AVerMedia Live Gamer Extreme

In dit online era kan iedereen zien hoe succesvol sommige gamende YouTubers en Twitch-streamers wel niet zijn. Met een beetje over het beeld van een spel heen babbelen, harken ze duizenden euro’s binnen. Geen wonder dan ook dat tegenwoordig meer en meer gamers een poging wagen om zelf ook een populaire online fenomeen te worden. Niet echt iets wat je halsoverkop moet willen realiseren, vooral niet als het de aankoop van een bijbehorende set-up betreft. Toch lijkt het gros van dit geïnspireerde volk vrijwel meteen op de wat prijzigere producten van Elgato te duiken als het aankomt op een ‘capture card’. De professioneels settelen ervoor en dus haken ook veel beginners in. Maar als je even wat afspeurt, blijken er tal van alternatieven te zijn. Goedkopere, vooral. Zo ook AVerMedia’s nieuwe vlaggenschip, de Live Gamer Extreme…

Waarom een capture card?

Voor de gamer die nog onbekend is met het fenomeen van de zogenaamde capture card, verhelder ik graag even wat zo een dergelijke doosje nu eigenlijk doet. In principe is het hoofddoel van een capture card immer het doorsturen van alle beelden op je console naar je pc of laptop. Deze beelden kunnen als losse bestanden opgenomen worden, maar in veel gevallen ook meteen ingezet worden op livestreams op bijvoorbeeld een streamingdienst als Twitch. De ene kaart richt zich net iets meer op het opname-aspect, de ander juist meer op het zo snel mogelijk uitzenden op het internet. In de tussentijd wordt ook de video-invoer van je console weer teruggeleid naar je televisie of monitor, zodat je zonder enige vertraging door kan blijven gamen.

AVerMedia zit wat dat betreft al lang in het vak. Voorheen maakte het vooral interne computercomponenten voor bedrijven met veel videodiensten, maar over de jaren heen zagen ook zij een toename in de populariteit van opnamekaarten voor gamers. Zo getuigt ook de uitgebreide ’GamerZone’ pagina op de website van de fabrikant, waar je als consument overladen wordt met een groot aantal verschillende producten voor de opnames van je game-prestaties. Misschien zijn het er wel iets te veel, in ieder geval voor de leek.

Vlaggenschip op veel fronten

Daarom komt AVerMedia ook op de proppen met een nieuw model, wat eigenlijk meteen het paradepaardje moet voorstellen. De Live Gamer Extreme (LGX) is dat vlaggenschip. De beste kwaliteit en de grootste toegankelijkheid, tegenover ook een van de wat hogere bedragen. Voor pak hem beet 149 euro scoor je dit model en dat is alsnog een aantal tientjes goedkoper dan de Elgato HD60 (richtprijs 179 euro), die toch een grotere naamsbekendheid en populariteit kent op bijvoorbeeld YouTube of Twitch. En dat is opmerkelijk, aangezien AVerMedia’s Live Gamer Extreme de populaire concurrent op veel fronten weet af te troeven.

De LGX’ grootste pre is de ondersteuning van USB 3.0, waar juist veel oudere modellen en concurrenten nog gebruikmaken van USB 2.0. Deze vooruitgang zorgt ervoor dat de kaart kwalitatief betere bestanden sneller door kan spelen naar de pc of laptop in je set-up. Ga er maar niet van uit dat de beelden één-op-één overgezet worden, maar in veel gevallen verschilt het niet veel. Waar de beelden van een Elgato HD60 vaak anderhalve seconde op zich laten wachten, doet de LGX het in circa 100 milliseconden (op 720p, 60 frames per seconde). Net niet genoeg om je console-game te spelen vanaf je pc, maar vergelijk het met een vertraging die de gemiddelde webcam heeft: niet bar veel.

En sowieso mag de kwaliteit van het doorgestuurde beeld er zeker wezen. De Live Gamer Extreme ondersteunt wat momenteel toch de piek is van game-opname op consoles: een volle 1080p-resolutie op 60 frames per seconde. Weliswaar waren sommige concurrerende merken eerder bij dit mijlpaal aangekomen, maar de LGX maakt het goed door (middels de USB 3.0) ook een hogere bitrate te ondersteunen, voor minder kwaliteitsverlies. Zo ondersteunt Elgato’s ‘volksfavoriet’ HD60 tot 40 mb per seconde, maar walst AVerMedia daar nu overheen met een 60 mb/s bitrate. En dat alles wordt opgenomen in standaard MP4-formaat (H.264 + AAC codec), wat doorgaans toch handig is met het verder bewerken of uploaden van de gameplay.

Verbeterde software, verbrede ondersteuning

Qua software en ondersteuning weet AVerMedia inmiddels ook wel van wanten. Het bijgeleverde stuurprogramma, RECentral 2, is een directe en exclusieve verbetering op de voorganger. Het eerste RECentral werkte weliswaar ook naar behoren, maar zag er nog wat onoverzichtelijk en kitscherig uit. Deze nieuwe software oogt allereerst strakker, maar is ook nog eens uitgebreider en sneller in de bediening. Mocht je zelf bijvoorbeeld niet over een los streaming- of bewerkingsprogramma beschikken, dan kun je dat gat tot een zekere hoogte vullen met RECentral 2. Zo kun je al meteen je webcam en microfoon in je opnames plakken of streamen met zelfgemaakte scènes en lay-outs.


Mocht de software je trouwens niet helemaal liggen of heb je liever een ander streamprogramma onder de knoppen, dan functioneert de LGX daarin net zo goed. In de doos wordt sowieso al een abonnement van drie maanden op XSplit geleverd, waarmee wij van GamersNET al een aantal keren succesvol live gingen. Maar ook andere bekende en vertrouwde software, zoals het gratis alternatief OBS, ondersteunen de Live Gamer Extreme. Zelfs iets wat zichzelf ‘PotPlayer’ noemt. Nooit van gehoord, maar klinkt niche-gericht en ik persoonlijk voel me aangesproken.

Wel jammerlijk is dat de software en de opnames niet gestart kunnen worden met een eigen knop op de LGX. Natuurlijk ben je vrij eigen sneltoetsen daarvoor in te programmeren, maar een fijn knopje óp de kaart zelf was misschien fijn geweest. AVerMedia deed dit eerder al met andere capture cards en eigenlijk is het ook een toegankelijke functie om ernaast te hebben. Zo start en stop je snel opnames zonder moeilijk gepiel op je computer. Van een echte afknapper kunnen we niet spreken, maar een losse knop had een leuk extraatje kunnen zijn.

Tegemoetkomingen in budget én stijl

Voor de gamer met een minimalistische set-up biedt de LGX sowieso nog een aantal tegemoetkomingen. Voorop de kaart zijn namelijk audio-ingangen te vinden, een tweetal 3.5mm jacks. Deze geven de gamer de mogelijkheid om te streamen of gameplay op te nemen wat direct voorzien wordt van commentaar of een muziekje. Dit is uiteraard ook te realiseren met legio andere software, maar de optie biedt mogelijk uitkomst voor de gamer die niet moeilijk wil doen met verschillende audio-pijpleidingen. Sluit je iPod aan voor een muziekje of blèr over je game heen: het kan direct via de kaart worden opgenomen. Dat bespaart wellicht tijd, moeite en de zoektocht naar alternatieve software. Op deze manier regel je het allemaal in één keer vanuit RECentral 2.

Last but not least doet AVerMedia met de Live Gamer Extreme ook een poging om het vehikel iets meer af te stemmen op de gamer. Het doosje is wat groter dan menig concurrerend model, maar bevat wel een uitwisselbaar voorpaneeltje. Door zelf designs te printen, kun je het bakje bijtijds voorzien van een nieuw jasje. Aan de hand van de meegeleverde Cover Creator-software, zorg je ervoor dat je altijd weet hoe je print achter het glaspaneel komt te liggen. Sowieso is dit een feature die ik persoonlijk graag terug zou zien in meerdere capture cards. Uiteindelijk staat zo’n product toch wel ergens te pronken op je bureaublad, geef ons dan ook de mogelijkheid om hem enigszins te voorzien van een eigen stijltje. Customization is key, of niet dan?

Conclusie

Eigenlijk zou je AVerMedia een grotere naamsbekendheid gunnen. De fabrikant biedt meer keuze dan vele concurrenten en met de Live Gamer Extreme bewijzen ze ook nog eens beter, sneller en goedkoper te zijn dan menig andere (externe) opnamekaart voor games. De software heeft flinken sprongen gemaakt, er wordt rekening gehouden met de budgettaire gamer en het ding laat zich ook nog eens voorzien van een eigen stijltje. Toegegeven, dat laatste hoeft niet altijd een heel sterk selling point te zijn, maar alsnog troeft de LGX zijn grote concurrent, Elgato’s HD60, op meerdere fronten af. Is het aanbod te groot voor de gemiddelde consument? Vinden mensen de naam ‘AVerMedia’ niet sexy genoeg? Ik begrijp nog niet volledig waarom iedereen zo stellig vast blijft houden aan een opnamekaart die nu het onderspit delft. Voor de nieuwe generatie YouTubers en Twitch Broadcasters raad ik wel aan om de Live Gamer Extreme op zijn minst een kans te gunnen. Naar mijn idee is dit toch de superieure capture card van dit moment.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren