Hitman – Episode 1: Parijs

Hitman, Agent 47, de kale knikker, Mr. Barcode, Daniël die voor Hipster Hitman uitkomt, het is de terugkeer van de Silent Assassin in een nieuw jasje. De serie gaat episodic en dat betekent dat Hitman gedurende 2016 in twee seizoenen en zeven episodes verschijnt. Helemaal nieuw is het natuurlijk niet, want onder andere de games van Telltale worden al een aantal jaar op die manier op de markt gebracht. Maar, werkt het voor een ‘AAA’-titel als Hitman? Want Episode 1: Intro Pack in Parijs biedt wellicht te weinig content, al staat onze koele moordenaar wel als een huis.

Enter A World Of Assassination

Dit is de slogan van Hitman versie 2016 en ze voegen daad bij woord, want de zeven episodes die de uiteindelijke game zal gaan vormen – met als rode draad een mysterieus verhaal – spelen zich wereldwijd af. Zo bevind je je voor de eerste missie in Parijs, waar ik recentelijk voor een perstrip ook was, om daarnaast al Episode 2 te spelen en een glimp op te vangen van Episode 3. We gaan respectievelijk naar Sapienza, het zonnige Italië, en Marrakech, een oude stad met een luxe Zweedse ambassade. Meer mag ik er niet over zeggen, maar dat Hitman gedurende het jaar potentie en diversiteit biedt is al wel duidelijk. Echter, Episode 1 is het Intro Pack die je voor vijftien euro aanschaft met als beloning twee tutorial levels en de hoofdmissie in Parijs.

Deze twee tutorials voelen ietwat beklemmend, hoewel het een goed begin is om Hitman te leren kennen. De basis wordt opgediend en door middel van challenges, dertien in de eerste tutorial en iets meer in de tweede, kun je de trucjes van het geruisloos moorden eigen maken, maar het maakt ook je zoekwerk beter en tactischer. Sommige challenges zijn vrij simpel te behalen, echter, zoals het een echte Hitman betaamt wordt het uitdagend genoeg gemaakt. Zeker als je naar Parijs vertrekt. De enorme locatie bevat het paleis waar een modeshow wordt gehouden alsook een veiling en een feest, en tevens omgevingen als een parkeerplaats, een kelder, een helikopterplatform en de tuinen van het paleis. Dit vertrek laat je nog wel eens dolen waardoor je voortdurend verdwaalt. Het maakt dat Hitman je legio mogelijkheden schenkt om jouw doelwitten uit te schakelen.

In Parijs krijg je twee doelwitten en afhankelijk van welke instellingen je aan hebt staan, krijg je hints en tips, of zul je het volledig zelf uit moeten pluizen. Mijn recente stream van Hitman zorgde voor reacties als: “Hoor Daniël denken.” En dat is het prachtige, je zit continu te bedenken waar de doelwitten zich bevinden, welke route ze lopen, of ze veranderend gedrag vertonen, op welk moment ze te vermoorden zijn en op welke mogelijkheden. Na diverse keren zijn de patronen wel hetzelfde en is de AI niet altijd even snugger, maar hé, het paleis is zeer goed gevuld met mensen. Daarnaast is de tactiek om ongezien paleis medewerkers, guards, stylisten of een crewlid bewusteloos te wurgen en zijn kleding aan te trekken als vermomming. Zodoende kun je als stylist door de coulisse wandelen, waar dat met je tuxedo niet lukt. Echter, als stylist mag je bijvoorbeeld weer niet langs bepaalde guards, en is het raar om als crewlid door de keuken te lopen. Je bent voortdurend aan het peilen met welke vermomming je waar mag komen, wie van de leiding je zelfs als bewaker verdacht vindt en hoe je verdomme langs al die machinegeweren komt.

