E3 2016: Zelda, The Last Guardian en Star Wars – Onze Verwachtingen #1

De E3 2016 gaat op 14 juni van start. Een deel van de redactie zal zoals ieder jaar in the city of angels op de beursvloer aanwezig zijn, maar ook de achterblijvers gaan natuurlijk fanatiek aan de slag om het heetste nieuws naar jou te brengen. Nu de datum snel naderbij komt, begint het in Bunnik al flink te kriebelen, want hoewel de onthullingen in en nabij het Los Angeles Convention Center op Amerikaanse wijze aan elkaar gepraat worden – looking at you Aisha Tyler – is er altijd genoeg om enthousiast over te worden. Wat verwachten Stijn, Michiel en Leon eigenlijk van de E3 2016?

Stijn: veel Final Fantasy, nieuwe hardware en een beetje hoge hoed

Ik betrap mijzelf erop dat ik in de aanloop naar de jaarlijkse E3 weinig gevoelens heb. Onverschillig is niet het juiste woord, maar maanden vooraf kan de beurs aan de horizon mij ’s nachts niet wakker houden. Toch gebeurt het ieder jaar weer dat de hype mij ongemerkt besluipt. Dit jaar is dat niet anders. Wij zitten ondertussen op minder dan een maand van de persconferenties van toonaangevende partijen in de game-industrie en ik kan maar moeilijk wachten. Er zijn al flink wat games aangekondigd die te zien zullen zijn, waaronder de Final Fantasy 7 Remake, Final Fantasy 15, Horizon: Zero Dawn en The Legend of Zelda Wii U/NX. Aan de laatste game zal Nintendo zelfs de hele persconferentie gaan besteden. Dat is wat karig en eigenlijk verwacht ik ook meer nieuws over de aankomende console. Deze moet immers in maart volgend jaar al op de markt komen. De geruchten over een verbeterde PlayStation 4 en Xbox One zijn ook niet meer te negeren en natuurlijk komen ook de usual suspects voorbij. Daarmee bedoel ik de waslijst sporttitels uit de stallen van Electronic Arts. De grote vraag is ieder jaar welke nieuwe IP’s er ten tonele verschijnen en wat dat betreft wijst alles naar nieuwe games van Ubisoft, al heeft EA natuurlijk gemeld dat het werkt aan een nieuwe IP. Ik ben benieuwd of er nog een beetje met de hoge hoed gewerkt kan worden. Wat ik van Sony mag verwachten weet ik eigenlijk niet, maar het wordt wat betreft The Last Guardian wel erg lachwekkend als Sony deze keer niet op zijn minst met een een releasedatum komt. Anders boycot ik die titel in de toekomst! Nou ja, tenzij de review copy op de mat valt natuurlijk.

Michiel: een beetje jaloers, witte condooms en Gears of War 4

Na drie E3’s meegemaakt te hebben in Los Angeles kan ik niet anders dan jaloers zijn op onze eindbaas Peter en bedrijfsherbalist Tom. De E3 was jaren geleden nog bijna dood en kwam eigenlijk vanaf 2009 weer als herboren op het internationale toneel. In dat jaar verbleef ik nog in een wijk downtown, waar je meer drive-by shootings dan gebouwen had. En inmiddels is Hollywood, oud en vertrouwd, dé plek voor GN@E3. En wat een vette beurs is het toch. Dit jaar lijkt er al veel ‘gelekt’ te zijn vooraf, maar dat is altijd het werk van goed georganiseerde marketingbureaus, die precies weten wat wanneer naar buiten mag. En het leuke is? Verrassingen zijn er altijd! Oké, in 2010 was voor Peter en mij de verrassing dat we op zondagavond, brak en wel in LA, in enorme witte condooms werden gehesen bij de persconferentie van Microsoft, om vervolgens Project Natal omgedoopt te zien worden tot Kinect. Een absurd gezicht. Maar tof, want het is de E3! Ook dit jaar verwacht ik weer vuurwerk. Nieuwe hardware, misschien, maar ik denk toch dat de games de shows gaan stelen. Toffe gameplay van Gears of War 4 en ik ben een blij mens, maar er is nog zoveel meer in aantocht… Ik kan niet wachten tot de persconferenties van start gaan. Het wordt tof, het wordt episch en voor een week zal Los Angeles weer even GN-blauw kleuren.

Leon: najaarsgames, Watch_Dogs 2 en Star Wars

Let op mijn woorden: de E3 2016 wordt de E3 van de 2016. Dat klinkt misschien logisch, maar in de praktijk leert vaak anders. Zo draaide de E3 van 2014 vooral om games die in 2015 en 2016 zouden verschijnen en ook vorig jaar zagen we veel games die momenteel nog in productie zijn. Bethesda heeft in 2015 echter een totaal andere aanpak gekozen en onthulde Fallout 4, een game die enkele maanden later al in de winkels lag.

Ik ben ervan overtuigd dat dit de nieuwe werkwijze in de industrie wordt. Games als Watch_Dogs en The Division werden zo lang van tevoren onthuld dat het onmogelijk was om de hype vast te houden en dat resulteerde rond de release in teleurstellingen. Mede gezien het vooralsnog rustige najaar verwacht ik dat alle grote uitgevers aankomende E3 games gaan onthullen die nog in 2016 verschijnen. Watch_Dogs 2 lijkt me een zekerheidje, maar ook de onthulling van een nieuwe Star Wars-game zou me niet verbazen. En krijgen we dit najaar eindelijk het langverwachte Beyond Good & Evil 2? Op de één of andere manier heb ik er een goed gevoel over.

Volgende week pakken andere redacteuren het stokje over. Misschien zijn er dan ook al meer zaken bekend. Tot de daadwerkelijke datum is het natuurlijk heerlijk om te speculeren. Wat zijn jouw verwachtingen van de beurs?
  1.   
    Dextry's avatar

    ben zelf ook zeer benieuwd naar wat ze gaan doen, zowiezo hopen op wat coole dingen voor call of duty, en watch_dogs 2 hoop ik eigenlijk ook wel op, mischien word watch_dogs en assassins creed later wel 1 game dat wd de moderne tijd versie is

  2.   
    Rijstekorrel's avatar

    Ik zit eigenlijk nergens op te wachten ja Tomb Raider voor de ps4, maar verder geen nieuwe games op het moment.
    Ik ben dus benieuwd wat er allemaal gaat komen 🙂

  3.   
    stan_the_manNL's avatar

    Battlefield 1, maffia 3, watch_dogs 2 zijn games waar ik heel benieuwd naar ben. Verder hoop ik dat Er een remaster van skyrim wordt aangekondigd.. zit die kans er in of kan ik dat op mn buik schrijven?

  4.   
    Tom's avatar

    Zou mer niet verbazen als Leon straks gelijk krijgt: veel vlotte releases en geen hype opspannen over de periode van twee jaar. Wat dat betreft kan Ubisoft nog aardig leren van Bethesda.

  5.   
    NuckChorris's avatar

    Kijk persoonlijk erg uit naar The Last Guardian, Horizon: Zero Dawn, Rise Of The Tomb Raider, Dead Island 2 en Mafia III. Verder ben ik super benieuwd naar alle nieuwe I.P.’s en sequals die aangekondigd gaan worden.

  6.   
    Corneliuscan's avatar

    Het gameplay debut van dishonored. Dat word denk ik mijn hoogtepunt. Verder hoop ik op meer nieuws rond ghost recon, horizon en hopelijk wat nieuwe IP’s. Ik wil niks zien van far cry of assassins creed, laten die maar eerst heel goed nadenken over hun recept. En niet die opnieuw verwarmde sokken uit de magnetron.

  7.   
    PSPfreaky's avatar

    Ik richt me volledig op Battlefield 1 en mocht Planet Coaster er ook zijn (verwacht het niet), dan ook op dat spel!

  8.   
    PlaystationNation's avatar

    Ik hoop op borderlands 3 en een nieuwe bioshock titel 😀 😀

  9.   
    PlaystationNation's avatar

    Corneliuscan schreef, "Het gameplay debut van dishonored. Dat word denk ik mijn hoogtepunt. Verder hoop ik op meer nieuws rond ghost recon, horizon en hopelijk wat nieuwe IP’s. Ik wil niks zien van far cry of assassins creed, laten die maar eerst heel goed nadenken over hun recept. En niet die opnieuw verwarmde sokken uit de magnetron."

    helemaal mee eens, ubisoft mag ik een keer wat langer na denken over hun games 😉