Mass Effect Andromeda

De originele Mass Effect-trilogie was een uniek project. Nooit eerder was het mogelijk om je savegame en alle consequenties van je beslissingen mee te nemen door drie games. De keuzes waren legio en dat maakte het project voor ontwikkelaar Bioware Groots met een grote G. Het derde deel wist niet alles perfect af te sluiten en er waren fans teleurgesteld, maar dat was mede omdat het ze zo enorm aan het hart ging. Mass Effect gaat over de mensheid, ongeveer 150 jaar in de toekomst. Na de ontdekking van de Mass Relays; machines die ervoor zorgen dat men heel ver kan reizen, ontdekt de mensheid een heelal bevolkt met enorm veel verschillende rassen, die grotendeels in vrede met elkaar leven. Al snel zijn de mensen belangrijk genoeg om deel te nemen aan het bestuur van al deze sterrenstelsels. Opeens verschijnt echter een kwaad en enorm sterk ras, dat alles wil vernietigen. Deze Reapers brengen alle rassen bijeen om ze te bevechten. Hoe het afloopt speel je in de Mass Effect-trilogie. Mass Affect: Andromeda speelt zich 600 jaar af na deze gebeurtenissen, maar heeft er alles mee te maken.

Op zoek naar een “nieuwe Aarde”

Het zag er slecht uit voor de mensheid toen de Reapers aan de deur klopten. De kans was groot dat de gehele mensheid uitgeroeid zou worden. Ten tijde van deze gebeurtenissen wordt er een team op pad gestuurd om een “nieuwe Aarde” te zoeken, voor het geval dat het helemaal mis zou gaan. Na een reis van 600 jaar begint jouw avontuur. Jij bent een Pathfinder met de missie om nieuwe bewoonbare koloniën te starten. Niemand kent de mensheid, je bent een nieuwe speler en dus zelf buitenaards leven in een samenleving die je niet kent.

Niet langer zal het mogelijk zijn om een klasse te kiezen alvorens je begint. Je gaat de specialismen vrij spelen, zonder dat je van tevoren in een richting wordt geduwd. Je zal moordzaken onderzoeken, veel grondstoffen moeten verzamelen, plekken moeten ontdekken en heel veel dialogen moeten voeren. De keuzes die je maakt zullen daarbij weer enorm belangrijk zijn, al zullen de savegames van je eerdere Mass Effect-avonturen geen invloed hebben op Andromeda. De combat is vergelijkbaar met de eerdere delen, met veel snufjes die je kunt gebruiken in verschillende situaties. Je ruimteschip draagt de naam Tempest en deze lijkt op de Normandy-varianten uit de eerdere delen, al zal de inrichting meer gebouwd zijn op lange periodes zonder thuisplaneet.

CoD?

Toch zijn er ook nog veel vragen. Als je bovenstaande gameplay-video bekijkt, zie je alleen maar bekende rassen. Een mens, een vermoorde Krogan, een Turian. Hoe kan dat als je nieuw bent in dit deel van de Melkweg? Daarnaast is de combat wat mij betreft wat te snel. Alsof ze een Call of Duty-speler de demo hebben laten spelen. Gezien de HUD zal het mogelijk zijn om dit wat strategischer te doen, maar dat hebben we nog niet gezien. Wel zullen de planeten enorm groot zijn. Dat Bioware dat kan was te zien in Dragon Age: Inquisition en aangezien je een tank (Nomad) krijgt, zullen de afstanden aanzienlijk zijn.

Voorlopige conclusie

Qua verhaal blijft het nog even gissen. Als groot fan van de trilogie mis ik nog wel een beetje “noodzaak” in het verhaal. Er staan geen Reapers voor de deur en het lijkt erop dat je alle tijd hebt om te ontdekken. Wat de moeilijkheden voor jou en je team gaan worden is nog niet bekend, maar de beelden laten een zeer grote en vertrouwde game zien, die grafisch een mooie stap neemt. Een nieuwe Mass Effect is altijd goed nieuws en Andromeda is één van mijn meest geanticipeerde games van 2017.

Meer weten over Mass Effect: Andromeda? Lees al het nieuws, of bekijk de screenshots en trailers!
 1.   
  gamerfriend01's avatar

  Heeft zelfs al een release date, er is vandaag een leak geweest op xbox.com waarop de release date van Mass Effect Andromeda, South Park en Injustice 2 te zien waren 😉
  Update Injustice 2 datum was fout dus geld waarschijnlijk ook voor Mas effect datum

 2.   
  MisterMDW's avatar

  Kijk hier zo naar uit!!! 🙂 😀

 3.   
  stan_the_manNL's avatar

  Ben benieuwd! Heb nog nooit een mass effect game gespeeld maar ga deze zeker halen!

 4.   
  DB Ries's avatar

  Driewerf jubel. Wat heb ik genoten van de vorige 3 delen.