XCOM 2 Strategy Guide – tips en de beste classes

De strategische, turn-based actiegame XCOM 2 houdt veel pc-gamers al enige tijd van de straat. Hoewel de game in beginsel best toegankelijk is, kan het zeker voor nieuwkomers een flinke uitdaging zijn om alle opties te doorgronden. In dit artikel deel ik graag wat tips en ervaringen, waar je hopelijk ook van kunt profiteren. Wat zijn de fijnste classes? Waar moet je op letten met upgraden van je soldaten? Hoe pak je een missie het beste aan?

Een complete strategy guide is vrijwel onmogelijk, want dat zou zeker in het geval van XCOM 2 een flink boekwerk worden. Toch help ik je graag een beetje op weg, want een game als XCOM 2 verdient een miljoenenpubliek. Het is weer even geleden dat een game me volledig in zijn greep had, maar XCOM 2 krijgt het weer voor elkaar. Ga er dus lekker voor zitten en dompel je onder in deze epische strijd tussen de XCOM-divisie en de buitenaardse bezetters.

Eerder kon je op GamersNET al 11 handige tips voor beginners lezen. Wat mij betreft zijn de belangrijkste lessen uit dat overzicht het benutten van Overwatch en Concealment. Veel missies begin je ongezien (in ‘concealment’) en dat is een groot tactisch voordeel. Met tact en beleid je routes kiezen kan een groot verschil maken als je daardoor een groep aliens kan ontwijken.

Overwatch

Overwatch is een continue afweging om te maken. Het is een hele fijne optie, want zodra je team gespot is door de aliens kan een soldaat in Overwatch schieten op alles wat in zijn blikveld beweegt. Houd er echter rekening mee dat het een actie kost om een soldaat in Overwatch te zetten. Het is een veilige keuze, maar het kan soms ook handig zijn om die actie te benutten en een stuk verder door te rennen. Zeker in missies waarbij je een beperkt aantal beurten tot je beschikking hebt, is het aan te raden om slim om te gaan met het kiezen voor Overwatch.

Daarnaast zijn er nog drie zaken van belang bij Overwatch. Als eerste moet je niet vergeten dat schoten vanuit Overwatch minder nauwkeurig zijn. Het is heerlijk als je aardig wat schade kunt uitrichten vanuit Overwatch, maar het is zeker geen garantie op succes. Soms is het slimmer om in je eigen beurt actief het vuur te openen op een vijand. Al kan natuurlijk een schot met een slagingspercentage van 80 procent of meer ook gewoon missen, als je pech hebt.

Vergeet ten tweede ook niet dat Overwatch in beginsel alleen geactiveerd wordt als een tegenstander zich verplaatst. Als een tegenstander op zijn plek blijft en gaat schieten of een granaat gooit, heb je vrij weinig aan je Overwatch. Het lijkt dus heel veilig om met een groepje vanuit dekking in Overwatch af te wachten wat de tegenstander doet, maar een Muton kan alsnog zonder problemen je squad afstraffen met een krachtige granaat. De Specialist class heeft gelukkig een vaardigheid (Covering Fire) om vrij te spelen waarmee Overwatch actief wordt bij elke actie, en niet alleen bij een verplaatsing, dus dat kan zeker uitkomst bieden.

Ten slotte is het belangrijk om te weten welke class je in Overwatch zet. Overwatch activeert namelijk alleen standaard schoten. Een Grenadier kan wellicht beter een flink explosief afvuren, waardoor objecten ineens geen dekking bieden en vijanden noodgedwongen in beweging moeten komen. En als je je soldaten naar een flink hoger niveau hebt getild, krijgen ze allerlei toffe extra’s als ze in actie komen. Dan is het juist weer zonde om iemand zomaar in Overwatch te zetten. Denk er dus altijd goed bij na wanneer het echt de beste optie is.

De beste classes

En dan de hamvraag: “Wat is de beste class in XCOM 2?” De all-round Ranger? De lompe Grenadier? De Sharpshooter als gevaarlijke sluipschutter? De technisch vaardige Specialist? Of de vrij te spelen class Psi Operative? Hoewel het deels persoonlijk is en sterk samenhangt met je favoriete speelstijl, is het wat mij betreft een fotofinish is tussen de Sharpshooter en de Grenadier. Een afweging tussen tactiek en grof geweld. Met een Grenadier kan je perfect armor aan flarden schieten en cover vernietigen, om vervolgens met je andere soldaten de boel echt af te maken. Dankzij vrij te spelen vaardigheden als Shredder (verwoest armor), Demolition (verwoest cover) en Salvo (na het schieten mag je nog een extra actie doen) is de Grenadier de ideale ondersteuning binnen je team.

Toch is de Sharpshooter mijn favoriet. Een dodelijk geweer voor de lange afstand en een behoorlijk nauwkeurig pistool voor het geval je onverhoopt wat dichter op de actie zit. Bij het upgraden van je Sharpshooter kan je kiezen voor een echte ‘Sniper’ of de pistool-fanaat ‘Gunslinger’. Hoewel de Sniper met één schot veel schade kan uitrichten, zit er ook heel veel dodelijke kracht verborgen in de ontwikkeling van je Sharpshooter als echte Gunslinger. Dankzij de upgrade Lightning Hands kan je met je pistool schieten zonder dat het je een actie kost. Tel daarbij op dat je ook Faceoff (schiet in één actie met je pistool op alle vijanden in je blikveld) en Fan Fire (schiet in één actie met je pistool drie keer op dezelfde tegenstander) kunt vrijspelen en je hebt een dijk van een soldaat in je team.

De Specialist is, nog meer dan de Grenadier, ondersteunend van nature. Met je vliegende compagnon, de GREMLIN, kan je hacken, vijanden aanvallen of je teamgenoten beschermen en healen. Het kan allemaal heel handig zijn, net zoals de eerder al genoemde vaardigheid Covering Fire, alleen wordt het nooit echt spectaculair. Hetzelfde geldt voor de Ranger. Deze class is het meest mobiel en met de ontwikkelroute Assault kan je leuke extra’s krijgen met je zwaard als gevaarlijk wapen, maar de echte ‘wow’ ontbreekt gewoon.

Outsider: de Psi Operative

Misschien wel de meest onderschatte class is de Psi Operative. Mind-controlling motherfuckers. Het is enorm frustrerend als een Sectoid ineens de controle krijgt over een soldaat of dode soldaten en aliens weer tot leven wekt. Tijd om het zelf ook te doen! Om soldaten te trainen tot Psi Operative dien je een Psi Lab te bouwen in je basis, wat zowel mankracht als middelen kost en dus niet bij iedereen hoog op de prioriteitenlijst zal staan. Zonde! Psi Operatives leren namelijk nieuwe vaardigheden in het Psi Lab, in plaats van door ervaring tijdens missies op te doen. Je kunt ze dus prima trainen en sterker maken, zonder dat je ze als zwakke beginnelingen mee hoeft te nemen.

De vaardigheden die Psi Operatives leren worden geheel willekeurig vrijgespeeld en bieden je een keuze uit drie upgrades, wat het extra leuk maakt om ze te trainen. Een krachtige vaardigheid heeft een wat kleinere kans om in een vroeg stadium als keuze te verschijnen, maar áls het gebeurt is dat wel genieten. En in tegenstelling tot de andere classes kunnen Psi Operatives alle vaardigheden vrijspelen. Dit kost je wel behoorlijk wat tijd en middelen, maar dan heb je ook zeker wat!

Veel vaardigheden van de Psi Operatives zijn ook nog eens heel tactisch in te zetten. Met Inspire kan je een teamgenoot een extra actie als bonus geven. Ideaal als je merkt dat iemand per ongeluk op een verkeerde plek is beland. Staat er een vijand in de buurt die echt veel te sterk is of gegarandeerd een teamgenoot zal doden? Gebruik Statis en verlam de tegenstander voor de volgende beurt. Of liever een sterke tegenstander aan jouw zijde krijgen? Domination (één keer per missie in te zetten) laat je een vijand permanent onder invloed van mind-control houden. En heb je een tegenstander maar voor één beurt onder controle? Check even of hij een granaat bij zich heeft en maak er een zelfmoord-alien van!

Het duurt even voordat je Psi Operatives kunt inzetten en ze zijn als class snel over het hoofd te zien naast alle andere opties in de game. Vergeet ze echter niet! Zeker als je je squad hebt vergroot naar zes soldaten kan het heerlijk zijn om 1 of 2 Psi Operatives bij je te hebben. Misschien moet ik de Psi Operative maar toevoegen aan de eerdere fotofinish, want wat is ook deze class enorm tof om te benutten.

De ultieme tip?

De eindbaas onder de tips is toch wel dat je gewoon moet beginnen! Deze tips kunnen je helpen om logische keuzes te maken, maar uiteindelijk moet je zelf bepalen welke missies je speelt, waar je de meeste tijd en middelen in investeert en welke paden je bewandelt. Fouten maken hoort daar ook bij. Probeer dan ook niet alles meteen perfect te willen doen. Verleid je niet teveel tot het opnieuw laden van een oude savegame. Gewoon doorgaan en tijdens een volgende campaign proberen het nog beter te doen. Dat is de kracht van XCOM 2 en de reden dat gamers hier maanden zoet mee zijn.

Heb jij al successen geboekt met je eigen squad? Nog een gouden tip om aan je mede-GN’ers mee te geven? Laat het weten in de reacties!

  1.   
    petiertje's avatar

    “Heb jij al successen geboekt met je eigen squad? Nog een gouden tip om aan je mede-GN’ers mee te geven? Laat het weten in de reacties! ”

    Granaten zijn je grootste vriend! gebruik ze als je de rest van je squad in positie en op overwatch hebt staan om een groepje aliens aan te vallen. Zeker in het begin zullen er aliens zijn die niet in een keer te doden zijn door 1 soldaat. Mik een granaat op hun pet, en de soldaten in overwatch maken het karweitje af. Voordeel van een granaat is dat het ook dekking om zeep helpt, wat weer meer kans op rake schoten geeft.
    De perfecte manier om, zeker in het begin, een goede valstrik te zetten.

    Bijkomend voordeel is dat op deze manier loot niet verloren gaat. Wat wel het geval is als je aliens door granaten dood. Later in het spel krijg je granaten die gas/vergif verspreiden en meerdere beurten schade doen. Ideaal als je in bereik bent van de positie waar versterkingen komen, mik er gas/gif granaat op en de versterkingen worden warm onthaald in de volgende beurt 🙂

    Ik gebruik granaten alleen als laatste redmiddel of zoals hierboven genoemd en heb al aardig wat aliens een ‘paas eitje’ gegeven 🙂

  2.   
    zowilco's avatar

    me aardrijkskunde leraar vind dit spel geweldig