Digimon World: Next Order

Geloof het of niet, maar Digimon was vroeger bijna net zo in trek als Pokémon. De digitale wezens zijn met de stijgende populariteit van Pokémon met hevige kracht naar de achtergrond geschoven, maar bestaan deden ze nog wel. Hier en daar kwam er nog wel eens een spel van Digimon voorbij, maar niets baanbrekends. Gelukkig heeft Digimon de laatste jaren een comeback weten te maken met ijzersterke spellen als Digimon Story Cyber Sleuth.

Breinvoer

Digimon World: Next Order rijdt niet mee op de succesformule van Cyber Sleuth, maar pakt in plaats daarvan terug naar de klassieke Digimon World-reeks die op de PlayStation 1 begon. Dat is niet alles, want ook die gameplay heeft een begin in niets minder dan de Tamagotchi. Digimon begon ooit als een soortgelijk concept nog voor Pokémon een ding was.

De Tamagotchi-elementen uiten zich in het verzorgen en laten evolueren van je Digimon. Je Digimon moet eten, slapen en ook poepen. Jazeker, poepen. Afhangend van hoe de speler zijn Digimon verzorgt, traint en africht, kunnen Digimon verschillende vormen aannemen. Je Digimon op de grond laten poepen of weigeren eten te geven heeft dus invloed op welke Digimon hij wordt. Het verschil met de klassieke Digimon World is dat je nu niet meer voor één maar twee Digimon tegelijk zorgt. Voor onervaren spelers kan het verzorgen van twee Digimon een enorme onderneming zijn omdat de Digimon veel behoeften hebben. Hoe goed een Digimon verzorgd wordt heeft invloed op hoe lang een Digimon leeft, dus beginners kunnen hier wellicht tegenaan hikken. Gelukkig worden dode Digimon direct herboren als een nieuwe baby, dus fouten maken is in het begin niet erg.

Digimon City

Nog een overeenkomst met de klassieke Digimon World is dat er weer een kleine stad is die uitgebreid moet worden door Digimon te werven. De stad Floatia is namelijk een klein afgelegen dorpje dat een verzamelbasis dient te worden om tegen een grote bedreiging terug te vechten. Door meer Digimon naar Floatia te lokken groeit de stad uit en komen er meer functies beschikbaar. Tentomon opent bijvoorbeeld een item shop en Patamon een plek om spullen op te bergen. Per nieuwe inwoner groeit de welvaart van de stad en uiteindelijk breidt Floatia zich uit tot een groter gebied. Het werven van Digimon is eigenlijk het hoofddoel van Digimon World: Next Order en daarmee vorder je ook het plot.

Digimon kun je op veel verschillende plekken buiten de stad vinden. Naast Digimon die klaar staan om je op je dierbare beestjes een kopje kleiner te maken kunnen spelers namelijk ook digitale monsters vinden die de stad wel zien zitten. Vaak moet je een speciale opdracht voltooien om ze zover te krijgen. Die missies variëren van een simpel gevecht tot het vinden van voorwerpen, enzovoorts. Naast het zoeken van Digimon ben je veel bezig met trainen zodat je in de wildernis niet op je donder krijgt. Dat is goed nodig ook, want er lopen veel sterke Digimon rond.

Digitale gains

Digimon zijn in veel verschillende parameters te trainen. Je kunt bijvoorbeeld hun levenspunten of aanvalskracht omhoog gooien, maar ook hun intelligentie. In het begin is het lastig om een sterke Digimon in elkaar te zetten, omdat het gevoel voor de juiste training een kwestie van oefenen is. Je kunt de meeste Digimon alleen maar krijgen door aan bepaalde kenmerken te voldoen. De uitdaging is dat Digimon beperkt zijn door hun levensduur. Het kan dus zijn dat voor jouw ultieme Digimon veel planning nodig is.

Spelers kunnen zelf ook beter worden door hun Tamer-level te verhogen. Bij elk level krijgt de speler vijf punten die gebruikt kunnen worden om nieuwe vaardigheden te leren. Je kunt de standaard levensduur van een Digimon bijvoorbeeld verlengen of nieuwe commando’s leren voor gevechten. Er zijn veel verschillende aftakkingen waarin vaardigheden geleerd kunnen worden, maar het is mogelijk alle skills te leren. Door het ontwikkelen van de juiste vaardigheden worden Digimon automatisch ook sterker wanneer ze reïncarneren. Ook dit is een grote uitdaging voor de speler, omdat je in het verhaal steeds sterkere Digimon tegenkomt.

Gevechten zijn in Digimon World: Next Order stukken beter vormgegeven dan in de klassieke game. De speler heeft in Next Order de touwtjes steviger in de hand doordat er orders gegeven kunnen worden. Door je Digimon aan te moedigen bouw je Order Points op die je kunt gebruiken om je Digimon een opdracht te geven. Als je Digimon redelijk wat intelligentie heeft kan hij op eigen houtje goed vechten, maar wanneer een Digimon niet zo snugger is maakt hij sneller inschattingsfouten. Orders verhelpen dit, ten koste van de Order Points. Tegen enorm sterke vijanden kun je een grote lading Order Points opsparen om een ultieme aanval te doen. Natuurlijk kun je als Tamer ook meer vaardigheden leren om meer opties in gevechten vrij te spelen zoals het order om te verdedigen.

Cyber Story

Waar Digimon World: Next Order een beetje vlak valt is de uitvoering van het verhaal. Op zichzelf is het verhaal vrij simpel, maar degelijk. De uitvoering is waar het wat steken laat vallen. Er zijn altijd wel objectieven die het verhaal voorwaarts duwen. Om die doelen te bereiken moet je soms wel een erg sterke Digimon hebben. Het probleem is wederom dat Digimon een levensduur hebben. Niets binnen dit spel is zo frustrerend dan sterke Digimon verliezen vlak voor een enorm sterke baas, omdat je dan simpelweg geen kans meer maakt.

Een ander puntje van kritiek is dat de moeilijkheidsgraad nogal sporadisch is. Het ene moment heb je geen moeite met vijanden en het andere moment word je gigantisch hard de grond in gemept. Dat limiteert zich niet alleen tot eindbazen, want buiten de stad zijn er tal van vijanden die je liever ontwijkt tot je aanzienlijk sterker bent. Het verschil tussen de kracht van vijanden is tussen twee verbonden gebieden soms zo verschillend dat het onnatuurlijk voelt.

Conclusie

Digimon World: Next Order is voor fans van Digimon World een must have! De sfeer, gameplay en muziek doen je weer terug in het tijdperk van de PlayStation 1 wanen zonder verlies op kwaliteit. De Tamagotchi-elementen maken dit spel naast een RPG ook een goede managementgame. Het spel is op een aantal vlakken enorm pittig om doorheen te komen, maar niet onmogelijk met een beetje doorzettingsvermogen en wellicht geluk. Het aanbod beschikbare Digimon is groot, maar jammer genoeg zitten er wel veel Digimon tussen die enkel een ander kleurpalet hebben.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Klassieke gameplay; voelt toch nieuw
  • Muziek
  • Zowel Engelse als Japanse stemmen
  • Veel te doen
  • Speelbaar zonder kennis van vorige delen

Wat is NOT

  • Moeilijkheidsgraad niet in balans
  • Teveel Digimon met alleen een ander kleurpalet
  • Digimon in gestalte en geluid soms te aanwezig
  • Uitvoering verhaal

8.3

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren