Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants in Manhattan

Waar moet ik beginnen? Platinum Games… Nee, ik ben echt niet boos. Nee, echt niet, Ik ben wel zeer, zeer teleurgesteld in jullie. Jullie vorige werk was zo goed. Twee toffe Bayonetta-games, Metal Gear Rising, Star Fox Zero. Wat is er gebeurd? Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants in Manhattan had zo ontiegelijk gaaf kunnen zijn, maar jullie kozen ervoor om het af te raffelen.

Heroes In A Crap-shell

Ik ben opgegroeid met de Turtles. De intro-tune kan ik dan ook nog steeds uit mijn hoofd meezingen en ik speelde het dan ook erg graag na met mijn vrienden vroeger (ik wilde altijd Michelangelo zijn). Eén van mijn favoriete games van vroeger was dan ook de allereerste Turtles-game op de Nintendo NES, simpelweg genaamd Teenage Mutant Ninja Turtles. Die game was zo ontiegelijk moeilijk! Het concept van deze game was lekker simpel. Je verslaat vijanden tot je bij de baas komt en die ram je ook in elkaar. Wat dat betreft is TMNT: Mutants In Manhattan erg vergelijkbaar. Je wordt met het hele team in een level gedropt en je vecht je weg naar de baas van het level. Je moet in elk level een aantal opdrachten volbrengen totdat je de eindbaas mag verslaan. Je ziet aan de bovenkant van het scherm hoe ver je bent. Deze opdrachten variëren van het verslaan van een groepje vijanden, een pizzatent beschermen of bommen onschadelijk maken. En dat is het wel zo’n beetje. Dit doe je eigenlijk het gehele spel, elk level is hetzelfde. Hier slaat TMNT de plank volledig mis.

De game is mooi vormgegeven, het is cel-shaded en dat geeft een tof cartoony gevoel. Maar dit is dan ook alles. De game telt twee grote arena’s, Manhattan en het riool. De gebouwen zien er allemaal hetzelfde uit en in het riool is het gewoon knip en plak werk. Een schrale troost is wel dat de eindbazen van de levels dan weer wel tof zijn. Alle klassiekers komen voorbij: Beebop en Rocksteady, Slash en natuurlijk Shredder. Dit brengt me wel bij het vechten. Je kunt van Platinum Games wel verwachten dat ze weten hoe ze een knok-game moeten maken en inderdaad, het vechten in TMNT is best geslaagd. Zo kun je gewoon button mashen, maar je hebt ook Ninjutsu moves. Deze kun je met zijn tweeën uitvoeren maar ook in je eentje. Ondanks dat het er aardig uit ziet en vloeiend gaat, is het nog steeds eentonig en zijn alle speciale moves meer van hetzelfde.

Gemiste kans

Zonde. Zonde is het woord dat meerdere malen door mijn hoofd speelde tijdens het spelen van deze game. Het ziet er grafisch leuk uit en het simpele idee van de game is leuk, want het voelt klassiek. Het verhaal is ook prima en de stemacteurs zijn echt geweldig goed gecast. De uitwerking is echter een gemiste kans. Als het verhaal wat meer verspreid zou zijn over meerdere levels en het niet zo repetitief was dan zou deze game echt top zijn. Je vliegt namelijk echt door de levels heen. De bazen zijn gelukkig nog redelijk uitdagend, zeker op het hoogste moeilijkheidsgraad. Er zijn in totaal maar negen levels met weinig replay-waarde.

Teenage Mutant Ninja Turtles biedt je de mogelijkheid om online met andere spelers in de huid te kruipen van de Turtles. Dit werkt erg goed en het is zeker leuk om te doen. Hoewel de AI van de game niet slecht is, is spelen met echte mensen toch vaak beter. Maar ook hier komt het woord “zonde” weer in mij op. Zonde, want Teenage Mutant Ninja Turtles heeft GEEN local co-op! Het is haast onvergeeflijk dat ze de local co-op hebben laten liggen. Dit is weer zo’n punt waar de potentie zich laat zien, maar waar niets is mee gedaan.

Conclusie

Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants In Manhattan is een game van Platinum Games, een ontwikkelaar die bekendstaat om hun toffe actie-spellen. Ik anticipeerde dan ook een goede game met mijn favoriete jeugdhelden. Echter, ik bleef achter met een nare smaak in mijn mond. Het geheel voelt afgeraffeld en de gemiste kansen van de game voelen bijna beledigend aan. De game liet mij zuchten, steunen en elk level brokkelde mijn hoop voor verbetering verder af. Het doet vooral een beetje zeer, omdat het verhaal best aardig is en het stemwerk van hoog niveau. Het missen van local co-op is een onvergeeflijke zet. Helaas Platinum Games, Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants in Manhattan gaat met pijn in mijn hart de kast weer in.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Uitstekend stemacteerwerk
 • Leuk verhaal

Wat is NOT

 • Geen local co-op
 • Fantasieloze levels
 • Erg kort
 • Heel kort

5

 1.   
  Gabbersouth's avatar

  lijkt mij super vet spel

 2.   
  Sixty's avatar

  dat wordt dus halen wanneer er een prijsverlaging is.

 3.   
  noah81's avatar

  Erg laat de review.. Maar goed, tis echt mijn grootste miskoop ooit. Wat een flutgame, een 5 is nog erg hoog vind ik.

 4.   
  tijn80's avatar

  Sixty schreef, "dat wordt dus halen wanneer er een prijsverlaging is."

  Extreme verlaging. Kost nu €40 en als ik het zo lees, is hij minder dan €10 waard

 5.   
  MaTriXX's avatar

  Zodra die voor 15 euro te halen is dan overweeg ik het.

  Offtopic:

  Vraagje, komt er misschien ook een review van The Technomancer ?.

 6.   
  Petor's avatar

  MaTriXX schreef, "Zodra die voor 15 euro te halen is dan overweeg ik het.
  Offtopic:
  Vraagje, komt er misschien ook een review van The Technomancer ?."

  Jazeker, die komt! 🙂

 7.   
  tijn80's avatar

  Petor schreef, "

  ”MaTriXX” schreef, "Zodra die voor 15 euro te halen is dan overweeg ik het.
  Offtopic:
  Vraagje, komt er misschien ook een review van The Technomancer ?."

  Jazeker, die komt! :-)"

  Mooi. Daar ben ik ook erg benieuwd naar 8)

 8.   
  Gabbersouth's avatar

  ze moeten dat shell shading weg laten dat cartoony dat doen ze nu al zo vaak tis mooi maar de enige game die hier goed in was was XIII

 9.   
  MaTriXX's avatar

  Petor schreef, "

  ”MaTriXX” schreef, "Zodra die voor 15 euro te halen is dan overweeg ik het.
  Offtopic:
  Vraagje, komt er misschien ook een review van The Technomancer ?."

  Jazeker, die komt! :-)"

  Bedankt ben er namelijk erg benieuwd naar gezien ik vanmiddag mail kreeg dat tie verstuurt is.

  Durf hem alleen niet open te maken want tja eenmaal open kan die niet meer terug :).

 10.   
  DaxPg's avatar

  ”noah81″ schreef, "Erg laat de review.. Maar goed, tis echt mijn grootste miskoop ooit. Wat een flutgame, een 5 is nog erg hoog vind ik."

  Je hebt gelijk Noah. De drukte rondom de E3 is hierin de boosdoener.