Call of Cthulhu

Cthulhu, het fictionele wezen dat een combinatie is van een octopus, draak en mens, heeft al meerdere vertoningen gehad op het gebied van horror entertainment. Het is de creatie van H.P. Lovecraft, die, naast veel andere grote schrijvers, pas postuum bekendheid verwierf. ‘The Call of Cthulhu’ keert terug in de vorm van de game Call of Cthulhu, die door uitgever Focus Home Interactive is opgepakt en wordt ontwikkeld door Cyanide, vooral bekend van Of Orcs and Men, Blood Bowl en Styx. Focus Home zit in de ‘investigation’ mood en daar draait deze game dan ook om.

Cthul..hoe?

Call of Cthulhu is dus gebaseerd op het verhaal van H.P. Lovecraft, dat hij in 1926 schreef, maar pakt ook elementen van de gelijknamige RPG uit 1981. Het spel is een role-playing survival horror game, heeft een semi-open wereld, draait voornamelijk om onderzoeken en stealth en kent natuurlijk vele thema’s van Lovecraft en pshychologische horror. Je speelt met privédetective Edward Pierce die de dood van de familie Hawkins moet onderzoeken op Darkwater Island, nabij Boston, Massachusetts. De game kent dan ook maar één quest, al vinden er genoeg rare gebeurtenissen plaats om er een uitgebreid onderzoek van te maken.

Pierce ontdekt namelijk de heropleving van de ‘Great Old One Cthulhu. De dood van de familie is één, maar Darkwater Island kent vele geheimen, intriges, horror – waarvan inwoners wisten dat het altijd al was – en psychische kenmerken. Hoe verder je komt, hoe meer Pierce kennismaakt met Cthulhu en hoe vreemder de situaties worden. Insanity speelt op en op den duur weet je door gekte niet wat echt is of nep. Een stukje paranoia is aanwezig en door hoe je speelt, welke consequenties jouw acties hebben, blijft insanity meer op de achtergrond of wordt het heel hevig.

Cthulhu Holmes

Focus Home is naast uitgever van deze game ook uitgever van de Sherlock Holmes-games en dat is te merken. De manier van onderzoeken komt redelijk overeen. Je krijgt in het begin een clue en je zult de omgeving moeten verkennen en op zoek moeten naar motieven, hints en aanwijzingen. Zo is er een vreemd schilderij dat als enige in huis niet is verbrand (mevrouw Hawkins was schilder), ligt er een aan stukken gescheurde walvis op de kade van Darkwater Docks en weten inwoners meer dan je denkt. Het forensisch onderzoeken lijkt tevens op de manier die in Sherlock Holmes wordt gebruikt, alsook keuzes in dialogen en consequenties van de gemaakte keuzes. Dialogen kunnen je weer helpen met clues, maar ook artikelen kunnen bijvoorbeeld baat hebben bij jouw onderzoek. Vergaarde informatie kun je immers aankaarten in dialogen om weer nieuwe informatie te verkrijgen. Zoals waarom er een dode walvis op de kade ligt, terwijl de walvisjacht al decennia geleden is opgeschort.

Call of kennis

Om je verder te helpen de dood van de Hawkins-familie te ontcijferen ontwikkel je vaardigheden. Je hebt een skill tree tot je beschikking die je vier verschillende skills laat upgraden: Social, Profession, Knowledge en Physical. Met sociale vaardigheden kun je meer halen uit dialogen, profession laat je clues beter begrijpen, met knowledge leer je sneller en met physical kun je bijvoorbeeld deuren gemakkelijker openen en beter gevechten aangaan. Jij bepaalt waar je je in wilt specialiseren of dat je elke skill evenveel aanvult. Pluis je liever informatie uit mensen, dan zijn sociale skills natuurlijk van belang. Op die manier creëer je een eigen stijl van spelen en werk je toe naar een van de vier eindes. In hoeverre de keuze in skills hierin meewegen is niet bekend, maar dialogen een bepaalde kant op sturen heeft wel consequenties voor het verhaal.

Voorlopige conclusie

Call of Cthulhu schotelt je een survival horror, psychologische onderzoeksgame voor die de legacy van Cthulhu met een eigen interpretatie vertelt. De methode van onderzoeken, informatie vergaren en de forensische skills deden wel erg veel denken aan de Sherlock Holmes-games. Mocht je die games leuk vinden en graag een stukje insanity toegevoegd willen zien, dan mag je Call of Cthulhu wel in de gaten blijven houden. Of het echt veel anders wordt dan de games van de onderzoek expert valt te betwijfelen, maar de sfeer is in ieder geval grimmiger en Cthulhu lijkt een fijne toevoeging te worden.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren