid blijkt toch de introductie van een nieuwe carrière. Nee, niet de mogelijkheid om je huisdieren uit te laten groeien tot professionele Simstagram-modellen, de optie om dierenarts te worden. De nieuwe professie schreeuwt dierenliefhebber, en dat is precies de beoogde groep gamers die smeekte om deze uitbreiding. Bovendien toont het meteen veel van de gekke scenario’s die zich voor kunnen doen met de huisdieren, en je kunt meteen getuige zijn van alle kersverse puppy’s en kittens die eruit voortkomen.

Conclusie

Het moest er van komen, maar ontwikkelstudio Maxis heeft duidelijk zijn beste pootje voor gezet. In deze generatie van De Sims is de beestenuitbreiding wellicht niet ongekend breed, maar daardoor wel des te dieper. De mate waarin je écht je eigen huisdieren kunt scheppen (tot op het karakter aan toe) en je ze vervolgens meeneemt in je leven, dat zijn ijzersterke pijlers voor Honden en Katten. Dat er dan geen gigantisch scala aan uitbundige meubels of — en sommige mensen willen dit echt — paarden aan te pas komen, dat moeten we dan maar even voor poeslief nemen.

Hoe dan ook, met een fiere eigen persoonlijkheid is De Sims 4: Honden en Katten een aardig geslaagd product. En wie weet voegt Maxis later nog wel nieuwe rassen, dieren en beestenmeubels toe met een toekomstig Game Pack. Extra kosten of niet, ik doe een moord voor meer met lasers uitgeruste poepdozen voor poezen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Creatieve vrijheid in kat en hond
  • Huisdieren met karakter
  • Eindelijk een beestenboel

Wat is NOT

  • Enkel honden en katten
  • Gematigde hoeveelheid extra meubels

8

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren