Samsung LC32HG70QQNXZA

Na partijen als AOC en EIZO speelt ook het ultiem breed georiënteerde Samsung in op de groeiende markt der gamers. Voorheen al met een medium-range lijn aan monitoren, maar nu wordt het tijd voor het echte werk. Aan de hand van de zogenaamde ‘Quantum Dot’-reeks wil de Zuid-Koreaanse multinational de spellenspeler paaien, met alle denkbare luxe, toeters en bellen. GamersNET ontving de Samsung LC32HG70QQNXZA (gelukkig ook afgekort tot simpelweg ‘CHG70’) voor een uitgebreide test. Hoe beviel het ons om QHD te mogen knallen op hogere beeldverversing én het bejubelde high dynamic kleurenbereik?

Ultieme klasse

Hoewel Samsung doorgaans bijzonder sterk is in het beamen van de doorsnee consument, zijn de Zuid-Koreanen ook zeker niet vies van wat high-end producten op de markt afvuren. En ja, de CHG70 is precies dat laatste. Een beetje gaming monitor heeft toch zeker één sterke forte om de spellenspeler mee te paaien, maar Samsung kiest ervoor om je gewoon het complete luxepakket voor te schotelen. Alles erop en eraan. Van de ferme 31,5 inch grootte en de bejubelde curve, tot aan de hogere resolutie, snelle beeldverversing en zelfs een HDR (high dynamic range) kleurenbereik; alles is eropuit je ogen weg te doen smelten met visuele pracht.

Dat komt dan ook zeker niet voor niets. Met een richtprijs à 699,99 euro lanceert Samsung dit specifieke model (alsmede diens kleinere of ultrabrede broertjes) per direct richting de bovenste klasse der monitoren. Een topprijs, waar je wel zeker wat stevigs voor terugkrijgt. De uitgebreide specificaties liegen er in ieder geval niet om…

  • Schermgrootte: 31,5 inch / 80,01 centimeter
  • Resolutie: 2560 x 1440 pixels (QHD)
  • Curve: 1800R
  • Beeldverhouding: 16:9 ratio
  • Verversingssnelheid: 144 Hertz (eventueel met AMD FreeSync)
  • Responstijd: 1 milliseconde (MPRT)
  • Helderheid: doorgaans 350 cd/m², minimaal 300 cd/m²
  • Contrastratio: doorgaans 3000:1, minimaal 2400:1
  • Dynamisch contrast: ‘Mega’
  • Kleurbereik: doorgaans 125% Adobe RGB, optioneel HDR
  • Paneltechnologie: vertical alignment (VA) LCD
  • Kijkhoek: 178°(horizontaal)/178°(verticaal)
  • Luidsprekers: niet aanwezig
  • Energieverbruik: doorgaans 78 Watt
  • Verstelbaar: -5° tot ~+15° (tilt), -15° tot ~+15° (swivel), -2° tot ~+92° (pivot)
  • Interfaces: 2 x HDMI, DisplayPort, Super-charger USB, koptelefoonaansluiting
  • Afmetingen: 43,18 x 73,66 x 12.7 centimeter (hoogte, breedte, diepte) met standaard
  • Gewicht: 9,60 kilogram (inclusief standaard)
  • Inbegrepen: optionele wallmount, installatie-cd, eenmaal elke soort kabel

De frisse wind door statievenland

Dat geheel wordt vervolgens verpakt in een bijzonder gestileerd jasje. De nieuwe lijn Quantum Dot-monitoren is voorzien van een simplistisch en down-to-earth fysiek ontwerp, wat zich doet rusten op een handige dual hinge arm. Twee soepele gewrichten in de arm maken het mogelijk het enorme vehikel haast gewichtsloos te verhangen. Kantelen, draaien, verhogen of juist richting het bureaublad drukken; de CHG70 laat zich gemakkelijk plaatsen.

De gebruikelijke conventies van stramme statieven wordt in de ban gedaan, en dat komt de precieze consument ultiem ten goede. Dit soort suspensiesystemen zijn een frisse wind in een land waar de schermen tot voor kort log en statisch zijn gebleven.

Minimalistische look, maximaal knallen

Combineer de gemakkelijke verstelling met het — afgezien van de erg aanwezige grootte dan — minimalistische uiterlijk, en je hebt een aardige eye catcher op je bureaublad staan. Niet zo zeer vanwege allerhande toeters en bellen of een schreeuwend uiterlijk, maar eerder iets wat smeekt aangekeken te worden met passie.

De verlichte ring die schuilt in de pols van de statiefarm, helpt daar ook een handje bij. Door af te zien van de (soms wat overtrokken) RGB-hype in de game-industrie blijft het idee erachter nog altijd wat kalmte uitstralen, terwijl het stiekem iets wegheeft van Iron Mans iconische ‘Arc Reactor’ krachtbron. Ergens straalt het iets mysterieus uit, zonder daarbij te veranderen in een krijsende doorn in het oog.

Specificaties om van te dromen?

Uiterlijk daargelaten, zijn het vooral de torenhoge specificaties die de CHG70 eer aan doen. Met 144 Hertz beeldverversing en een fijne 2560 x 1440 pixels grote resolutie is de CHG70 misschien nog niet het topje van de ijsberg, maar weet het wel vele malen meer te bieden dan je doorsnee monitor.

Het levert een fijne middenweg, daar bovenin de high-end prijscategorie. Een hogere QHD-resolutie om je 1080p-beeldscherm mee te vermorzelen, terwijl de hogere framerates je gameplay vloeiend laat afspelen. De vlotte 1 milliseconde responstijd (zo om en nabij, vanuit de fabrikant zelf onderworpen aan test) houdt daarbij de interferentie met je computer minimaal. En dat gamet heerlijk weg, vooral in hogesnelheid-shooters als Overwatch of Counter-Strike.

Bezitters van een fijne AMD-videokaart kunnen zichzelf ook gelukkig treffen met de implementatie van AMD FreeSync 2. Ook NVIDIA-modellen kunnen aardig pompen op dit scherm, maar de tweede FreeSync laat de AMD pc’s net dat beetje zekerder synchroniseren met de uitgaande videostroom van je grafische processor. Lang niet voor iedere gamer een regelrechte must, maar voor de zelfbenoemde power user of professionele eSporter een heilige tegemoetkoming. Je bent immers ten alle tijden zeker van een één-op-één interpretatie tussen computer en monitor, en daar is ook weer wat voor te zeggen.

Kleur voor gevorderden

Los van de stevige beeldverversing, doet Samsung ook zijn best het kleurenbereik zo uitgebreid mogelijk te houden. Met succes ook. Niet alleen is dit model in het specifiek een van de eerste gaming-monitoren met de mogelijkheid tot high dynamic range, maar gooit het daarnaast ook met harde contrasten en felle kleuren voor de liefhebber. Het achterliggende VA-paneel verzekert van een ‘zwarter zwart’ dan je voorheen voor mogelijk had gehouden, zonder daarbij in te hoeven leveren op andere features van de monitor. Van een verhoogde input lag of kleinere kijkhoek is in dit geval weinig sprake. Het is wellicht een tikkel duurder om te fabriceren, maar dan heb je ook wat.

De hele heisa rondom HDR zal voor menigeen even wennen zijn. Het standaard beeld oogt ermee soms wat slapjes. Donker vooral, om het even kort door de bocht te plaatsen. Maar eenmaal gekalibreerd met de juiste videocontent, resulteert het wel in een natuurlijker plaatje dan ooit tevoren. Hoe je het ook wendt of keert, het is en blijft een stap voorwaarts in de schermtechnologie. En wat dat betreft, lijkt Samsung je hier alvast klaar te stomen voor de toekomst.


Daarbovenop gooit Samsung nog legio instellingen om de gamer écht te kunnen beamen. Middels de inmiddels kenmerkende ‘beeldschermtepel’ op de achterzijde is door legio overzichtelijke menu’s te navigeren, waarbij het mogelijk wordt om aan de hand van het besturingssysteem de tinten en helderheden aan te doen passen. Zo zijn er tal van voorgeprogrammeerde instellingen voor in-game scenario’s (FPS, RTS, bioscoopmodus), maar valt uiteraard alles naar wens te tweaken. Een geïntegreerde ‘Black Equalizer’ helpt bovendien donkere schermregionen selectief op te lichten, wat in sommige spellen een handig voordeel kan blijken. Misschien ontwijk je er nog een jump scare of twee mee, al blijft de vraag natuurlijk of je dat daadwerkelijk wilt.

Interessant is ook dat alle handmatig ingestelde waarden op te slaan zijn in respectievelijk drie profielen. Middels een drietal duidelijke knoppen aan de onderzijde van het beeldscherm kan vervolgens vlot tussen de modi geschakeld worden. Absoluut geen broodnodige extra, die fysieke toetsen, maar ze blijken goed vertoeven voor hen die vaak schakelen tussen significant anders ogende spellen.

Dieper dan je buidel lief is

Als vast criticus van zogenaamde game gear is de CHG70 een waar obstakel. Niet vanwege de grootte of de torenhoge specificaties, maar eerder omdat het ontiegelijk lastig is niet betovert te raken van een monitor als deze. Nergens lijkt Samsung in te leveren op kwaliteit; de Quantum Dot-lijn heeft simpelweg álles wat de gamer begeert van een beeldscherm. Nee, het pompt dan weliswaar geen grote 4K-resolutie of een overdreven hoge framerate van 240 Hertz, maar voor de gamer voelen die toch vaak onderdanig aan een kijkervaring als deze. Weloverwogen, strak, maar pietje-precies in te stellen naar eigen smaak en scenario.


Het enige denkbare minpunt wat opdoemt, is en blijft dat hoge prijskaartje. Voor hetzelfde geld koop je een felbegeerde Nintendo Switch, wat games én een Xbox One S. Of, aannemelijker nog, een ongekend lekkere upgrade van je al aardig prominente game-pc. Maar goed, je moet ooit van die saaie Full HD- en/of 60 Hertz-beeldschermen af, en dan oogt iets als dit toch wel erg begeerlijk.

Tegelijkertijd kun je het Samsung moeilijk kwalijk nemen. Een richtprijs van bijna zevenhonderd ‘barkies’ is zonder twijfel ferm, maar het is niet te hoog gegrepen voor wat het Quantum Dot-scherm hier biedt. Ongekend veel luxe, in een strak en consumentvriendelijk jasje bovendien. Dit bakbeest is oprecht iets waar je een aantal weken mee blijft watertanden. Pure klasse, voor een flinke duit. De Bentley onder de beeldschermen.

Conclusie

Samsungs nieuwe lijn gaming-monitoren is absoluut geen kattenpis, dat mag blijken. De strak vormgegeven CHG70 is een vehikel waar weinig gamer niet naar smacht, en een waar paradepaardje voor hen die het geld ervoor over hebben. De fikse prijs van 699,99 euro doet je portemonnee immers lijden, maar Samsung geeft je in ruil daarvoor wel iets waar je de komende jaren dromerig naar kan turen. Weinig input lag, maar wel die hoge beeldverversing. Felle kleuren, maar toch ook weer die natuurgetrouwe HDR-gloed. Ontzettend veel instellingen, maar toch ook overzichtelijke interfaces. De Samsung CHG70 doet het allemaal, zonder ergens anders op in te hoeven leveren.

Dat je dan de maanden na aankoop even op water en brood moet teren, dat zal dan maar even moeten. Voor niets gaat de zon op, en een beetje gamer heeft toch ook wel wat lijden over voor deze heilige graal der gaming monitoren?

Meer Samsung

  1.   
    someone else's avatar

    “De bejubelde curve”…?
    Heb nooit gegamed met een curved scherm maar ik moet zeggen dat ik die curve bij de tv’s van samsung echt waardeloos vind. Maarja misschien als je tijdens het gamen dichterbij zit is het wel fijn? Daarnaast zweer ik voor games sowieso bij een 21-25 inch scherm

  2.   
    Tom's avatar

    Mijn gebruik van het woord ‘bejubelde’ komt ook meer voort uit Samsung eigen marketing rondom dat principe. Ik geloof dat een tijd lang op hun site iets prijkte à la “de rechte lijn is van de mens, de curve van God” of iets in die richting.

    Zelf ben ik ook geen enorm voorstander van curves op kleinere schermen, maar bij de wat fermere monitor ben ik er absoluut niet vies van. Je zit er inderdaad toch al wat dichter op, wat je die nét iets natuurlijkere kijkervaring geeft. Voor mij voelt het alsof, en ik weet dat dit enorm cliché klinkt, je er ietsje meer ín zit.

    Puur subjectief, maar voor deze grootte voelt het simpelweg als de juiste keuze.

  3.   
    XLGAMER's avatar

    QHD is dat iets tussen hd en uhd of hoe moet ik dat zien want dat staat ook in mn s7 maar weet mn god niet wat is

  4.   
    mmx's avatar

    lekker zo’n groot scherm 🙂

  5.   
    Ik kom Harambe wreken's avatar

    XLGAMER schreef, "QHD is dat iets tussen hd en uhd of hoe moet ik dat zien want dat staat ook in mn s7 maar weet mn god niet wat is"

    “QHD is specified as 2560×1440 pixels at a16x9 aspect ratio, four times that of 720p standard high definition.”

    Duurde 10 seconden om te googlen

  6.   
    Tom's avatar

    Overigens staat in de lijst met specificaties ook de resolutie vermeld, alsmede legio andere eigenschappen van de CHG70. Simpel een-tweetje.

    mmx schreef, "lekker zo’n groot scherm 🙂 "

    Als je groot wil, dan is 31,5″ nog niks. De Philips 4K-monitor die we laatst over de vloer hadden, pompt eroverheen met een bizarre 40″ grootte.

  7.   
    XLGAMER's avatar

    dan doet de iiyama prolite 40 inch 4k monitor het toch beter verslaat elke game monitor terwijl het geen game monitor is

  8.   
    Tom's avatar

    XLGAMER schreef, "dan doet de iiyama prolite 40 inch 4k monitor het toch beter verslaat elke game monitor terwijl het geen game monitor is"

    En dat zie je dan ook terug in de prestaties. Die monitor zit vast aan een vrij standaard 60 Hertz-beeldverversing en bovendien gigantisch veel input lag in vergelijking met gaming-modellen. Dat is weinig upgrade voor de meeste gamers, die voorlopig 4K toch liever in de ban doen voor hogere framerates.

    Dus, nee: ik zou niet zeggen dat Iiyama het daar wint van de meeste monitors die met een gaming-embleem paraderen.

    Voor veel producten kun je beweren dat de game-gerelateerde marketing simpelweg neerkomt op een vlotte verkoopbabbel, maar qua schermtechnologie is er wel degelijk significant onderscheid tussen ‘reguliere’ monitors en die specifiek bedoelt voor de gamer.