Parijs paleis

Na meerdere speelsessies, pogingen zo weinig mogelijk moorden te plegen – waar lange laadtijden een knelpunt zijn – en zo snel je kunt en op een zo originele manier Parijs weer te verlaten, is te merken dat ontwikkelaar IO Interactive veel heeft geleerd. Weinig cheesy te zien uit Hitman: Absolution, maar een strakke presentatie, flinke kwaliteit in de cutscenes en het verband tussen eerdere assassinations en deze in Parijs. Het vlechtwerk in deze Hitman is aan en dat vele werk zien we terug in de eerste episode. Het complexe bolwerk van het paleis zorgt dat je na tig speelsessies nog steeds nieuwe kamers, ruimtes, items en wapens vindt. Het is mogelijk gesprekken af te luisteren, je te blenden als een ober en op die manier informatie te verschaffen over een doelwit. Wat zijn de wensen en behoeften van je target, wat beweegt ze en wat halen ze uit? Vergiftig je ze, laat je het lijken op een ongeluk door als technicus een box te laten vallen, wurg je ze met een draad terwijl je net daarvoor een bewaker met je silencer hebt gedood of ga je grof rammen met een hamer? Ik verklap niet teveel, al lijken de mogelijkheden eindeloos en zijn de geluidstechnische elementen hierin zeer verfijnd. Hitman is continu analyseren en daar komt dat hardop denken steeds weer in terug.

Kalend begin

Een kleine sprong in de lucht als je opeens vergif vindt, of intel, of camerabeelden kunt wissen waar je als stylist iets hebt uitgevroten, of zelfs een vermomming overneemt waarmee je vrijwel overal vrijuit kunt lopen. En ze noemen je zelfs bij naam! Dit zijn uitvindingen die je echt niet allemaal in de eerste ronde tegenkomt. Dat maakt het mechaniek zo subliem. Het is misschien af en toe een flink doolhof, al voelt Parijs na meerdere keren nog steeds verfrissend. Zeker als je iedere speelsessie je gear, kleding en begin locatie kunt kiezen. Dit creëert uiteraard variëteit. Echter, ook al steekt Episode 1 excellent in elkaar, de content blijft karig. Zeker als je na een derde sessie binnen het uur redelijk tevreden het paleis uitwandelt, ga je analyseren hoe lang één missie van deze episodische Hitman interessant blijft. Uitgelichte contracten, die spelers online met behoorlijke vrijheid kunnen creëren, zijn een verlenging van de gameplay en geven je opnieuw inzicht in het moorden in Parijs. Maar, het blijft Parijs, de omgeving verandert niet. Ook IO Interactive komt binnenkort met elusive targets, doelwitten in dit gebied die je binnen 48 uur moet zien om te leggen. Tevens geven de meer dan tachtig challenges je genoeg om alles uit te pluizen in de game.

Conclusie

Dat gezegd hebbende blijft er toch een dubbel gevoel achter. Ja, Hitman heeft een voortreffelijke comeback, met een prima visueel aspect door vele NPC’s te plaatsen en kleine details als bloedspetters na een grove moord te implementeren, geloofwaardige voice-overs en prachtig vormgegeven cutscenes, met als kanttekening vrij lange laadtijden. De sfeer is om te snijden, Agent 47 is soepeler dan ooit en je kunt het zo grimmig maken als je zelf wilt. Het smaakt naar meer en echte Hitman-fans smullen absoluut en wel van deze eerste episode. Voor de wat meer twijfelende gamer is de content wellicht wat karig en is het afwachten wat de ontwikkelaar nog met Parijs kan. Gelukkig heb ik Episode 2 en 3 respectievelijk gespeeld en gezien en kan ik stellen dat er genoeg potentie in zit om te kunnen blijven boeien. In 2017 verschijnen alle episodes gebundeld op schijf en dit zal het andere deel van de gamers overtuigen om met onze kale killer aan de slag te gaan. De rode draad in het verhaal van Hitman mag nog wel beter tot zijn recht komen, want een climax kent het einde van Parijs niet. Hopelijk komt dit op gang in de volgende episodes, aangezien Agent 47 in een tuffende stoomtrein die overal stopt natuurlijk niet volledig tot zijn recht komt.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • IJzersterke gameplay in een complexe omgeving
 • Legio mogelijkheden om te moorden
 • Sublieme sfeer
 • Goede uitdaging

Wat is NOT

 • Snakt naar meer door karige content
 • Lange laadtijden

8

 1.   
  DoeMaarWat's avatar

  Vooral de details in gameplay spreken mij aan, heb nog nooit een hitman gespeelt 😉

 2.   
  kiesmaarwa's avatar

  Ik heb volgens mij de discussie rondom de periodieke content van deze game gemist, maar €15 voor 1 missie? Dan mag ik toch hopen dat de ‘season pass’ gewoon €60-70 is? Maar op zich wel slim om zo’n game in episodes uit te brengen. Ik ben veel meer geneigd om missies te herspelen als ik maar 1 missie tegelijk kan doen.
  Heeft deze Hitman eigenlijk nog iets te maken met de vorige Hitmans? Anders moet ik die collectie weer eens afstoffen..

 3.   
  janjan1717's avatar

  Komt er eigenlijk meer aparte dlc, zoals skins enzo?

 4.   
  Thomsnov's avatar

  Het is ook wel een echt geperfectioneerde game want je hebt zoveel mogelijkheden om iemand te killen dat is echt geniaal.

 5.   
  GamerJaime's avatar

  Ik vind het supertof dat ze met deze game weer terug gaan naar wat Blood money en Silent Assassin zo tof maakte. Die games hadden wel een verhaal maar het ging mij daar vooral om al die creatieve mogelijkheden hoe je je target om kon leggen. Bij die laatste vond ik het verhaal teveel aanwezig en ook niet zo heel best. Dus ja deze review bevestigd wat ik hoopte dat je eindigt met een gevoel van ik wil meer! Daarom wacht ik totdat ik alles achter elkaar kan spelen.

 6.   
  Thomsnov's avatar

  Deze game doet zeker niet onder voor Assasins Greed. Het Assasin element in deze game is gewoon zo goed. Ik baal er wel van dat het een episodische game is.

 7.   
  Stubborn's avatar

  Ziet erg goed uit, behalve de laadtijden, soms is het echt dramatisch met de laadtijden, hopelijk wordt het niet zo lang.

 8.   
  Downzilla's avatar

  Dus niemand hier vindt het erg dat je 24/7 online moet zijn voor een single player game? wtf.

 9.   
  King Bowser's avatar

  Doen ze even hoor.

 10.   
  Callofdeepak's avatar

  Ziet er zo vet uit hopelijk WIN IK DE COLLECTOR’S EDITION :} lekker mensen silent shotten hit me up

 11.   
  Kyl1an's avatar

  Dat klinkt toch echt wel heel nice! 🙂

 12.   
  Bram_M99's avatar

  (null)

 13.   
  Bram_M99's avatar

  Wow een8? Had lager verwacht. De game lijkt mij leuk, maar voor €15 veel te kort… De beta beviel mij wel erg goed dus misschien dat ik ‘m nog oppak.

 14.   
  Moodey's avatar

  Vind zelf de episodische aanpak niet passend bij Hitman en slechts ergerlijk, ookal is de game vaak fucking awesome. Ben niet een geduldig persoon 🙂

 15.   
  Kamelot2's avatar

  Mooie cijfer ben erg benieuwd! Lijkt mij zeker weer een toffe game!

 16.   
  Puddingboom's avatar

  mooie review,
  Binnenkort maar even mijn gpu upgraden want mijn kaart is een klein beetje heel oud en kan zulke prachtige games niet aan. Hopen dat in die tijd hun de gameservers fixen want die blijken redelijk veel problemen te hebben 🙄

 17.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Dus met andere woorden, dit is een waardige reboot. En dit is pas de eerste lvl. 😮

 18.   
  sksk55's avatar

  misschien toch maar ff halen dan

 19.   
  nielsiebro's avatar

  is het het waard om eerst 12 euro er aan uit te geven?

 20.   
  GrijzeVos's avatar

  Wow, Hitman heeft echt veel reacties, vraag me af waarom.

 21.   
  NuckChorris's avatar

  Leuke review. Kijk erg uit naar de nieuwe Hitman. Alleen vind ik het jammer dat de game in delen word gereleased. Als ik game koop doe ik dat pas als alle episodische content gereleased is.

 22.   
  DJaan's avatar

  Geweldig komiek artikel, zeker een aanradertje als je de vorige Hitman Games hebt gespeeld. (Hopen dat ik hem dan kan winnen.)

