F1 2016

Met de komst van Max Verstappen in de Formule 1 is de populariteit van deze racesport in Nederland behoorlijk toegenomen. Sinds zijn opvallende overstap in dit seizoen van Toro Rosso naar de competitieve auto van Red Bull Racing is deze populariteit natuurlijk alleen nog maar gegroeid. Als je nu het teleurstellende resultaat van Max bij Spa-Francorchamps wilt verbeteren, dan is F1 2016 daarvoor het ideale spel.

Rondjes rijden

Een beetje Formule 1-kijker weet dat de F1 veel meer is dan simpelweg zo hard mogelijk rondjes rijden. F1 is veel meer dan dat. Auto’s hebben hun zwakke en sterke punten en coureurs moeten met talloze factoren rekening houden, zoals banden- en brandstofmanagement. Om nog maar niet te spreken over de impact die een (dreigende) regenbui kan hebben op een race. Naast een goede auto is een goed tactisch plan, bijvoorbeeld aangaande de pitstops, cruciaal. Daarnaast helpt een portie geluk met de soms onvermijdelijke crashes ook mee én dit zit allemaal in F1 2016 verwerkt.

Om F1 2016 in al zijn glorie te ervaren, zal je ook aardig wat tijd moeten investeren. Natuurlijk hoef je geen twee uur-durende GP’s te gaan rijden, maar als je races van maar een paar rondjes doet, dan sla je de plank serieus mis. De essentie van Formule 1 wordt pas gevangen als je een race van minimaal 25 procent van de echte lengte speelt. Afhankelijk van de GP zijn dit zo’n 15 rondjes en ben je een ruime twintig minuten aan het racen. Dat je daarvoor ook nog de nodige oefenronden racet in de drie practice-ronden en je startpositie bepaalt in de kwalificatie, spreekt natuurlijk voor zich. Zo vergt het rijden van een Grand Prix een behoorlijke tijdsinvestering, maar zo kan je wel genieten van vrijwel alle facetten van de F1. In een langzamere auto talloze rondes lang knokken om je goede positie te verdedigen tegen de wagens van betere teams. Na een mislukte kwalificatie vanaf achterin het grid je gedurende de race steeds verder naar voren dringen. Met een bijna lege tank over de finish komen, als gevolg van goed uitgekiend fuel mix-beleid. Als gevolg van slimme bandenwissels net dat cruciale voordeeltje boeken ten opzichte van je naaste concurrenten. Het zijn die momenten die F1 2016 zo tof maken en die je iedere race weer ervaart.

Voor de trouwe kopers van de F1-games is dit natuurlijk allemaal weinig nieuws, want het leeuwendeel van deze elementen kon je ook al terugvinden in F1 2015. De grote misstap die Codemasters met F1 2015 maakte, namelijk het ontbreken van content, is in F1 2016 gelukkig volledig recht gebreid. Met F1 2016 maakt een volwaardige carrièremodus zijn opwachting en kun je je eigen coureur richting de top dirigeren. Natuurlijk kun je hierbij beginnen bij een team als Ferrari, Red Bull Racing, of nog luier, Mercedes, maar veel leuker is het om te starten bij een team als Renault of Sauber. In deze achterhoede-auto’s ben je overigens niet gedoemd om altijd in de staart van de race te eindigen, want gedurende de raceseizoenen kun je ontwikkelpunten verzamelen waarmee je je auto langzaam maar zeker van de nodige upgrades kunt voorzien. Op den duur kan je dus ook in je Sauber of Manor strijden om wat WK-puntjes.

Die ontwikkelpunten kun je verdienen door goed te presteren tijdens de kwalificatie en in races. Als je boven de verwachtingen van je team rondrijdt, wordt dat beloond met extra punten. Deze punten sporen je echter ook aan om tijdens de oefensessie te presteren. Aangezien een GP je al de nodige tijd kost, kan je immers soms de neiging hebben om de FP-sessies over te slaan. Tijdens de drie practice-ronden krijg je diverse opdrachten voorgeschoteld die worden beloond met ontwikkelpunten. Deze uitdagingen helpen je ook om de baan beter te leren kennen, want je moet onder andere door poortjes rijden en goede rondetijden neerzetten zonder je banden al teveel te laten slijten. Het geeft allemaal wat extra sjeu aan de oefensessies en het maakt het, zeer nuttige, verkennen van de racetracks net wat interessanter.

Een Massa opties

Het blijft echter niet bij de introductie van de carrièremodus. F1 2016 beschikt nu ook over een safety car, het gebrek hieraan is natuurlijk ook bespottelijk, handmatige racestarts, en de mogelijkheid om zelf de pitstraat in te rijden (inclusief penalty als je dit te hard doet). Voor de liefhebbers van het onlinecomponent van de F1-games is de ondersteuning van online races met 22 spelers natuurlijk ook een welkome toevoeging. Is er dan niets te klagen over F1 2016? Zeker wel. Op grafisch vlak weet de game van Codemasters namelijk bepaald niet te inspireren. Hoewel het weinig afdoet aan het daadwerkelijke racen oogt het allemaal niet je van het, maar gelukkig draait de game dan wel weer met 60 frames-per-seconde. Daarnaast kan je soms wat tussen de verschillende moeilijkheidsgraden heen vallen, waardoor je ofwel gemakkelijk vooraan eindigt dan wel achter de rest aanhobbelt.

Voor nieuwkomers kan de semi-simulatie die F1 2016 biedt overigens wel even wennen zijn, maar dankzij diverse assists en lage moeilijkheidsgraden is de game behoorlijk vergevingsgezind. Daarbij wordt je ook nog eens geholpen met de flashback-optie, waarmee je na een crash of stuurfout de tijd een stukje kan draaien. Niet alleen voor nieuwkomers is deze functie soms een zegen, want als je na tientallen rondjes in de laatste lap van een race een stomme, onnodige fout maakt, is het toch wel fijn om even terug te gaan in de tijd. Als je de assists uitschakelt en de moeilijkheidsgraad een beetje opkrikt, ontstaat er ook voor raceveteranen echter een zeer uitdagend game, waarin de computergestuurde mederacers ook een beduidend agressiever rijgedrag vertonen. Overigens gaan offensieve moves ook bij de AI niet altijd goed en ben je zeker niet de enige coureur die wel eens een crash veroorzaakt.

Conclusie

Het Britse Codemasters beschikt ondertussen alweer heel wat jaren over de Formule 1-licentie en dit heeft tot nu toe een wisselend resultaat opgeleverd. Vorig jaar leverden de Britten bijvoorbeeld een game af waarin het daadwerkelijke racen prima in elkaar zat, daarbuiten liet F1 2015 echter veel te wensen over en er ontbrak simpelweg te veel content, zoals een carrièremodus. Het is dan ook niet zo gek dat men met F1 2016 voortborduurt op het vorige deel, maar daar de nodige nieuwe features aan toevoegt. Het maakt van F1 2016 een uitstekende racegame en een must voor F1-liefhebbers. Het is tijd om te (o)verstappen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Boordevol F1-actie
  • Carrièremodus
  • Prima onlinecomponent

Wat is NOT

  • Grafisch tegenvallend
  • Gat tussen sommige moeilijkheidsgraden

8.5

  1.   
    Dr_Oetlul's avatar

    Toffe review! Denk niet dat ik m ga kopen (misschien in een uitverkoopje). Racegames zijn vet maar ik heb er te weining interesse voor

  2.   
    GBA43's avatar

    Eigenlijk te zot voor woorden dat een (race)game tegenwoordig een pluspunt krijgt voor het implementeren van een carrièremodus, ik bedoel.. de carrièremodus is goed uitgewerkt, er zit veel diepte in en is meer alleen dan 21 raceweekenden die achter elkaar geplakt zijn.
    Voor de rest genoeg content en een flinke verbetering tegenover vorig jaar.

  3.   
    Leon 2.0's avatar

    Het pluspunt is er ook meer voor het feit dat de carrièremodus goed is uitgewerkt, dan alleen het feit dat een dergelijke modus aanwezig is. Hoe dan ook, het is inderdaad wel van de gekke dat we überhaupt blij moeten zijn dat er dit jaar wel zo’n modus aanwezig is. 🙂

    @ Dr Oetlul, thanks! Formule 1 moet (natuurlijk) wel echt je ding zijn om je te kunnen vermaken met een F1-game. Het enige wat je kan doen is immers met F1-auto’s racen op de GP’s uit de F1. Daarnaast vraagt zo’n F1-game ook nog redelijk wat toewijding, omdat het vooral tof is om lange races (+ practice en kwalificatie) te doen.

  4.   
    ScorpionNL's avatar

    Na een paar jaar F1 niet meer te hebben gespeeld. Ben ik zeer content met deze editie.
    Kan me helemaal vinden in de review.
    Heb nu 1 seizoen erop zitten (25% per race) en ben zeker nog niet verveeld.

  5.   
    FireBallz's avatar

    Nu ik hem ook sinds vandaag al een paar uurtjes heb kunnen spelen, ben ik het eens met de review. Persoonlijk had ik er grafisch ook meer van verwacht. Ondanks dat vind ik het wel een erg geslaagde game. Ik kan me hier zeker nog een aantal weken mee vermaken dankzij de uitgebreide carrieremodus, wat jullie ook al hebben aangestipt.