Kingston HyperX Cloud II

De HyperX Cloud II van Kingston kwam aan bod in de GamersNET Gear van 2 februari. Een geschreven review biedt echter meer woorden dan beelden en aan mij is het de eer om het geluid in tekst weer te geven. Al veel is gezegd over het uiterlijk van onze versie van de Cloud II, maar in een huis dat onder andere bewoond wordt door twee kleine meiden, viel de wit met roze uitvoering van de headset in zeer goede aarde. Inmiddels ben ik zelf gehecht geraakt aan het apparaat en wil eigenlijk niet meer met ze delen.

Geen Voice Kids

De kleur is natuurlijk geen argument in deze review, want de Cloud II is gewoon in mannelijke kleurstellingen te krijgen. Het gaat om de prestaties en deze zijn goed, daar hoef ik niet omheen te draaien. Het begint al met de doos, die een luxe uitstraling heeft en vanbinnen voorzien is van een duurzaam schuim, waarin de headset rust. Inbegrepen zijn een soort reistasje en belangrijker, een losse microfoon, die voor het gebruik heel simpel in de headset geplugd kan worden en na gebruik weer opgeborgen kan worden. In mijn geval was opbergen het meest raadzaam omdat mijn jongste dochter de microfoon graag gebruikt als microfoon tijdens een fictieve zangwedstrijd in de huiskamer. Volume heeft ze zeker, maar de Voice Kids gaat ze niet halen. Gelukkig fungeert de Cloud II nu ook als middel om haar even tot zichzelf te laten komen.

Voor alle hoofden

De headset is natuurlijk verstelbaar en dat maakt hem geschikt voor alle hoofden, of dat nu een kind van vijf is of een volwassen gamer. Opvallend is de rek die de hoofdband heeft en zelfs met het gebruik van kracht had ik bij het buigen en draaien niet het gevoel dat ik het risico liep de headset te beschadigen. Tegen deze relatief lage prijs is het daarbij noemenswaardig hoe netjes de Cloud II is afgewerkt, met gestikte randen aan de hoofdband als luxe detail. De oorschelpen passen naadloos over de oren en naast het uitsluiten van omgevingsgeluid, is het voordeel dat de omgeving ook geen last heeft van jouw geluid. Zonder schaamte kun je harde muziek luisteren zonder dat medebewoners daar last van hebben. De Coud II is ook geschikt voor mobiele telefoons en handhelds, waarbij het nadeel is dat de flexibele pasvorm om je nek niet zo lekker zit. In mijn geval kon ik de headset in ieder geval niet prettig om mijn nek dragen en dat punt maakt het niet uitnodigend om de Cloud II onderweg te gebruiken.

Met de druk op het hoofd zit het ook wel goed. Wat mij betreft in ieder geval wel, want ook in bed, waar ik de Cloud II op mijn kussen probeerde, ging het prima. Zonder problemen kon ik op mijn rug liggen en muziek luisteren. Ik ervoer daarbij geen pijntjes of hoofdpijn en het was zelfs mijn vrouw die de headset van mijn hoofd moest verwijderen toen ik in slaap was gevallen. Ook bij het gamen bleek de Cloud II geen enkel probleem op te leveren, zelfs niet na een flink aantal uren onafgebroken gamen. Het als een veter gevlochten snoer zorgt er naast stevigheid ook voor dat er geen bijgeluiden ontstaan als je het snoer aanraakt. Daarbij is het snoer niet knoopgevoelig en eenvoudig uit te trekken.

Niet specifiek voor console-gamers

De kracht zit in het warme geluid, met veel heldere tonen en totaal geen ruis. De bassen zijn niet overdreven aanwezig en liggen op een lekker niveau. Voor sommigen zal een ‘vette bas’ wellicht een eis zijn, maar dan is de Cloud II niet de eerste keuze. Wat betreft de midden en de hoge tonen komt het geluid goed uit de verf en de kleinste geluiden zijn waar te nemen. Belangrijk daarbij is dat het gehoor prettig blijft. Via een USB-geluidskaart met afstandsbediening is de unieke feature van de Cloud II zelfs nog te gebruiken; de virtuele 7.1 sound. Zoals Tom al opmerkte in zijn bespreking, is dit een kwestie van smaak en beleving. Bij het gebruik van deze optie ervoer ik de meerwaarde niet. Het geluid werd helderder, maar in de praktijk had ik niet de indruk dat ik daadwerkelijk een beter ruimtelijk gehoor ervoer en wat dat betreft lijkt het virtuele 7.1-verhaal vooral toch marketing. Het is zeker niet slecht, maar ik schakelde steeds weer snel terug naar het reguliere geluid en kan de Cloud II dus niet specifiek om dit paradepaardje aanbevelen. Jammer is het alsnog dat de afstandsbediening met de 7.1 optie alleen te gebruiken is op de PC. De feature is voor console-gamers dus niet relevant.

De microfoon is een prima verlengstuk van de headset en uitermate geschikt voor online gamen. Het geluid is helder en voor anderen goed te verstaan. Als de microfoon niet wordt gebruikt, is het mogelijk om de ingang subtiel af te sluiten, waarbij het wel opletten is dat het sluitstukje niet verdwijnt. Dit is in mijn huis met drie kinderen wat meer aan de orde, maar natuurlijk niet iets om Kingston aan te rekenen.

Conclusie

De HyperX Cloud II is een zeer betaalbare en duurzame headset die ik zeer aanraad voor iedereen met een beperkt(er) budget die op zoek is naar nieuw geluid. De 7.1 toevoeging is er niet een om erg warm voor te lopen, maar dit hangt af van persoonlijke voorkeur. Mocht je puur een console-gamer zijn, of deze headset willen gebruiken voor andere media apparaten, weet dan dat de 7.1 überhaupt niet te gebruiken is. Met al het bovenstaande in het achterhoofd is de Cloud II echter een regelrechte topper te noemen, ongeacht het platform waarvoor je een headset gebruikt.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Zeer duurzaam
  • Prima geluid
  • Prijs/kwaliteit
  • Uitstekende geluidsisolatie
  • Draagcomfort

Wat is NOT

  • 7.1 voegt niet veel toe
  • Alleen volledig op de PC
  • Niet prettig om je nek

9

Meer HyperX

  1.   
    Sa.'s avatar

    Helemaal eens met de review! Heerlijke headset, beetje jammer dat de (in mijn geval) Xbox One nog geen 7.1 ondersteund, maar het is inderdaad allemaal software. Je merkt er niet heel erg veel van, zeker niet tijdens het gamen. Daarnaast zit de headset inderdaad niet super prettig om je nek. Dit is echter totaal geen probleem als je de headset gebruikt waarvoor hij gamaakt, gamen. Je kunt echt merken dat dit een headset is voor gaming en gaming alleen, niet om mee te nemen naar buiten. De bouw van de headset zou dit prima aankunnen, en er zit ook een opbergtasje bij. Het is echter een zeer forse headset en hij sluit zeer goed af, niet heel handig in het verkeer. Hij produceert heerlijk geluid bij het gamen. Daarnaast kan je jezelf terughoren als de mic is aangesloten. Zo overschreeuw je niet jezelf. Het enige échte minpuntje van deze headset, zijn de in-line controls. Deze bevinden zich vanaf het USB gedeelte. Dat betekent dat je geen in-line controls hebt als je de headset aansluit via de 3.1 mm jack. Je kunt op de Xbox One via het snelle menu zeer gemakkelijk de headset muten en het volume aanpassen. Het blijft echter wel feit dat dit dus gaat via het menu, misschien niet altijd handig tijdens fast paced online schooters. De oplossing hiervoor is een stereo-adapter of chatpad kopen voor de Xbox One. De stereo-adapter en chatpad hebben namelijk wel fysieke mute knoppen. Kortom, heerlijke headset voor gaming, waar je wellicht een chatpadje bij moet halen. 😆

  2.   
    Noice!'s avatar

    Niet prettig om je nek…. Zouden ze het daarom geen ‘neckset’ noemen? 😉

  3.   
    Felis_Rufus's avatar

    Ikan’t nie gelove schatje schreef, "Niet prettig om je nek…. Zouden ze het daarom geen ‘neckset’ noemen? 😉 "

    Je weet best wat ik bedoel 😛