 23.   
  _xNickelson's avatar

  Kijk er erg naar uit! Ben gestart met absolution vond ik een supervette game

 24.   
  sander123456789's avatar

  Als alle delen zo goed zijn als het eerste, dan is het de 59 euro meer dan waard

 25.   
  zowilco's avatar

  goeie review

 26.   
  explorernl's avatar

  Oke

 27.   
  Zobaba's avatar

  Irritanter vond ik soms de bij vlagen rare AI. Parijs is gevuld met NPC’s en die hebben (de één meer dan de ander) allemaal hun eigen verhaal en routines. Soms maken ze rare bokkesprongen, vinden ze je verdachte dingen doen zonder dat je daadwerkelijk iets gek doet, of zien mensen acties van je die ze eigenlijk niet hadden kunnen zien. Op dat soort, gelukkig spaarzame momenten,

 28.   
  gk_douwe's avatar

  ik doe mee met de xbox giveaway

 29.   
  madda's avatar

  Die laadtijden worden tegen woordig ook steeds langer bij elke game, moet toch iets aan te doen zijn.

 30.   
  Hitman047's avatar

  Prima game tot nu toe. Mijn eerste indruk is dat dit dé opvolger van Blood Money is waar ik al die jaren op gewacht heb. (Met opportunities, instinct, de mini map, e.d. allemaal uit dan.)

  Voor die ene level is er toch een stuk meer content dan je zou verwachten. Ben heel erg benieuwd naar de rest van het seizoen. Als de andere locaties van dezelfde kwaliteit zijn gaat dit echt een hele sterke game worden.

 31.   
  Timothiey's avatar

  lijkt mij wel een leuke game

 32.   
  Johnny1995's avatar

  goede review

 33.   
  gk_douwe's avatar

  ik wil graag de hitman collectors edition winnen ik heb nog nooit een hitman game gespeelt. nou ja eentje hitman go op de ipad. wel heb ik de films gezien

 34.   
  jorisboots's avatar

  Een 8 lijkt mij een prima cijfer

 35.   
  2001frenske's avatar

  Deze game ziet er zo vet hopelijk win ik deze game met al die extra’s. Heb laatst een PS4 gekocht heb maar een game en deze game zou ik echt willen

 36.   
  yapo's avatar

  Ziet er wel ontzettend vet uit zeg!

 37.   
  dmb97's avatar

  Ik vind het jammer dat ze de game in episodische delen doen maar ze zullen wel denken dat ze meer geld kunnen verdienen want voor de gamers doen ze het zeker niet hitman is geen game die je zo moet spelen maar ja wat kan je er aan doen een missie doen en dan maanden wachten op de volgende dat werkt frusterend ik vind dat hitman niet thuis hoort in dat episodische gedoe.

 38.   
  Master Messi's avatar

  De open beta was geweldig! Wat een duistere humor zit er soms in met zijn “ongelukken” 😆

 39.   
  _BeefCake99_'s avatar

  Ziet er uit als een kek spelletje

 40.   
  Callofdeepak's avatar

  Beta was erg leuk en ik hoop zo erg dat ik de collector’s edition win 🙂

 41.   
  Bjornmaes's avatar

  ziet er natuurlijk weer geweldig uit 🙄

 42.   
  kareltje5's avatar

  Klinkt goed en smaakt naar meer!

 43.   
  TheNerdNL's avatar

  oke

 44.   
  edootje1981's avatar

  HIT ME MAN! 😥

 45.   
  OnOwned's avatar

  Laat snel de rest van die content maar komen

 46.   
  Ellen121's avatar

  Mooi geschreven

 47.   
  Broodbeleg's avatar

  Review niet gelezen. Voor de stropdas.

 48.   
  vikvir's avatar

  Ik vind het jammer dat ze alles in episodes gaan doen heb liever gelijk een volledige game 😀

 49.   
  Dr. D3nVil's avatar

  Duidelijke review, begin wel zin te krijgen in deze game 😀

 50.   
  Serg1337's avatar

  Dit hoort ook bij de thema week neem ik aan? Mee doen 😛

 51.   
  SVDW91's avatar

  Goede review!