DXRacer Racing Pro R131-NR

Wie een beetje royaal wil zitten als gamer, heeft het tegenwoordig flink voor het uitzoeken. Van het bovenste segment der lokale IKEA tot aan legio uiteenlopende (bureau)stoelen die pretenderen gaming grade te zijn. De bips van een spellenspeler is blijkbaar belangrijk, en dus spelen fabrikanten er maar al te gretig op in.

De trend rondom game-stoelen is al langer gaande, maar het is vooral het prestigieuze DXRacer die de bakermat legde voor de hype rondom de zogenaamde gaming chairs. De vraag is nu dan ook vooral of het originele merk achter de hype nog terecht de kroon draagt. Kan DXRacers middensegmentmodel, de Racing Pro R131-NR, wel concurreren met de toenemende concurrentie dezer dagen?

Duur, maar niet doorsnee?

Stoelen specifiek voor de gamer zijn ons inmiddels niet onbekend meer. In het verleden rolden we immers producten als de Speedlink Regger en de AKRacing Arctica over de redactievloer van GamersNET. Prima zetels, vooral met het oog op hun aanvankelijke richtprijzen: respectievelijk 229,99 en 349,99 euro. De Racing Pro van DXRacer? Die gooit daar nog eens een tientje bovenop. Maar liefst 359,99 euro om een beetje ‘als een echte gamer’ plaats te mogen nemen. De vraag is echter vooral wát je daarvoor precies terugkrijgt.

De R131-NR lijkt op het eerste gezicht je doorsnee game-stoel; een behoorlijke bureauzetel, die bijzonder veel doet denken aan het interieur van een luxueuze sportwagen. Zwart imitatieleer, gestroomlijnde lijnen en voorzien van felgekleurde accenten, in dit geval in zes verschillende kleuren. Zonder twijfel een stevige zit, die soms de gezeten een beetje lijkt te willen omarmen.

Op schouderhoogte vallen bijvoorbeeld de twee gevleugelde vormen op, die de gebruiker vermoedelijk een beetje op zijn plek moet houden. Saillant detail natuurlijk, maar wat heb je er wezenlijk aan? Het is niet alsof de stoel alle kanten op gaat schudden (zoals de sportwagen wellicht wél doet), maar het voorziet het geheel wel weer mooi van een wat stoerder uiterlijk. Iets imposanter, ook al is de bedoeling dat je er vooral urenlang spelletjes in speelt. Dat is op zichzelf natuurlijk minder imposant, maar toch.

  • Bekleding: polyurethaan leer
  • Verstelbaarheid rugsteun: 90 tot 135 graden
  • Armsteunen: vierdimensionaal verstelbaar (hoogte, diepte, uit- of inwaarts)
  • Onderstel: aluminium 5-ster
  • Wielen: 3″ polyurethaan plastic
  • Gaslift: klasse 4 (SGS gecertificeerd)
  • Maximaal gewicht: 115 kilogram
  • Aangeraden lengte: van 1,75 tot 1,95 meter
  • Extra’s: losse en te verstellen hoofd- en rugsteun
  • Gewicht: circa 26 kilogram

Voor de lange(re) slungels

De Racing Pro Series, zoals DXRacer de reeks stoelen zelf noemt, varieert in zijn eigen aspect weer enigszins van het totale aanbod van de fabrikant. Met name de rugleuning is een flink stuk uitgerekt, waarmee gamers ter lengte van zeker 1,95 meter comfortabel kunnen plaatsnemen. De stoel is dus aardig langgerekt, maar blijft enigszins sober ogen door het evenals wat smalle overkomen. Een goede tegemoetkoming voor ons Hollanders, die over het algemeen door het leven gaan als de (statistisch gezien) langste bevolkingsgroep ter wereld. Bovendien valt het overgewicht hier relatief mee, waardoor alternatieven als de ultra-brede Tank-stoelen hier tevens minder afzetmarkt zullen kennen.

Zelf kom ik wellicht niet aan die twee meter lengte, maar één ding is wel zeker: de R131-NR zit als gegoten. Niet te breed, maar toch voorzien van wat diverse rugsteun; perfect voor de ielere jongens en meiden onder ons. Al helemaal als die doorgaans niet helemaal verantwoord gezeteld zijn…

Semi-ergonomisch verantwoord

Ook het kussentje wat doorgaans in de onderrug geplaatst dient te worden, mag er immers wezen. Niet alleen is deze bijzonder gemakkelijk op hoogte te verstellen, maar is het meer dan eens een reminder om de juiste zitpositie aan te houden. Een race- of game-stoel is uiteraard zelden honderd procent ergonomisch verantwoord, maar de aanwezige rugsteun dient wel een handje te helpen bij je postuur. Als lange en vaak voorovergebogen slungel, mocht het kussen mij meer dan eens herinneren, annex forceren, om goed rechtop te blijven zitten. Dat begint wellicht met een onwennig gevoel of een regelrechte ‘au’, maar down the road bespaart een stevig postuur je uiteraard aardig wat kosten op potentiële fysiotherapie. Tel uit je winst.


Kort door de bocht doet DXRacer precies wat het belooft; als gamer zit je simpelweg langer comfortabel. Waar een MMO-marathon in je eerste-beste Leen Bakker mogelijk verkrampend wordt na een paar uur, blijf je hierin gemakkelijk tot diep in de nacht raids pompen. Het geheel is bijzonder stevig in elkaar gezet en voelt haast overal weloverwogen aan. En ja, dat is leuk en aardig, maar ooit moet het puntje bij het paaltje komen.

“What else is there?”

Het nadeel van een DXRacer als deze is dat het nergens echt hardmaakt waarom DXRacer nu precies de marktleider is. Al het eerdergenoemde comfort of ergonomisch vertoeven is immers óók aanwezig op vrijwel elke andere gaming chair van vandaag de dag, soms zelfs tegen lagere prijzen. De Zweedse Arctica kost zo al tien ballen minder, ondersteunt tot 35 kilogram meer massa en kan met diens rugsteun wél volledig neerklappen. Meer functies, grotere getallen, maar dat alles tegen toch een lager prijsje. Wat heeft de R131-NR daartegenin te brengen om diens marktpositie te verdedigen?

Allereerst hoopt DXRacer furore te maken met de vernieuwde armsteunen van (onder meer) de Racing Pro-reeks. Weliswaar nog altijd van kunststof gemaakt, maar nu daadwerkelijk een heel stuk steviger. Het betreft twee ferme plastic platen, gemonteerd op stevige plastic poten. Waar onze Regger inmiddels met een losse, half afgebroken armsteun kampt, lijkt er weinig gewrik te zitten in die van de R131-NR. En dat terwijl ze ‘vierdimensionaal’ pretenderen te zijn. De armsteunen zijn niet alleen betrouwbaar, maar kunnen ook naar binnen of buiten verschuiven, alsmede dichterbij of verder van je ellenbogen verwijderd rusten.

Niet te meten?

In wezen zijn de zogenaamde ‘4D-steunen’ een leuk extraatje, maar het dicht nergens echt de gaten van het prijsverschil met andere game-stoelen, die bijtijds nog altijd méér voor minder bieden. Dat brengt ons bij een andere mogelijke reden voor het vaste prijs-kwaliteitverschil, al is die wellicht erg pittig om hard te maken, voor nu dan…

Tijdens een korte testperiode met bepaalde producten is en blijft het uiteraard lastig om de bouwkwaliteit van het geheel objectief te meten. Een stoel van dit kaliber moet doorgaans lang meegaan, maar ook wij hebben niet alle tijd van de wereld. Daarnaast dient het geheel tegen een aardig stootje te kunnen, maar ik ga niet opzettelijk drie à vierhonderd euro door de krochten van mijn gore Utrechtse trappenhuis mieteren. Waar DXRacer mogelijk echt op schittert — de bouwintegriteit over een paar jaar — is simpelweg een kwestie van afwachten.

Daarin wil ik echter wel benadrukken dat de R131-NR voor nu bijzonder stevig voelt. De PU-leren bekleding voelt duurzaam en is gemakkelijk schoon te houden, terwijl het onderstel en de complete body van de stoel niet snel mee lijken te geven. Of het zijn (milde) meerprijs echt na weet te leven in de marathon der stoelen, moet nog maar blijken, maar voor nu is het vooruitzicht zeker veelbelovend.

Conclusie

Na de gezette en korte gamer voorzien te hebben van stompige stoelen, mogen wij Nederlanders onszelf nu ook tevreden stellen met de Racing Pro-reeks van DXRacer. Extra langgerekt en niet te breed, zonder daarbij in hoeven te leveren op de luxe die DXRacers middensegment wel vaker biedt; aardig verstelbare armsteunen en bijzonder prettige extra’s om zelf te verstellen, zoals de ferme rugsteun en het hoofdkussentje.

Qua stevigheid lijkt de R131-NR aardig integer in elkaar te zitten. De assemblage is simpel, maar het daaruit voortvloeiende geheel geeft niet zo maar mee. Een kras of stoot loopt het niet snel op. Het weet echter ook nergens echt met vlag en wimpel de concurrentie af te troeven. Wie zwaarder wil zitten of nog meer verstelbaarheid in de rugsteun zoekt, kan immers altijd ergens anders terecht, soms zelfs voor een lagere prijs dan de Racing Pro’s evenals stevige richtprijs van 359,99 euro.

Wie weet maakt DXRacer diens vergaarde glorie nog hard door de concurrenten letterlijk te overleven. Welke game-stoel gaat daadwerkelijk het langst mee? Nu al fantastische clickbait, maar het is en blijft een kwestie van langzaam lopende tijd. Terwijl onze budgettaire Speedlink-stoel al aftakelt, richten wij onze blikken op de zojuist aangevangen marathon tussen DXRacer en diens soortgelijke concurrenten. Op uw (zit)plaatsen…

Meer DXRacer

  1.   
    CHILLOZZ's avatar

    mooi om/beschreven tom.

    leest zich goed snel weg en je raakt geintresseerd om door te lezen.

    ik weet nooit wat ik van die race kuipjes/stoeltjes moet denken..
    Ja ze zien er gruwelijk mooi uit. Maar netzoals de vleugels. [Zoals ook mooi beschreven staat in dit artikel: Bij een race/auto stoel is het om je vast te zetten zodat je niet door heel de wagen heen schiet] Maar voor een stoel buiten de auto zijn ze niet nodig. Als een stoel dan wat smaller gemaakt is heb je dan al snel dat je iemands schouders naar binnen gaat kantelen. en das niej goed niej.

    Ik zou liever zien dat ze eens echt ”goede” [lees ergonisch verantwoorde] stoelen eens een mooi uiterlijk geven.
    Want dat soort stoelen zijn vaak wel echt sufjes… En ik neem aan dat je jezelf als je lange zit sessies hebt [kantoorwerk/bureauwerk] dat je dan wel een goede stoel wilt hebben waarin de houding zeker goed is.

    [En ja ik zeik hier misschien teveel over, En dat zal komen omdat ik rugpatient ben, Geloof me dat wil je echt NIET. Daarom hamer ik er ook zo op dat een GOEDE stoel/zit enorm belangrijk is]
    #VoorkomenIsBeterDanGenezen.

  2.   
    Rittn's avatar

    Al een jaar een dx iron en voorlopig nog in perfecte staat 🙂
    Ik heb voor de iron gekozen omdat deze in korting was en daardoor maar evenveel was als de ‘gewone’

  3.   
    Tom's avatar

    Kijk, dat is goed om te horen. Op het internet zijn de meningen (zoals het web betaamt) flink verdeeld over de daadwerkelijke duurzaamheid van DXRacer, waardoor het enorm lastig is een objectief beeld te schetsen van hoelang het geheel meegaat.

    De R131-NR lijkt op veel fronten oprecht stevig in elkaar te zitten, maar ik kan in de review onmogelijk garanderen dat het, zeg, zeker vijf jaar mee zal gaan. En dat blijft toch belangrijk voor dit soort stoelen. Dan is het zeker fijn om van andere stoelengebruikers te horen hoelang hun modellen alweer meegaan, of juist niet.

  4.   
    tranceguy's avatar

    Hoezo hype?
    Overigens wel leuk stukje hoor!

    Heb er zelf trouwens 1 van AKRACING.

  5.   
    CHILLOZZ's avatar

    Tom schreef, "Kijk, dat is goed om te horen. Op het internet zijn de meningen (zoals het web betaamt) flink verdeeld over de daadwerkelijke duurzaamheid van DXRacer, waardoor het enorm lastig is een objectief beeld te schetsen van hoelang het geheel meegaat.
    De R131-NR lijkt op veel fronten oprecht stevig in elkaar te zitten, maar ik kan in de review onmogelijk garanderen dat het, zeg, zeker vijf jaar mee zal gaan. En dat blijft toch belangrijk voor dit soort stoelen. Dan is het zeker fijn om van andere stoelengebruikers te horen hoelang hun modellen alweer meegaan, of juist niet."

    sja en de meeste mensen klagen alleen maar over producten op het web. Maar als een product dan bij dat soort mensen wel goed bevalt dan weten ze ineens de fora’s waar ze normaal gaan klagen NIET meer te vinden.

    Dus echt heel veel kun je er niet over vinden. al word het geloof ik wel steeds beter. Kijk bij shops als een coolblue/bol.com en dat soort sites daar komen/staan toch steeds vaker wel ook positieve revieuws/ervaringen.. [En dan gaat men weer meteen denken dat ze [die sites dus] de negatieve niet plaatst/laat zien]

    Dat zijn punten die je toch altijd zullen blijven.
    Bij fora’s zoals hier GN dat is IMO dan het beste om je info in te winnen. Vaak de normale mens die zn bevinding wel eerlijk neerzet.

    dus mensen als je iets koopt en het bevalt goed. Mag je dat best bij fora’s / verkoopsites laten weten 😉