Miitomo

Een jaar geleden verraste Nintendo vriend en vijand met de aankondiging dat ze apps zouden gaan ontwikkelen. Voor een bedrijf dat zeer eenkennig is met betrekking tot eigen titels, is het meer dan een simpele uitbreiding van het portfolio. Het is een principieel afscheid van exclusiviteit van Nintendo-titels op Nintendo-platforms. Natuurlijk gaan we geen volledige Zelda-games op de mobiele telefoons krijgen of uitbreidingen zien op andere consoles, maar ze hebben wel degelijk een stap gezet. Bekijk de hype rond de gelekte beelden van Pokémon GO en je kunt je voorstellen dat de applicaties van Nintendo en zijn partners ze geen windeieren zullen leggen. Met Miitomo komt Nintendo met zijn allereerste eigen app. De applicatie is het beste te beschrijven als een sociaal netwerk met Mii’s. De hype rond de game was vooral afgelopen weekend enorm en Twitter overspoelde met de raarste vragen en antwoorden van spelers. Is de hype rond Miitomo terecht?

Het doel

Wat is eigenlijk het doel van Miitomo? De simpelste omschrijving is het spelen van vraag-en-antwoord spelletjes. De app stelt jou verschillende vragen en jij dient er antwoord op te geven. Deze antwoorden kunnen ook worden gezien door jouw vrienden binnen Miitomo. Zij kunnen vervolgens reageren op dat antwoord. De app vraagt mijn Mii (GamersNET) naar mijn favoriete eten en ik geef als antwoord: De GamersNET Kroket. Vervolgens kunnen andere mensen het daar mee eens zijn of andere meningen geven. Je kunt je voorstellen dat er zeer grappige antwoorden gegeven worden bij de vraag: “wat doe je om te ontspannen?”

Geef veel antwoorden en voeg veel vrienden toe (via Twitter, Facebook, de app of letterlijk bij je in de buurt) en je krijgt Miitomo-munten, gametickets en snoepjes. Met munten kun je nieuwe kleding kopen, want naast de vragen en antwoorden is het uiterlijk van je Mii natuurlijk het belangrijkst. Iedereen die ooit op een Wii, Wii U of (3)DS heeft gespeeld weet exact hoe zo’n Mii eruitziet. Je komt dan ook de raarste creaties tegen, met kattenpakjes, rokjes, toffe hoodies en het uiterlijk van bekende mensen. Zo is een niet nader te noemen GamersNET-Vriend Jozef Stalin en draagt onze eSports-man Marcel “Coppersan” niet veel meer dan een strik en een zonnebril. Ook is de stem van je Mii aan te passen, wat hilarisch is, want alles wat je typt wordt uitgesproken door je Mii.

Stijlvol voor de dag

Nieuwe kleding is belangrijk voor de game en natuurlijk zijn bepaalde kledingstukken slechts beperkt beschikbaar. Zo kun je nu een Mario-pet scoren en dat is iets wat voor Nintendo-fans natuurlijk onweerstaanbaar is. Je dient daarvoor bepaalde missies te doen, beantwoord zoveel vragen, voeg zoveel vrienden toe of speel de minigame een x aantal keer. Hiervoor heb je overigens weer gametickets of in-game Miitomo Coins nodig. Hier zit natuurlijk ook het verdienmodel voor de game, want hoewel alle munten in de game te verkrijgen zijn, kun je alle processen versnellen door echt geld te spenderen. Ouders! Ontkoppel dus die creditcard nu! Prijzen variëren van 0,99 euro voor 1.000 munten tot 105.000 munten voor 74,99 euro en alles er tussenin.

Wat wel vreselijk irritant is, is het laadscherm, dat iedere keer te zien is, ook als je de app niet afsluit (iPhone). Je bent lekker Miitomo aan het spelen, je krijgt een appje en geeft daar snel even antwoord op en vervolgens moet Miitomo opnieuw laden bij terugkomst.

Conclusie

Het is knap dat Nintendo met zijn eerste app direct een hype weet te creëren. Hoewel ik die hype niet helemaal terecht vind, is de app wel vermakelijk. Vooral het vergelijken van antwoorden van jou en je vrienden is tof. Natuurlijk is ook het unlocken van verschillende kleding zeer verslavend en is het geven van harde en vieze antwoorden altijd lachen. Toch vraag ik me wel af hoe lang het leuk blijft, zeker omdat de laadtijden van de app vreselijk irritant zijn. Een social media-app moet gewoon snel tussendoor geladen kunnen worden, zonder verlies van tijd. Dat is nog niet het geval. Toch zal Nintendo zich waarschijnlijk verbazen over de hoeveelheid geld die ze gaan verdienen met de app. Want veel meer mensen geven geld uit aan dit soort apps dan we willen toegeven.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Hilarische antwoorden van vrienden
 • Verslavend

Wat is NOT

 • Laadtijden

7

 1.   
  nielsiebro's avatar

  In het begin is het wel even leuk maar de app heeft gewoon niet zo veel te bieden dus begint het heel saai te worden

 2.   
  Eon's avatar

  De app kwam volgens mij gelijk binnen op #1, gelijk even gekeken en de app eens lekker uitgeprobeerd. Kan helaas niet anders concluderen dat het mij best tegenviel. De resolutie lijkt niet erg geschikt voor hogere resoluties en de Mii begon op een gegeven moment simpelweg vervelend te worden, dat kan misschien zijn omdat die wat op mij lijkt 😉

  App is inmiddels weer verwijdert.

 3.   
  emilius23's avatar

  ik vind het vooral jammer dat er nog geen chat functie in zit (daardoor moet je nog steeds facebook gebruiken) en dat je het makkelijkst mensen kunt toevoegen via Facebook. Kortom, je kunt geen Miitomo zonder Facebook te gebruiken