Kingdom Hearts HD 2.8: Final Chapter Prologue

Kingdom Hearts is een serie die bij veel mensen geliefd is, maar ook een reputatie heeft voor zijn verwarrende verhaal. Om het nog erger te maken brengt Square Enix al jaren lang spellen uit die op het verhaal uitbreiden, maar het plot niet of nauwelijks doorzetten. Helemaal nu Square Enix aangegeven heeft dat Kingdom Hearts 3 dit jaar niet meer verschijnt lijkt het erop dat het weer een gevalletje Final Fantasy 15 wordt. Om de pijn te verzachten brengt het bedrijf keer op keer HD-versies uit van oudere spellen in de Kingdom Hearts-serie, waaronder een aantal handheld-pareltjes die voor velen daarvoor niet beschikbaar waren. Ook nu slaat Square weer toe met Kingdom Hearts HD 2.8: Final Chapter Prologue.

Kingdom Collection

Tot nu toe waren alle eerdere heruitgaven van Kingdom Hearts simpelweg een collectie van spellen die eerder al eens verschenen zijn. In 2.8 vindt je naast de HD-heruitgave van de Nintendo 3DS-titel Dream Drop Distance ook een speciaal hoofdstuk met Aqua als hoofdpersonage. Onder de noemer 0.2 Birth by Sleep: A Fragmentary Passage ga je als Aqua verder in het verhaal waar Birth by Sleep voor haar ophield en zie je de opstap naar wat alleen maar opgevat kan worden als Kingdom Hearts 3. Ook is er in 2.8 een speciale cutscene te bekijken met evenementen die nooit in het spel verwerkt zijn, genaamd Kingdom Hearts X Back Cover.

Droom verder

Kingdom Hearts Dream Drop Distance is een titel die eerder exclusief voor de Nintendo 3DS verscheen. In het spel bestuur je zowel Sora als Riku in hun avontuur om Keyblade Masters te worden. Dream Drop Distance maakte gebruik van verschillende spelmechanieken die uniek waren voor de Nintendo 3DS, zoals de Reality Shift en het aaien van Dream Eaters waarvoor je de touchscreen gebruikt. Het is opvallend om te zien dat zulke mechanieken vlekkeloos op een ander platform kunnen worden geïntegreerd. De acties voor knoppen vervangen is geen probleem, maar speltechnisch klopt het ook.

Wat veel mensen niet weten is dat Dream Drop Distance een belangrijke titel in de franchise is. Het verhaal oogt op het eerste punt onbelangrijk, maar ontpopt zich uiteindelijk naar de brug tussen Kingdom Hearts 2 en 3. Omdat Square Enix steeds tussen platformen schakelde met haar Kingdom Hearts-spellen hebben veel fans dit deel dus gemist.

Goeie Fragment

Waar de meeste fans Kingdom Hearts 2.8 om zouden kopen is waarschijnlijk het 0.2 Birth by Sleep: A Fragmentary Passage onderdeel. Je speelt in dit korte hoofdstuk als Aqua nadat haar avontuur in Birth by Sleep is afgerond. Aqua bevindt zich in een duistere wereld en weet zich geen raad. Voor haar beleving staat de tijd stil en kan ze geen enkele andere levende ziel vinden. In haar reis door de wereld komt ze bekende plekken tegen en veel vijanden die haar een kopje kleiner willen maken.

Dit segment is voor een kort hoofdstuk van drie uurtjes toch nog goed uitgebreid in content en afwerking. Kingdom Hearts 0.2 is op het moment het meest moderne Kingdom Hearts-spel en dat is zowel grafisch als in de gameplay te zien. Dream Drop Distance is voor 0.2 het laatste originele spel dat in de serie uitgekomen is. Het grafische verschil tussen de twee is daarom als dag en nacht.

In Kingdom Hearts 0.2 kun je naast het plot volgen ook speciale missies voltooien. De missies leveren kleine accessoires op waarmee je Aqua aan kunt kleden. De extra kleding voegt niets toe en is puur cosmetisch, maar het is een leuke manier om meer speeltijd uit het korte segment te halen omdat er best veel te verzamelen valt. Aanvankelijk is 0.2 alleen te spelen op de Beginner, Standard en Proud moeilijkheidsgraad. Wanneer het hoofdstuk uitgespeeld wordt komen daar ook nog Critical Mode bij en de optie om ervaringspunten van vijanden uit te schakelen voor een extra uitdaging.

Conclusie

Hoewel er veel te zeggen valt over het constant opnieuw uitgeven van spellen ben ik persoonlijk blij dat Square Enix het bij deze serie tenminste respectvol doet. Alle heruitgaven van Kingdom Hearts hebben genoeg in het pakket zitten om een aanschaf voor oude en nieuwe fans tenminste waardevol te maken. Ook 2.8 heeft veel te bieden voor de echte fan waarvan het speciale hoofdstuk met Aqua toch wel de kroon spant. Als 0.2 enige indicatie moet geven voor hoe Kingdom Hearts 3 gaat worden dan ben ik blij dat we nu tenminste een tipje van de sluier hebben gekregen. Het 0.2-segment is kort maar enorm krachtig en Dream Drop Distance is ook een waardig spel waardoor Kingdom Hearts 2.8 zeker een aanrader is.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Het 0.2-segment voelt als een waardige game op zichzelf
  • Goede selectie spellen aanwezig op disk
  • Spelmechanieken 3DS vertalen goed naar PS4
  • Uitspelen ontgrendelt thema's voor PS4
  • Zet de toon voor Kingdom Hearts 3 goed neer

Wat is NOT

  • Volprijs misschien te hoog voor heruitgave
  • Hergebruik van muziek in 0.2

9

  1.   
    gamerfriend01's avatar

    Zou er iemand van de redactie een artikel kunnen schrijven over de franchise en de evolutie van het verhaal ofzo. Ben niet echt mee met hoe het verhaal loopt, maar ben wel erg geïnteresseerd. Goede review trouwens!! 😉

  2.   
    RiiLaKuma's avatar

    ”gamerfriend01″ schreef, "Zou er iemand van de redactie een artikel kunnen schrijven over de franchise en de evolutie van het verhaal ofzo. Ben niet echt mee met hoe het verhaal loopt, maar ben wel erg geïnteresseerd. Goede review trouwens!! 😉 "

    Lijkt mij een tof idee, maar…. Het verhaal van Kingdom Hearts staat erom bekend dat het een verwarrende boel is. Ook ik snap er zo nu en dan niets van.

  3.   
    toqeer's avatar

    Hb em hier ook liggen nu bezig met xv hb alle delen vn kh gespeeld zo vet .Kn niet wachten tot kh3,
    🙂

  4.   
    Papachico's avatar

    ”gamerfriend01″ schreef, "Zou er iemand van de redactie een artikel kunnen schrijven over de franchise en de evolutie van het verhaal ofzo. Ben niet echt mee met hoe het verhaal loopt, maar ben wel erg geïnteresseerd. Goede review trouwens!! 😉 "

    Je kan dit ook op Youtube checken. Een artikel hierover schrijven gaat lang duren omdat het ook vrij moeilijk uit te leggen is. Daarnaast moet je ieder deel ook hebben gespeeld zodat je iig weet over welke characters zij t hebben anders heb je er nog niks aan.

  5.   
    drinnian's avatar

    ”gamerfriend01″ schreef, "Zou er iemand van de redactie een artikel kunnen schrijven over de franchise en de evolutie van het verhaal ofzo. Ben niet echt mee met hoe het verhaal loopt, maar ben wel erg geïnteresseerd. Goede review trouwens!! 😉 "

    In maart komt als het goed is een verzameling van kingdom hearts remix 1.5 + 2.5 voor de ps4 uit, hiermee heb je bijna het hele verhaal compleet (deel 1 en 2, de gba game, de psp game en videocompilaties van de ds games). Alleen het verhaallijn uit 2.8 heb je dan nog niet.

  6.   
    DutchGamer-W-'s avatar

    ”gamerfriend01″ schreef, "Zou er iemand van de redactie een artikel kunnen schrijven over de franchise en de evolutie van het verhaal ofzo. Ben niet echt mee met hoe het verhaal loopt, maar ben wel erg geïnteresseerd. Goede review trouwens!! 😉 "

    Tuurlijk dat is geen probleem. Want zelfs ik als een die-hard fan en kenner van deze franchise moet toegeven dat heel het verhaal rondom KH best tricky is om te volgen.

    Dus bij deze een complete Kingdom Hearts Retrospective

  7.   
    UncreatedKoen's avatar

    Haha als GN geen tijd heeft om het verhaal uit te leggen van KH wil ik het met alle liefde doen! groot fan van deze serie en als ik mede gn members blij kan maken met z’n artikel wil ik dat best een keer maken!

  8.   
    gamerfriend01's avatar

    UncreatedKoen schreef, "Haha als GN geen tijd heeft om het verhaal uit te leggen van KH wil ik het met alle liefde doen! groot fan van deze serie en als ik mede gn members blij kan maken met z’n artikel wil ik dat best een keer maken!"

    Ik zou dit zeker kunnen appreciëren, misschien ontstaat er zo een deeltje met member content zoals op sommige andere gamesites.

  9.   
    UncreatedKoen's avatar

    Als ik toestemming van GamersNET krijg wil ik me er best in vast grijpen want is een hele uitdaging om alles duidelijk op een rij te krijgen!

  10.   
    gamerfriend01's avatar

    UncreatedKoen schreef, "Als ik toestemming van GamersNET krijg wil ik me er best in vast grijpen want is een hele uitdaging om alles duidelijk op een rij te krijgen!"

    Weer een mooi voorbeeld hoe hecht en vriendelijk de gamersnet community is voor andere bezoekers. Dikke pluim voor jou, misschien kan Gamersnet hier een maandelijkse wedstrijd aan koppelen voor het beste artikel door bezoekers. 😉

  11.   
    Sikmeister's avatar

    Ik wacht eerst tot Kingdom hearts 1.5 en 2.5 komen volgende maand en dan gaan we daarna dit pareltje halen 😀