Outlast 2 – Fast-Forward 2017

Bij zijn release verraste Outlast vriend en vijand. Het spel van de kersverse ontwikkelaar Red Barrels stond bij weinigen op de radar, totdat het werd onthuld als gratis PS Plus-game. Miljoenen gamers gingen aan de slag met deze horrorgame en werden onaangenaam verrast. Het spel zat ijzersterk in elkaar en was bovendien zenuwslopend. De verwachtingen voor Outlast 2 liggen dus torenhoog, maar kan Red Barrels die ook waarmaken?

Outlast 2 vertelt het verhaal van Blake Langermann. Deze onderzoeksjournalist reist samen met zijn vrouw door Arizona om de moord op een zwangere vrouw te onderzoeken. Langermann wordt echter gescheiden van zijn vrouw in een dramatische helikoptercrash. Wanneer hij op zoek gaat naar zijn wederhelft belandt Langermann al snel in een afgelegen dorpje, dat wordt bewoond door een cult die gelooft dat het einde der tijden nabij is.


Dit vormt het startschot voor een reeks gebeurtenissen die even angstaanjagend als misselijkmakend zijn. Red Barrels is logischerwijs huiverig met het tonen van gameplay, want jumpscares zijn juist eng doordat je niet weet dat ze komen. Toch hebben we de afgelopen twee jaar flink wat interessante details te horen gekregen.

Op pad met de camera

Zo weten we dat Outlast 2 in essentie sterk lijkt op zijn voorganger. We hebben wederom te maken met een singleplayer-only avontuur met een sterk Blair Witch Project-sausje. Bovendien is Langermann, net als de protagonist in Outlast 1, niet in staat om te vechten. Met uitzondering van een aantal scripted scènes zul je dus weinig kunnen doen tegen de zombies, wat betekent dat schuilen en wegrennen wederom het credo is. Ook de videocamera keert terug. Door batterijen te verzamelen kun je dit apparaat gebruiken en dat is meer dan welkom, want de night vision-functie zorgt ervoor dat je in het donker niet compleet blind bent.

Langermann is naast journalist echter ook cameraman, wat betekent dat hij niet zo’n cheap-ass camcordertje heeft als de protagonist in Outlast 1. Naast night vision beschikt Langermanns camera tevens over audiodetectie, waardoor het mogelijk is om voetstappen al van veraf te detecteren. Ook kan de camera verder inzoomen en heeft deze een hogere resolutie, wat zeker in grotere omgevingen zeer handig is.


Tot slot introduceert Red Barrels een gameplay-element dat zo leuk en simpel is, dat je je afvraagt waarom een ontwikkelaar het nooit eerder heeft geprobeerd. Langermann heeft namelijk een bril en zonder dat ding ziet hij geen barst. Wanneer je schrikt of plotselinge bewegingen maakt, valt deze bril af en is je zicht dus sterk beperkt. We kunnen je nu al garanderen dat dit voor zenuwslopende momenten gaat zorgen.

Voorlopige conclusie

We weten nog niet veel over Outlast 2, maar met een horrorgame is dat ook maar goed. De eerste Outlast was namelijk mede zo sterk omdat we er van tevoren bijna niets over gehoord hadden. Met de reputatie van Red Barrels moet het echter wel heel gek lopen wil dit geen gloeiend hete topper worden. De game kopieert misschien wat veel van zijn voorganger, maar tot dusver lijkt het erop dat Red Barrels genoeg extra’s introduceert om ook dit avontuur weer angstaanjagend goed te maken.

Meer weten over Outlast 2? Lees al het nieuws, of bekijk de screenshots en trailers!
 1.   
  Ryan2000's avatar

  Ik vond de demo al doodeng! 😕

 2.   
  gamerfriend01's avatar

  Gaat waarschijnlijk wel veel concurrentie van resident evil 7 krijgen

 3.   
  Bram_M99's avatar

  Na de eerste met DLC te hebben gespeeld kijk ik enorm uit naar deel 2. De demo was in ieder geval heerlijk om te spelen.

 4.   
  Pim Huberts's avatar

  Speel deze game al vanaf het begin en ik vind jem echt geweldig daarom ben ik ook blij dat deel 2 binnenkort uitkomt! Leuke fast forward trouwens.