Review: Pokémon Sun & Moon

Als één serie al die jaren praktisch hetzelfde is gebleven, dan is het Pokémon wel! Pokémon Sun & Moon proberen eindelijk eens echt met die traditie te breken door een paar fundamentele onderdelen over de kop te gooien! Is dit genoeg om ook een zevende generatie in de reeks te rechtvaardigen? En zijn al die veranderingen wel zo goed? Wij trokken onze mooiste Hawaï-blouse aan en deden een guirlande om, om voor jou het antwoord te vinden!

Om maar te beginnen met de setting: net als in de voorgaande delen is namelijk ook de wereld in Sun & Moon gebaseerd op een locatie uit de werkelijkheid. Ditmaal is het de eer aan het zonovergoten Hawaï, dat hier de naam Alola krijgt. Dit tropische paradijs bestaat uit een vijftal eilanden, die ieder op hun beurt uniek zijn. Waar je namelijk op het ene eiland tegen een Westernstad aanloopt, vind je op het andere weer een vulkaan of een luxueus resort. Deze afwisseling houdt de reis fris en maken het dat de wereld interessant en dynamisch blijft tijdens je gehele speelduur. Zomaar klaar ben je dan ook niet met Alola en gelukkig is deze nieuwe wereld slechts nog een kleine vernieuwing!

Tropische verrassing

De grootste verandering in Sun & Moon vormt namelijk ongetwijfeld de nieuwe Island Challenge. In plaats van de traditionele acht gyms – die je gewend was – krijg je ineens allerlei diverse opdrachten voor je kiezen. Deze kunnen variëren van allerlei losse wedstrijden tot een speurtocht en zelfs een quiz! Al deze uitdagingen leiden uiteindelijk wel tot een strijd tegen een zogeheten Totem-Pokémon. Dat is een grotere en sterkere variant van een bepaalde Pokémon-soort die als eindbaas fungeert. Sun & Moon weten hierdoor dicht genoeg bij het oude vertrouwde te blijven, maar toch de bekende formule eens stevig te vernieuwen. En dat past perfect bij de nieuwe tropische setting.

Naarmate je vordert in je avontuur kom je er steeds beter achter waarom je nou eigenlijk de trials doet en hoe dit zit binnen het lokale eilandcultuurtje. Als beloning voor het voltooien van een uitdaging krijg je ditmaal ook geen badge, maar een Z-kristal van een bepaald element. Deze speciale voorwerpen kun je aan je wezentjes geven, zodat zij een extra sterke ultieme aanval kunnen oefenen eenmaal per match. Het is een beetje de Alola-versie van de Mega Evoluties die Pokémon X en Y destijds kleurden. Al is het de vraag in hoeverre deze ultieme aanvallen écht wat toevoegen. Eerlijk gezegd heb ik ze zelf bijvoorbeeld niet nodig gehad in mijn reis en leken ze zelfs weinig effect te hebben. Zo is het niet zo dat een aanval die normaal niet effectief is ineens wel veel schade doet als Z-Move. Daarom is het de vraag wat dit toevoegt op een hoger competitief niveau.

Gebruiksvriendelijker dan ooit!

Niet alleen voert ontwikkelaar Game Freak grote veranderingen door, maar eindelijk worden ook jarenlange probleempjes aangepakt. Niet langer zul je namelijk nog één Pokémon moeten veroordelen tot het zijn van een HM-slaafje, die je per se moet gebruiken als je Surf of Cut nodig hebt. In plaats daarvan krijg je nu een persoonlijk apparaatje waarmee je aantal nuttige wezentjes op kan roepen. Wil je van het ene eiland naar het andere eiland vliegen? Dan kun je Charizard oproepen. Wil je rotsen breken? Dan kun je bovenop een Tauros klimmen. Ondanks dat je natuurlijk niet met hen kunt vechten, maakt het deze onderdelen wel een stuk levendiger. Daarbij maakt het éindelijk de wereld veel levendiger doordat je ze echt zelf kunt besturen. Wat wil een echte Pokémon-veteraan nog meer dan eindelijk op een echte Lapras zitten terwijl je over het water glijdt?

Een andere goede toevoeging is die van de Alola Pokémon. Dit zijn een soort tropische variaties van oude bekende Pocket Monsters (zoals de reeds beruchte Alolan Exeggutor). Niet alleen zien zij er anders uit, maar ook zijn zij compleet andere typen! Daardoor is de Alola-versie van Muk bijvoorbeeld nu ook ineens van het Dark-type, waardoor die nu niet meer zwak is voor Psychic-aanvallen. Deze variatie zorgt ervoor dat oude geliefde Pokémon-soorten ineens nieuw leven worden ingeblazen en ze wellicht ook op competitief niveau interessanter worden. Mocht je nu bang zijn dat je hierdoor in de war raakt door alle verschillende typen, dan kan ik je overigens geruststellen. Voor het eerst ooit zie je namelijk ook wanneer je iemand aanvalt en of het super of zelfs überhaupt effectief is. Dit maakt dit nieuwste deel – ondanks de gigantische historie waarop die gebouwd is – gelukkig ook gewoon toegankelijk voor beginners.

Vakantie met gebreken

Toch schijnt niet alleen de zon in dit tropische paradijsje. Net als Pokémon X & Y vergen Sun & Moon namelijk soms net teveel van je Nintendo 3DS, waardoor drops in de framerate en haperende gevechten eerder normaal dan uitzondering zijn. Hoewel dit mee schijnt te vallen op de New Nintendo 3DS, maakt het je avontuur hoe dan ook toch wat minder soepel. Daarnaast hebben Sun & Moon een nieuwe toevoeging in de vorm van de ‘Call for help’-functie, waardoor wilde Pokémon nu eindelijk de hulp in kunnen roepen van hun kameraden. Waar dit in theorie als een extra uitdaging klinkt, is het in de praktijk vaak meer frustrerend en noemen sommige gamers het zelfs een regelrechte nachtmerrie. In mijn geval zorgde het er bijvoorbeeld voor dat ik in een battle maar geen Magby kon vangen, omdat het beest oneindig hulp bleef inschakelen. Dat is jammer, want juist om het vangen van al die wilde Pokémon gaat het natuurlijk in de game. Ten slotte begint het avontuur met een tutorial die eigenlijk met drie à vier uur te lang is voor de veteranen.

Conclusie

Game Freak zet met Pokémon Sun & Moon eindelijk de langgewenste stap naar vernieuwing! Niet meer krijgen we de vaste prik die we inmiddels na zes generaties wel kennen, maar is het format eindelijk over de kop gegooid. Dit levert een avontuur op waarvan je steeds niet weet wat er komen gaat, waardoor je zelfs na tientallen uren nog gekluisterd aan het beeldscherm van je 3DS zit. Tel daarbij op dat deze delen gebruiksvriendelijker zijn dan ooit en duidelijk is dat de zon al generaties niet zo fel scheen in het Pokémon-rijk! Ondanks deze vernieuwing blijven er helaas wel wat mankementen – zoals vooral de technische storingen – die je zonnige vakantie op Alola soms verpesten. Gelukkig zijn deze klein ten opzichte van wat je krijgt. Heb je dus enige voorliefde voor de de zakmonstertjes? Dan is het de hoogste tijd voor zowel beginners als veteranen om hun koffers te pakken.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Probeert flink te innoveren
 • In Alola is zat te doen
 • Meest gebruiksvriendelijke Pokémon-game ooit

Wat is NOT

 • Technische mankementen
 • 'Call for help'-optie kan erg frustrerend zijn
 • Langzaam begin

8.2

 1.   
  Sixty's avatar

  Leuke review, wat ik wel miste in deze review is het feit dat de dag cycles in Sun en Moon is omgedraaid, ik heb ze beide, dus savonds is het bij sun wel gewoon donker maar bij Moon dag, en en overdag bij moon nacht en bij Sun wel gewoon dag.

 2.   
  jelte23's avatar

  Ik ben net begonnen met moon. Had weinig tijd deze week, dus ik heb het pas een uurtje kunnen spelen.

 3.   
  LightThunderNL's avatar

  Die call for help functie is wel handig om te shiny hunten dan zijn de odds hoger

 4.   
  PaNNa's avatar

  Ik ben enorm verrast door deze game, super mooi. Nu nog een kleine patch voor de mankementjes en het is hun meest geslaagde ‘late gen’ zou ik zeggen.

 5.   
  Kamelot2's avatar

  Ik heb al aantal uren inzitten en ben nog in het begin en alles te ontdekken. Echt een heerlijk spel. De vernieuwing mag blijven alhoewel ik de gyms wel een beetje mis 🙂

 6.   
  Throbert's avatar

  Idd, de introductie duurt al gauw 2 uur en is echt verschrikkelijk. Geef ons ene keuze of we een introductie willen of niet. Het spel speelt tot nu toe erg fijn

 7.   
  Valent!jn's avatar

  Sixty schreef, "Leuke review, wat ik wel miste in deze review is het feit dat de dag cycles in Sun en Moon is omgedraaid, ik heb ze beide, dus savonds is het bij sun wel gewoon donker maar bij Moon dag, en en overdag bij moon nacht en bij Sun wel gewoon dag."

  Thanks voor de toevoeging! Ja, dat is zeker een interessant punt. Was zelf ook meerdere keren tijdens het spelen in de war, omdat de karakters me overdag in de game aanspraken om te vragen of ik wel buiten moest zijn in de nacht. Daarbij kennen Sun & Moon éigenlijk nog wel wat andere punten die ik nog had kunnen bespreken, maar dan krijg je zo’n ellenlange review helaas.

 8.   
  RiiLaKuma's avatar

  Stiekem ben ik het nooit eens met het argument dat Pokémon altijd hetzelfde is gebleven. Elke gen voegt wel weer nieuwe dingen toe.

 9.   
  Miss Molly's avatar

  Hm, zo te zien is er genoeg nieuws te ontdekken in deze generatie Pokémon! Ik wilde eigenlijk eerst X uitspelen, maar ik ga ‘m toch wel snel kopen nu… 🙂