Review: XCOM 2 – War of the Chosen

XCOM 2 was een dijk van een game en misschien zelfs mijn GOTY van 2016. Ondanks dat ik eigenlijk geen extreme fan ben van turn-based games, dus dat wil zeker wat zeggen. De strategische actie met je soldaten in hun gevecht tegen buitenaardse dreigingen was echt geweldig. Ruim anderhalf jaar na de pc-release, en bijna een jaar na de release voor de consoles, is het tijd voor een grote uitbreiding. Een héle grote uitbreiding. Tijd voor XCOM 2: War of the Chosen.

De Rijdende Rechter

Laten we meteen met de deur in huis vallen: XCOM 2: War of the Chosen is briljant. Het is DLC. Het is gigantisch uitgebreid. En het is met een adviesprijs van 39,99 euro verre van goedkoop. Inderdaad, bijna 40 euro voor “een stukje DLC”. SAY WHUUUT?. Een beetje van de schok bekomen? Mooi! Dan nu mijn pleidooi als een ware Rijdende Rechter om te beargumenteren waarom dit volledig te rechtvaardigen is.

War of the Chosen is namelijk zeker niet gewoon een standaard DLC, zoals een handvol mappen voor een multiplayer of wat nieuwe skins. Met deze uitbreiding krijgt de basisgame XCOM 2 namelijk zoveel nieuwe content, nieuwe mogelijkheden, nieuwe strategische lagen en nieuwe uitdagingen voor ook de grootste veteranen, dat we bijna van een geheel nieuwe game kunnen spreken. XCOM 3 had het volgens de ontwikkelaars kunnen worden. Dat gaat me wat ver, maar XCOM 2.5 is zeker op zijn plek.

Nieuwe vrienden

XCOM 2: War of the Chosen begin je met een volledig nieuwe speelsessie, dus je begint weer helemaal op 0. Sterker nog, de eerste missie is zo herkenbaar, dat je je bijna afvraagt of er wel iets veranderd is. “Dit was toch een gigantische uitbreiding? Waarom speel ik dan weer hetzelfde?” Het blijkt slechts het bekende opwarmertje te zijn, want zodra je naar je tactische basis (de Avenger) terugkeert, begint het spektakel.

Om te beginnen zijn er de personele wijzigingen, zowel aan jouw zijde als aan de vijandige kant van het strijdveld. Gedurende de missies zal je kennis gaan maken met drie nieuwe facties: de Reapers, Skirmishers en Templars. Een soort sharshooters, rangers en psi-operatives, maar dan in potentie vele malen sterker. Het wordt dus heel gaaf als je deze krachte strijders aan je squad kunt toevoegen. Het levelen van deze speciale factieleden gaat niet traditioneel zoals bij de gewone XCOM-soldaten. Die mogen bij elke rang omhoog één van de twee beschikbare vaardigheden kiezen. De helden van de Reapers, Skirmishers en Templars kan je verbeteren met behulp van Ability Points. Deze punten verdien je door missies te voltooien, doordat ze net als andere soldaten in rang stijgen en ook door succesvol acties te ondernemen tijdens missies. Niet alleen kills worden beloond, maar ook bijvoorbeeld het flankeren van een vijand.

Het leuke is dat je met een Training Center in je Avenger de Ability Points ook kunt inzetten om gewone XCOM-soldaten meer vaardigheden te geven. Zo kan je dus een Specialist zowel op het gebied van Aid (ondersteunend) als Combat (gevechten) levelen en een Sharpshooter die zowel een echte Sniper als een Gunslinger wordt… hoe gaaf! En vooral ook heel handig, want je vijanden hebben ook niet stilgezeten.

De Chosen

Zoals de titel al doet vermoeden strijd je in War of the Chosen tegen de Chosen: drie door de Elders uitgekozen klootzakken, die er alles aan doen om XCOM het leven zuur te maken. Alsof de dreiging van het Avatar-project nog niet erg genoeg was. De Chosen zijn eigenlijk een soort ingebouwde sub-bazen, maar wel stuk voor stuk hele krachtige vijanden. Elk van de drie Chosen zal een bepaald deel van de wereld bezetten en als je in dat gebied missies onderneemt, is de kans groot dat je ineens bezoek krijgt van de Chosen. Ze zijn krachtig, hebben behoorlijk wat blokjes leven om mee af te rekenen en ze komen eigenlijk altijd ongelegen. En als je ze tijdens een missie uitschakelt, verdwijnen ze alleen en zijn ze niet definitief dood. Lekker is dat! Je zult eerst stukje bij beetje informatie moeten vergaren over de bewuste Chosen in een regio, om uiteindelijk de schuilplaats te vinden en definitief met een Chosen af te rekenen.

Het localiseren van een Chosen gaat via nóg een nieuw element van War of the Chosen, namelijk Covert Ops. Dit zijn missies die je over het algemeen niet actief beleeft. Je stuurt twee tot drie van je soldaten op pad en in enkele dagen tijd zullen ze hopelijk hun taak volbrengen. De taak kan variëren van het vergaren van informatie over de Chosen tot het vinden van nieuwe Engineers, nieuwe voorraden, enzovoort. Er is wel het risico dat je soldaten gewond raken of in een hinderlaag lopen. In dat laatste geval zal je een melding in beeld krijgen en ga je direct naar de situatie ter plaatse. Aan jou dan de taak om je Covert Ops-soldaten veilig naar het Extraction Point te helpen.

Lost in this world

Een hinderlaag betekent soms een bezoek van de regionale Chosen, maar veel vaker zal je te maken krijgen met een nieuwe vijand: The Lost. Deze zombie-achtige wezens zijn heel gevoelig voor geluid en komen bij voorkeur in grote groepen opdraven. Gelukkig zijn ze met één welgemikt schot uit te schakelen en kan je een bonusschot verdienen door raak te schieten op een Lost-zombie. Zo kun je prima in een enkele beurt vier of vijf van die knakkers neerpoffen. Laat je echter niet verleiden tot het uitschakelen van een groepje Lost met granaten of ander grof geschut, want dan is de kans heel groot dat er alleen maar meer Lost worden aangetrokken tot je locatie. Ik had er in een missie ineens 14 achter me aan en dat is toch wel erg veel om mee af te rekenen…

Het grote voordeel van de Covert Ops, naast het vinden van een Chosen, is vooral dat de soldaten die je op pad stuurt ervaring opdoen. Zo kan je op een fijne manier ervoor zorgen dat je meer soldaten tot je beschikking hebt die over voldoende niveau en vaardigheden beschikken om op missies te gaan. Je XCOM-soldaten kunnen namelijk vermoeid raken, wat niet zo gek is als je bedenkt wat ze allemaal doen tijdens missies. Vermoeide soldaten raken sneller in paniek, zijn minder geconcentreerd, enzovoort. Kortom, je neemt bij voorkeur fitte soldaten mee op een missie. Dankzij de Covert Ops kan je stukje bij beetje werken aan meer en meer soldaten die het waard zijn om met jou ten strijde te trekken.

En alsof dit alles nog niet genoeg in het voordeel spreekt van de Covert Ops, zitten er af en toe ook missies in om concreet wat te doen aan de toename van de Avatar-dreiging. In de originele XCOM 2-game was het soms wat vaag en behelpen hoe je nou precies die progressie bovenin je scherm wat kon verminderen. Dankzij Covert Ops krijg je een extra middel tot je beschikking om er wat aan te doen, zodat je iets meer lucht krijgt in je strijd tegen de Advent en Chosen.

Conclusie

In een conclusie vertel je normaal gesproken geen nieuwe dingen, maar fuck it, War of the Chosen heeft het gewoon nodig. Een optie om foto’s te maken van je teamgenoten en die foto’s tijdens missies te zien hangen, het ‘verbroederen’ (bonden) van soldaten zodat ze beter samenwerken en acties onderling kunnen uitwisselen, target previews waarmee je ziet of je iemand kunt raken als je een soldaat mogelijk naar een nieuwe plek wilt verplaatsen, SITREPs die je meer details vooraf over missies geven, verzetsstrijders die zij aan zij met jou kunnen vechten tegen de Advent-tegenstanders in een missie, The Lost die onpartijdig zijn en ook tegen Advent-strijders kunnen vechten als ze in hun weg lopen, een Challenge Mode om op leaderboards tegen spelers wereldwijd te strijden in bepaalde missies wie het beste resultaat heeft behaald… Had ik al gezegd dat XCOM 2: War of the Chosen propvol content zit?

Het moge duidelijk zijn, deze uitbreiding gaat veel en veel verder dan alleen wat nieuwe mappen en extra skins. Zie het dan ook echt niet als een stuk DLC, maar meer als een grote revisie en verbetering van een toch al geweldige game. Er zijn zoveel nieuwe features bijgekomen, dat je die zeker zou missen als je weer terug zou gaan naar ‘gewoon’ XCOM 2. De eerste vijfendertig uur heb ik alweer in de game zitten en vele uren gaan nog volgen. Heb je met veel plezier XCOM 2 gespeeld, dan is dit een blinde koop. Ben je nog onbekend met de XCOM-serie, dan zou ik je eerst gewoon XCOM 2 aanraden. Daarna is War of the Chosen iets wat je toch wel gaat halen, daar kom je wel achter.

Dit is mijn uitspraak en daar zult u het mee moeten doen.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren