Trials of the Blood Dragon

Tijdens de E3 onthulde Ubisoft vrijwel uit het niets Trials of the Blood Dragon. Zoals de naam al doet vermoeden, hebben we hier te maken met een kruisbestuiving van Trials en de Far Cry 3-uitbreiding Blood Dragon. De gameplay van Trials, het retro-jasje van Blood Dragon, plus een beetje extra. Een liefdesbaby om trots op te zijn? Of een kansloos huwelijk? Lees het in deze review!

In de blender

Trials heeft de laatste jaren veel fans verworven dankzij de geweldige, physics-based gameplay. Lekker van start tot finish scheuren met je motor, waarbij het vooral aankomt op snelheid, behendigheid en de juiste balans bewaren. Het succesvolle Trials Fusion zit nog vers in het geheugen, ook al is dat deel alweer ruim twee jaar oud. Blood Dragon verscheen in 2013 als uitbreiding op Far Cry 3. Flauwe humor en een foute jaren ’80 vibe zorgden voor een verrassende variatie in het Far Cry-universum. Gooi beide succesvolle titels in een blender en wat krijg je dan? Juist, Trials of the Blood Dragon.

Bijzondere elementen

In deze game vormt de gameplay van Trials de basis en Blood Dragon de setting. Dat laatste betekent dat je extreem kleurrijke omgevingen, psychedelische ervaringen, flauwe opmerkingen en volop popcultuur uit de vorige eeuw naar je hoofd geslingerd krijgt. Het voorkomen van een vierde Vietnam-oorlog, extreme haat tegen het communisme en alles dat iets met ‘rood’ te maken heeft, vechten in de krochten van de hel, een Indiana Jones-achtige ervaring… Trials of the Blood Dragon is zoals je mag verwachten volledig over de top. Uiteraard speelt ook de gelijknamige Blood Dragon een rol in het zeer luchtige verhaal.

De gameplay van Trials is briljant en ook onverminderd aanwezig in deze cross-over. Het uitvoeren van tricks en freestylen zoals in Fusion is niet aanwezig, maar daar staat tegenover dat de gameplay is uitgebreid met bijzondere elementen. De meest opvallende is dat je af en toe van je motor af zult stappen, om een deel van het level verder te spelen als een heuse side-scrolling platformer. Springen, schieten, dodelijke obstakels ontwijken en zelfs zweven met een jetpack behoren tot de mogelijkheden. Het speelt vrij makkelijk weg, maar daarin schuilt ook een nadeel. Het is zelden echt moeilijk, hooguit wat trial and error om wat mechanieken door te krijgen en te wennen aan de manier waarop je personage springt en langs obstakels kan komen. Daardoor rijst al snel het gevoel dat deze gameplay voor de variatie erbij is gehaald, maar eigenlijk totaal niet op z’n plek is. Zodra je weer aan het racen mag, is het direct weer een heerlijke ervaring.

Hoge snelheid

Het racen beperkt zich overigens niet tot alleen motoren. Ook fietsen, lompe ruimtewagens, een mijnkarretje en een radiografisch bestuurbare auto behoren tot het wagenpark van Trials of the Blood Dragon. Het laatstgenoemde autootje kent tevens een leuke besturing, doordat hij zonder problemen om zijn as kan klappen en vervolgens de andere kant op kan rijden. En dat alles op hoge snelheid en door krappe ruimtes.

Een andere uitbreiding op de race-gameplay is de toevoeging van schieten en een grijphaak in sommige delen van levels. Een object kapot schieten om een deur te openen, met je grijphaak naar een hoger gelegen deel slingeren… het is wederom geen hogere wiskunde, maar het werkt wel. Toch geldt voor het racen dat het, net als het platformen, niet veel uitdaging biedt. Zeker voor de doorgewinterde Trials-coureur zijn de levels vrij snel af te ronden. Toegegeven, het behalen van een zo snel mogelijke tijd kan zeker wat meer uitdaging vormen, maar in beginsel zijn de levels van begin tot eind vrij eenvoudig. Trials of the Blood Dragon is zodoende wel toegankelijk voor veel spelers, ook nieuwkomers, maar iets meer uitdaging was wel op zijn plek geweest. Daarbij moet je je afvragen of je voor snellere tijden wilt gaan, want dat betekent dat je ook verplicht de platformdelen op hoge snelheid moet doen. En zoals gezegd is nou net die gameplay niet heel sterk.

Conclusie

Trials of the Blood Dragon is een bijzondere mix geworden van Trials, de unieke Blood Dragon-vibe en een side-scrolling platformer. De eerste twee delen van die mix zijn heerlijk, het laatste deel voelt nogal ongemakkelijk aan. Het niveau ligt ook niet heel hoog, waardoor bekenden van de Trials-games er redelijk op de automatische piloot doorheen kunnen gaan. De variatie met andere voertuigen, wat schieten vanaf je motor en het gebruiken van een grijphaak komt gelukkig wel goed uit de verf. Had ontwikkelaar RedLynx gekozen voor een pure Trials-game met het Blood Dragon-jasje, dan was het resultaat een fraai succes geweest met een topcijfer. De poging tot variatie met platformen gooit echter roet in het eten. Het totaalplaatje is met 27 tracks, een paar uur speeltijd voor een eerste keer en een bescheiden prijskaartje van 15 euro zeker niet slecht. Het is echter typerend dat alleen de Trials-onderdelen voor intens geluk zorgen.

Hebben we dan te maken met een slechte game? Zeker niet. Een dikke voldoende is meer dan terecht. Je moet er alleen wel tegen kunnen dat de lekkere flow van het racen regelmatig bruut onderbroken wordt. Kan je daar mee leven en ben je liefhebber van de typische Blood Dragon-stijl, dan kan je je hiermee best vermaken. Ben je echter nog onbekend met Trials? Doe jezelf een plezier en ga eerst eens lange tijd genieten van Trials Fusion.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Trials-gameplay
 • Blood Dragon-vibe
 • Diverse voertuigen

Wat is NOT

 • Platformen
 • Niet heel uitdagend

7

 1.   
  Invictus's avatar

  Ik vind het een lekkere game! Ook tof dat je zo soms stukjes te voet kan doen. Een mini game in een game gevoel!

 2.   
  MaTriXX's avatar

  Redelijk cijfer en goede review, zat te wachten op een review en voor 15 euro ga ik me er zeker aan wagen.

 3.   
  Gabbersouth's avatar

  ik ben benieuwd