Immortal: Unchained

Tijdens Gamescom hadden we een afspraak met het Zweedse Toadman Interactive, die Immortal: Unchained in ontwikkeling heeft, een Souls-like actie-RPG. Dit genre met een hoge moeilijkheidsgraad is de laatste jaren in opmars en de grondlegger van deze ‘hype’ is natuurlijk Dark Souls (ook al bestaat bijvoorbeeld een Ninja Gaiden langer). Toadman Interactive springt op de hypetrain en probeert hier zijn eigen draai aan te geven. Of dat gaat lukken, lees je hier…

De wereld vergaat

In Immortal: Unchained ben jij jarenlang opgesloten geweest, maar na een kosmische catastrofe is de wereld in gevaar en word je bevrijd om te redden wat er te redden valt. De game heeft een futuristisch thema en bevat meerdere werelden die er niet uitzien zoals we Aarde kennen. Nee, het is een fantasiewereld die een duister verhaal vertelt naarmate je in de game vordert. Er wordt weinig voor je voeten gelegd en je zult dus op onderzoek moeten om informatie te vergaren over de gebeurtenis. Is de kosmische verandering het enige wat er speelt of is er meer aan de hand? Door loot te verzamelen krijg je meer over de lore te weten en passen de puzzelstukjes in elkaar. Het is dus aan jezelf om het verhaal op te zoeken. Niet ongelijk Souls, dus.

Souls-like, maar dan ranged

Waar het in games als Dark Souls voornamelijk draait om mêleeaanvallen – uiteraard zijn er wat afstandelijkere klassen – is Immortal: Unchained juist gespecialiseerd in die ranged combat. Mêlee is logischerwijs mogelijk, maar heeft een secundaire rol.

Doordat de game een hoge moeilijkheidsgraad kent, komt het bekende liedje van tactisch spelen en aanvallen ontwijken duidelijk naar voren. Voor wapens heb je zowel vrij vizier als een lock-on en het zal voor iedere speler een andere voorkeur zijn. Deze voorkeur kan ook per vijand verschillen, aangezien je bij iedere vijand uit moet zoeken hoe ze aanvallen, wat hun zwakke punten zijn en hoe je ze het beste kunt verslaan. Swarmers zijn bijvoorbeeld gemakkelijk te dodgen, maar hebben veel bepantsering, Bugs schieten een straal op je waarna je gemarkeerd bent en kogels, lasers of raketten van meerdere vijanden op je afkomen, terwijl de Holmeguard Commander groot is en beschikt over een knuppel en schild.

Nogmaals, je moet het allemaal zelf uitzoeken en dat werkt met wapens ook. De ontwikkelaar heeft laten weten dat de game meer dan honderd wapens zal bevatten, met diverse soorten ammunitie, die tevens ook weer anders werken per vijand. Zo kan de ene tegenstander goed tegen vuurkogels, maar slecht tegen ijsaanvallen, dan weet je wat je te doen staat. De armor penetration verschilt per ammunitiesoort en veel wapens hebben ook speciale features. Zo is de Ranger’s Pistol sterk en heeft het een vrij groot bereik, en is de Wastelands Needler een (basaal) machinegeweer. Wapens zijn verder niet vrij te spelen, maar te vinden in onder andere schatkisten. Wel zijn ze te upgraden via je Attributes waar je ook andere vaardigheden kunt aanpassen.

Specialiseer met Bits

Immortal: Unchained is niet voor niets een actie-RPG, dus het aanpassen en upgraden van de nodige elementen is natuurlijk beschikbaar. Bij je Attributes kun je bepalen wat je van jouw personage wilt upgraden met verdiende Bits. Specialiseer je je in bepaalde wapens, op defensief of offensief gebied, of bijvoorbeeld levenskracht. Op die manier creëer je een soort soft class naarmate je levelt. Echter, je level bepaalt niet direct dat je onsterfelijk bent. Doordat sommige gebieden van een wereld, ofwel Biodomes, pas later beschikbaar worden, reis je heen en weer tussen meerdere planeten. Het kan dus voorkomen dat je backtrackt en bij een beginstuk terechtkomt, maar alsnog sterft. De vijanden zijn meedogenloos, dus als je niet oplet, leg je zo het loodje.

En als je doodgaat, hanteert de game eenzelfde soort systeem als in de Souls-games. In die games drop je natuurlijk de iconische Souls, die je na de respawn eenmalig weer kunt oppakken. In Immortal: Unchained heten ze Bits en het systeem werkt hetzelfde. Ook het systeem van spelprogressie opslaan is vrijwel overgenomen uit de Souls-titels, want je zult kampvuren moeten zoeken om je spel van een savegame te voorzien.

Voorlopige conclusie

Fans van het hardcore actie-RPG-genre kunnen uitkijken naar wederom een titel die het je moeilijk gaat maken, maar niet voor het midden van 2018. Immortal: Unchained pakt de nodige elementen uit de Souls-reeks en verpakt het in een duistere sci-fi setting, die zich juist voornamelijk focust op gevechten op afstand. De eerste build die we zagen zag er prima uit, al is het nog te vroeg om te zeggen of het een hoogwaardige titel gaat worden.

Ontwikkelaar Toadman Interactive heeft nog een jaar de tijd, maar werkt met een klein team. En hoewel de setting en de ranged combat verfrissend ogen, is het nog maar de vraag of Immortal: Unchained uniek genoeg is om eruit te springen. In ieder geval iets voor fans van het genre in de gaten te houden…

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren