Little Nightmares

Je bent nooit te oud om te puzzelen. Al helemaal niet wanneer alles om je heen je dood probeert te maken. Bandai Namco is doorgaans geen uitgever waar je een titel als Little Nightmares van zou verwachten. Toch werken ze samen met ontwikkelaar Tarsier Studios die via de uitgever met de ‘creepy-cute’ puzzel-platformer Little Nightmares komt.

In het diepe

Little Nightmares is een spel dat op het eerste oogpunt doet denken aan een mix tussen LittleBigPlanet, Inside en American McGee’s Alice. Alles oogt grauw en donker en de vijanden zien er niet gezond uit. Als klein manneke Six moet jij aan alle narigheid ontsnappen door te rennen, kruipen, sluipen, duwen en springen. Als je gepakt wordt, is het over en ga je terug naar het vorige controlepunt. De gameplay spreekt voor zich. Iedereen die ooit eens een platformgame heeft gespeeld weet hoe dit werkt, maar diepte is in het donker nog wel eens moeilijk in te schatten. Je hebt wel een zaklamp, maar heel veel beschijnt deze niet. Verder is het puzzelen door de omgeving en zorgen dat je niet gepakt wordt.

Het puzzelen is in eerste instantie even wennen. De mogelijkheden voor het maken van puzzels waren in het verleden nogal beperkt vanwege de limiet die consoles hadden. We leven al een tijdje met consoles en computers die veel beter kunnen, maar de geest van de gamer moet ook ontwikkelen. Als je iemand bent die gewend is aan de mindset van oude puzzelgames moet je de knop omzetten en dat kan even wennen zijn. Er zijn veel opties om verder te komen en dat vergt soms even ‘out-of-the-box’ denken. Soms kun je bijvoorbeeld op een voorwerp of muur klimmen waar je in eerste instantie niet bij stilstaat. De voldoening komt van het uitvogelen van die ‘aha’-momentjes. Soms moet je niet alleen een puzzel oplossen, maar ook ontkomen aan vijanden of valstrikken.

Nightynight

De atmosfeer van het spel is zoals eerder omschreven aan de macabere kant. De vijanden in het spel zijn misvormde giganten met bijvoorbeeld extreem lange armen. Vaak zijn ze blind en reageren ze enkel op geluiden die jij maakt. Ze zijn erg gevoelig dus als je niet sluipt, ben je al snel de sigaar. Een andere keer krijg je te maken met vijanden die op beweging reageren. De donkere sfeer geeft het spel persoonlijkheid.

Wie Six is en waarom hij op de vlucht is, werd mij tijdens mijn speelsessie niet duidelijk. Veel verhaal werd er tijdens het spelen niet verteld en het hielp ook niet bepaald dat ik direct in het spel gegooid werd. Toch is het tekenend voor het spel dat ik ondanks mijn gebrek aan informatie begaan was met het kleine ventje op het scherm. De band die je als speler met Six opbouwt in zo’n korte tijd is werkelijk bizar.

In de korte speelsessie die ik had, was er toch behoorlijk wat variatie in de gameplay. Er zijn veel verschillende soorten puzzels die elk op een andere manier werken. Sommige puzzels zijn vanzelfsprekend, maar dat is juist fijn. De flow van het spel bestaat uit zowel makkelijke als moeilijke puzzels, waardoor je altijd je brein blijft gebruiken en in het gevoel blijft. Andere keren ben je bezig met het ontsnappen aan vijanden waarbij platformen een grotere rol speelt. De afwisseling houdt het spel vers. Little Nightmares voelt als een spel dat zowel in korte als lange periodes gespeeld kan worden.

Voorlopige conclusie

Little Nightmares lijkt een leuk puzzelspel te worden met al wat bekende elementen. Het is niet iets dat niet al eerder gedaan is, maar de uitvoering doet het hem. De build die ik speelde had hier en daar nog wel last van wat glitches, maar niets dat niet verholpen kon worden met het herladen van een vorig controlepunt. Het spel voelt ondanks zijn uitgever wel echt aan als een indiegame. Dat is niet erg, maar brengt dat brengt wat vragen met zich mee over de lengte en inhoud. Het is geen game die voor de volle prijs in de winkels komt, maar de prijs die er momenteel voor staat is wellicht ook nog aan de hevige kant als het spel niet zo vol is. Maar goed, dat zijn zorgen voor de toekomst wanneer het spel uit komt voor PlayStation 4, Xbox One en pc op 28 april. Als heel het spel is zoals tijdens mijn previewsessie, dan komt het wel goed met Little Nightmares.

  1.   
    stan_the_manNL's avatar

    Ben benieuwd naar de review. Lijkt mij wel een chille game voor tussendoor